Reprimande

‘En als ze een blikje cola stelen?’ ‘Dan krijgen ze een reprimande.’ Ziehier in een notendop de urgente essentie van de vaderlandse asielproblematiek in een vraaggesprek tussen een radioverslaggever van de NOS en staatssecretaris Eric van den Burg. Even verkeerde ik nog in de veronderstelling dat er bij de oplegging van de sanctie misschien rekening zou worden gehouden met het verschil tussen cola light (een lichte straf) en cola zero (geen straf), maar dat ligt anders: het punt is bereikt dat de minister-president van dit gave landje vuistdik en elleboogdiep gefixeerd zit in de aars bij de afdeling Blaricum van zijn partij die bereid is om het noodlot van kinderen uit de hel van een oorlog als wisselgeld in te zetten voor het gevoel van veiligheid in het eigen vagevuur van hun lommerijke achtertuin. En nou niet meteen gaan steigeren dat de BijbelBikkers de enige rolvaste acteurs zijn in dit ‘Hier scheiden onze wegen’-theater: die lui hebben hun principes samen met hun uit voorraad leverbare ziel en zaligheid voor een paar zilverlingen verpatst aan de PVV, waarmee ze in Flevoland gezellig gaan samenwerken. (Ik heb trouwens nieuws voor u. Als u belooft het niet door te vertellen: dat hele migratieplan is al net zo’n mission impossible als dat vermaledijde landbouwakkoord. Dat komt er ook niet.)

Je moet maar durven. Eerst laat je het land dertien jaar lang afzeiken door een lachende tuimelaar die alles wegliegt als hij maar mag blijven zitten, en vervolgens krijg je vanwege smerige partijpolitiek ineens haast om de aandacht af te leiden van de puinhoop die je er op vrijwel alle andere gebieden (gaswinning, toeslagen, jeugdzorg, stikstof) van hebt gemaakt. Bij ons thuis heet dat resultaatvoetbal. Het is al bijna net zo absurd en bizar als de wanhopige opmerking van Dilan Dinges dat we ons op z’n Italiaans kwaad moeten maken over de drugsmaffia. Luister, mevrouw-mama-is-niet-boos-maar-wel-verdrietig: als er iets is waar we woest op moeten worden, dan is het wel úw waardeloze justitie-apparaat. In Italië wordt opgetreden en doorgepakt, hier komen we niet verder dan 1) foei, 2) laat het niet weer gebeuren en 3) wat hadden we nou afgesproken? Waarbij 3) wel zo ongeveer het hoogste is wat je hier aan justitiële repercussies dan wel corrigerende represailles kunt verwachten. Vinden we het dan heel gek dat er onder het lamgeslagen volk een oorverdovende stilte heerst wanneer een compleet departement onder leiding van uw parmantige paljassenbrigade aan alle kanten lekt, faalt en duikt? En wanneer, om maar eens een ander voorbeeld te noemen, erkende dwaalkampioenen als Sander Dekker en Fred Teeven met hun lamlendige wegkijkbeleid bijna een half miljoen nieuwe gokkers naar de digitale casino’s jagen, met alle rampzalige gevolgen van dien (verslaving, schulden, zelfmoord)? Dat is geen dweilen met de kraan open, zoals dat in een van de vele favoriete verschoningsmetaforen bij de conservatieve fatsoensdeugers heet, nee: dat zijn complete Deltawerken die met manshoge vloedgolven aan ellende, onheil en misère op ons af komen rollen.

Maar, om op het onderwerp terug te komen, onder wiens leiding moet dat migratieplan dan uitgevoerd worden als de bestaande bewindspersonen het kennelijk niet voor elkaar krijgen? Annemarie Jorritsma? Hebben we haar gezien tijdens de hoorzitting over Pieter Omtzigt? Ik ben niet vaak onder de indruk van PVV-Afrikadeskundige Gidi Markuzsower, integendeel, maar van mij kreeg deze niet erg objectieve houwdegen groot gelijk toen hij om een leugendetector vroeg. Dat ding was trouwens ontploft, die vrouw liegt al als ze ademhaalt. ‘Nee, echt waar, het ging niet over Pieter Omtzigt, het ging over de nummer twee van het CDA.’ Ja, en de Paus is katholiek, en krokodillen eten vlees. Sophietje Hermans dan? Ach gut, Sophietje, van die ranja met dat rietje. Leuk liedje, daar niet van, maar zij is nou juist niet de oplossing, zij is een onderdeel van het probleem: onbekwaam, onbeduidend, onbenullig. We hebben dringend behoefte aan bestuurders en regeerders met meer soortelijk gewicht dan dat van een cola light. Wijze woorden van Winston Churchill: ’Een politicus denkt aan de volgende verkiezing, een staatsman aan de volgende generatie.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.