Hammarby

Mijn voorgevoel had me gelukkig niet in de steek gelaten. Sinds die zwarte zondag waarop we vanuit het uitvak boven ons door het Utrecht-geteisem werden getracteerd op bierbekers gevuld met zeik, kijk ik wel uit als er weer eens een risicowedstrijd aangekondigd wordt. Natuurlijk waren die Zweedse supporters onbeschoft toen ze bleven doorzingen tijdens de minuut stilte voor Dais ter Beek en Theo Pahlplatz, en een goed idee om dan maar beginnen te klappen. (Trouwens ook een gele kaart voor Veronica-verslaggever Leo Driessen die de voornaam van Ter Beek consequent met ‘ai’ uitsprak. Kennelijk was het te veel moeite om dit even op te zoeken. Laten we het zo zeggen: dit was met een oud-speler van Ajax niet gebeurd.) Ik was dus niet van de partij, vorige week donderdag in de Beugel Bunker tegen Hammarby. En nu alle kruitdampen zijn opgetrokken kunnen we het slagveld overzien, wat bepaald geen vrolijk stemmend beeld oplevert – voor zover je überhaupt van enige vrolijkheid kunt spreken met al die grafzwarte hooliganhoodies.

Wat het ook is, het zou wel eens een treurig en voortijdig einde kunnen worden van een internationale campagne, die nog maar net op gang was, na een lang en slopend seizoen om dit doel (een Europees voetbalfeestje) te bereiken. Met dank aan een legertje raddraaiers die zich de kop gek hebben laten maken, niet alleen door de gasten in ‘hun’ stadion, maar ook door de eigen boven hen gestelden. Want het is allemaal begonnen met de oliedomme woorden van de burgemeester ‘Hammarby is geen leuk Zweeds clubje’. In plaats daarvan had hij natuurlijk zoiets moeten zeggen als ‘Deze tegenstander past in het rijtje van grote Europese voetbalnamen die Enschede in de loop der jaren met trots en gastvrijheid ontvangen heeft’. Daarmee gooi je geen olie op het vuur en bind je de kat niet op het spek. Meneer Bleker moet maar eens in de spiegel kijken en zichzelf vermanend toespreken: als je geen verstand van het spel hebt moet je je niet met de regels bemoeien, en zeker geen rare dingen gaan roepen. En dan vervolgens je loco met de shit laten zitten, wat een held.

Waarom, Herr Bleker, zouden die Schalke-supporters naar Ensjedee komen? Niet voor de goedkope koffie, daarvoor gaan ze naar Ter Huurne aan de grens bij Buurse. (Deze week in de aanbieding: Tchibo Family, 200 gram oploskoffie 4,79 euro.) En verder heb ik gebiologeerd gekeken naar het TV Oost-filmpje van de vechtpartijen op de hoofdtribune, met de begeleidende stadionmuziek van Sweet Caroline en FC Twente Ai Ai Ai Ai. Misschien hadden ze eerst Send In The Clowns moeten draaien, hoewel deze versie van Sarah Vaughn met het orkest van Count Basie veel te veel eer is voor die gasten, en daarna Opzij Opzij Opzij toen de ME binnenkwam. Nog een suggestie voor een volgende keer: Goa sloan a’j veur Twente bint. Nee, ik doe niet mee, ik ben voorzitter van de zachte kern. Een watje met een laptop.

Sarah Vaughan & Count Basie Orchestra - Send In The Clowns

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.