Banken

Jeroen Pauw noemde zich bij De Oranjezomer geen linkse jongen, maar hij waarschuwde wel voor het gevaar van de groeiende kloof tussen arm en rijk. Kinderen die niet mee kunnen met het schoolreisje of geen bijles krijgen omdat hun ouders daar geen geld voor hebben, maar de hele dag moeten zien door te komen op cola en chips, daar begint de tweedeling in de maatschappij, en die houdt niet op bij het schoolplein. Veel mensen stellen zorg uit en vorig jaar ging een op de vijf Nederlanders met pijnklachten niet naar de dokter, de tandarts of de fysiotherapeut omdat ze dat niet konden betalen. De gevolgen zijn niet te overzien: niet alleen lijden mensen onnodig pijn en lopen ze grote risico’s op gevaar voor hun gezondheid, maar ze raken ook in een sociaal isolement met schaamte voor hun situatie, die voor de buitenwacht niet altijd zichtbaar is. Je zou dus denken dat de regering er alles aan gelegen is om de armoede te bestrijden, temeer daar die lachende minister-president vrolijk blijft roepen dat we tot de rijkste landen ter wereld behoren, maar niets is minder waar. Het wordt voor steeds meer groepen Nederlanders alleen maar erger.

De kraamzorg voor gezinnen waar een tweede kindje geboren wordt, gaat met de helft omlaag van 48 naar 24 uur. Digitale dienstverlening en apps moeten dit gat dichten, zonder menselijk contact en de onmisbare inzet van ervaren krachten. Het wachten is op de robot die na het verschonen van de luiers de beschuiten met muisjes komt smeren. Voor de jeugdzorg geldt hetzelfde verhaal, maar dan nog een paar graadjes erger: er wordt steeds meer een beroep gedaan op de mantelzorg, want voor de professionele hulpverlening gaat de begroting met 215 miljoen euro omlaag, waardoor de plannen voor broodnodige verbeteringen voor de komende anderhalf jaar stil liggen. En voor de ouderen onder ons wordt het ook al geen feest: voor deze doelgroep dreigt de zorg zelfs onbetaalbaar te worden, zodat er wordt gekort op het aanbieden van huishoudelijke hulp (700 miljoen euro), op de kosten van dagbesteding (500 miljoen euro) en op de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor plaatsing in een verpleeghuis (300 miljoen). Het gerucht gaat dat er voor de nabestaanden van zeventigplussers een belastingvrije premie komt op het overlijden van een familielid in deze leeftijdscategorie, omdat dit de overheid veel kosten bespaart. Euthanasiepakketten kunnen bij Albert Heijn gratis worden opgehaald, in combinatie met spaarpunten voor een voordelige uitvaartverzekering bij de bloemenafdeling (‘De dood én de gladiolen’) met een gratis pakje cake voor op de crematie (‘Zo droog als as’).

Maar nu we het toch over miljoenen hebben: er is één sector waar ze het uitstekend voor elkaar en niets te klagen hebben. ABN, ING en Rabo, de drie grootste banken van Nederland, boeken momenteel 42 miljoen euro winst per dag. Jawel, u leest het goed: 42 miljoen euro per dag. Over het eerste kwartaal bleef er in totaal ruim 700 miljard euro aan de verschillende strijkstokken hangen, wat vooral te danken is aan de opbrengst van rentes voor zakelijke leningen en hypotheken, waarvoor de banken het volle pond vragen van hun relaties. Klanten die iets komen brengen, namelijk geld, toch de core business van een bank zou je denken, kunnen zo’n mooi rendement vergeten omdat het voor een bank aantrekkelijker is om de spaarrente zo laag mogelijk te houden en aldus maximaal aan de rentemarge te verdienen, wat met een gezamenlijke spaarpot van zo’n 440 miljard euro lekker goedkoop scoren is. Wat zegt u? Nee, natuurlijk staat dat niet in die ronkende teksten op hun lonkende websites, tussen al dat obligate goudenbergengelul over financiële buffers, duurzaam beleggen, groene doelen, aanvullende pensioenen en die gedroomde wereldreis. Daarvoor zult u toch echt uw eigen spaarvarken zelf met een flink stuk rib uit uw lijf extra moeten spekken, van die luizige rentefooi gaat u dat niet redden. Als u er écht iets aan over wilt houden, dan kan dat maar bij één bank en dat is de Voedselbank. Daarmee zijn we weer terug bij het begin van dit stukje. En zo schiet het dus nooit op.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.