Föhnbitch

(Kwijltje) Op het VVD-congres bedankte Dilan Yesilgöz haar voorganger Mark Rutte, die als demissionair premier op de eerste rij zat bij haar toespraak. ‘Terwijl het stormde in de wereld, stond Mark Rutte er altijd. Mark, wat heeft Nederland toch ontzettend veel aan jou te danken.’ Rutte kreeg daarop van de VVD-leden een daverende staande ovatie. (Teiltje) Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz veroordeelt het gedrag van een deel van de Ajax-aanhang met een scherp bericht op X: ‘Dit heeft niks meer met voetbal en supporter zijn te maken. Je speelt met de veiligheid van de spelers, medesupporters en jezelf. Schaam je kapot!’ Yeşilgöz staat bekend als supporter van de Amsterdammers, zoals er meer succesgeile golddiggers zijn van het soort ‘Als je wint heb je vrienden’. Haar man heeft bovendien een officiële functie bij de club sinds hij pas geleden lid werd van de bestuursraad, een van de vele papieren tijgers in de Johan Cruyff Arena die contributie moeten betalen aan de penningmeester van de F-side en de rest van het geteisem in de harde kern.

Wat dat betreft kunnen ze elkaar de hand geven: ze hebben allebei een functie met theoretische macht, potentiële status en mogelijke achting, maar in de praktijk niets te vertellen, de lachers op hun hand en nul komma nul prestige. De welgeteld drie (!) arrestaties na de massale rellen rond het stadion zeggen wat dat betreft genoeg, zo niet alles. Justitie is immers al vele jaren een departementale vluchtheuvel voor brekebenen, broddelaars en beunhazen als Grapperhaus, Opstelten en Van der Scheur. Dilan Yeşilgöz past perfect in die traditie: ondanks alle ferme taal, rollende spierballen en keiharde beloften komt er niets uit haar zorgvuldig gemanicuurde vingers, de georganiseerde misdaad bescheurt zich het schompes, haar effect is net zo nietig en treurig als dat van een leeg plastic bekertje op een voetbalveld en haar beleid is vooral een kwestie van ‘Als je haar maar goed zit’ met de föhn als gummiknuppel, de krultang als wapenschild en de haarlak als pepperspray, in de kapsalon van Rachel Hazes. Mooi rechts is niet lelijk, wat u zegt.

Die fraaie uiterlijke schijn neemt evenwel niet weg dat het qua machtspolitiek een ordinaire furie is die het leugentje om bestwil niet schuwt. (Van wie zou ze dat toch hebben?) Niet weten hoe hoog de bijstandsuitkering is, er zelfs 600 euro boven zitten, maar wel de arrogante primadonna spelen. Pas geleden werd ze in de Tweede Kamer stevig onderhouden over haar opzichtige flirt met de PVV, die haar bronstige lokroep ‘Milder! Milder! Milder!’ met moeite kon weerstaan. En nauwelijks had DENK-Kamerlid Stephan van Baarle haar op het gevaar daarvan gewezen (‘Onversneden moslimhaat’) of Barbietje Bergkamp greep op Noord-Koreaanse wijze in en Mark Rutte ging er als een Kim Jung-un volledig buiten de orde nog eens overheen om zijn Golden Girl te beschermen. De boodschap was duidelijk: uitdelen oké, maar incasseren ho maar. Precies zoals het staat omschreven in de Teeven-titel van het VVD-verkiezingsprogramma. (Ruimte geven. Grenzen stellen.) Wat een schril contrast met die andere bewindsvrouw van allochtone afkomst, Gunay Uslu, niet voor niets belast met de bewaking van onze cultuur. Helaas van de verkeerde partij, maar wel een toonbeeld van fatsoen, gedrag, beheersing, waardigheid en klasse. Ontdek de verschillen: partner van het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, of erelid van de Meilandjes-fanclub, supporter van een criminele organisatie en stamgast van Café de Bolle Jan. We krijgen een geparfumeerde föhnbitch als minister-president. Verplaats het Torentje dan maar naar de Vismarkt.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.