Kuifje in Boekelo

Opmerkelijk bericht op tubantia.nl van afgelopen weekend: ‘Nobian nodigt journalisten uit voor Military. Goed glas als smeerolie voor een fluwelen lobby.’ De schrijver maakt ons deelgenoot van een invitatie voor het hippische glamour-evenement in Boekelo, voor twee personen, inclusief parkeerkaart en hospitality (= gratis eten en drinken). De afzender in de mailbox is Nobian, het bedrijf dat niet altijd even positief in het nieuws is over de voorgenomen zoutwinning in Haaksbergen, waarbij het gaat om de opening van acht nieuwe boorputten, die mogelijk kunnen leiden tot bodemdalingen en grondtrillingen. Daar zitten de omwonenden uiteraard niet op te wachten en de onrust onder hen is groot, vooral omdat de onderneming zelf herhaaldelijk heeft verzekerd dat het ‘veilige en verantwoorde mijnbouw’ betreft – precies datgene waarmee de Groningers met hun aardgas in het pak genaaid zijn, want niet echt veilig, en al helemaal niet verantwoord. De vraag is dus of journalisten zich door zo’n dubieuze partij moeten laten fêteren in een doorzichtige lobby om goedkope goodwill te kweken. Het antwoord kan wat mij betreft niet duidelijk genoeg geformuleerd worden: ja!

Ja, natuurlijk moet je gaan. Natuurlijk moet je je op hun kosten laten vollopen met al dat heerlijke bokbier en schep gerust nog een keer op van dat kostelijke buffet, het staat er voor en ze hebben er toch zat van, de vervuiler betaalt en dan kun je maar beter vooraan zitten om er getuige van te zijn. Het is voor niks, dus profiteer er van voordat ze er spijt van krijgen. Ga vervolgens thuis uitbuiken en kruip ‘met de boks op de vrethaak’ achter je laptop om het allemaal op te schrijven. Hoe die achterlijke PR-knuppels van Nobian je voor je karretje hebben proberen te spannen met lekker bier en all you can eat. Zet ze te kijk, die stomme zoutsukkels, daar smullen de lezers van – nadat jij dat eerst hebt gedaan en het goede voorbeeld hebt gegeven. Dat is geen goedkope variant van het obligate snoepreisje, welnee, dat heet participerende journalistiek. Nog een keer: par-ti-ci-pe-ren-de journalistiek. Kuifje in Boekelo. En dat is heel iets anders dan het armzalige lulverhaal van de hoofdredacteur op diezelfde website over ‘een hete politieke herfst die vraagt om een koel journalistiek hoofd’.

U weet wie die hoofdredacteur is? Jawel, Daan Bonenkamp, ex-hoofd communicatie bij de Tweede Kamerfractie van D66, oftewel het oliemannetje van Sigrid Kaag, namens wie hij het kwaadsappige gerucht liet verspreiden dat Johan Remkes als informateur dronken in de gordijnen hing. Nog dezelfde dag toonde hij zijn ware, zeldzaam laffe aard: ‘Natuurlijk neem ik dat meteen terug. We hebben dat echt niet zo bedoeld.’ Sindsdien is zijn professionele reputatie net zo betrouwbaar als het geheugen van Mark Rutte en zijn troosteloze transfer naar de eeuwige bijvelden in de Goelag Archipel van het Nederlandse medialandschap een teken aan de wand. Zelf ziet hij dat – uiteraard – heel anders en vol trots memoreert hij dan ook het nieuws dat zijn krant als eerste wist dat Pieter Omtzigt ‘het zou gaan doen’ als een ‘landelijke primeur, uitstekend werk van onze redactie.’ Hallo? Mag ik even? De man wóónt als het ware nog geen honderd meter van jullie kantoor vandaan, hoe moeilijk kan het geweest zijn om ‘m dag en nacht te volgen? Maar goed, als jullie per se het lokale WC-Eendje willen zijn: geniet er van. Misschien win je er zelfs wel een prijs mee – al zul je die dan wel zelf moeten organiseren. Iets met Joris Driepinter, misschien? Maar, eerlijk is eerlijk: de ex-voorlieger van D66-huize krijgt het wel voor elkaar om in zijn politieke beschouwingen op de verkiezingen met geen woord over zijn eigen partij te reppen. Wel over de BBB, de vluchtelingen in Albergen, de toekomst van de Twentse boerenbedrijven en de N35 bij Nijverdal, maar geen woord over D66. Hopelijk is dat een goed en gunstig voorteken voor de Tubantia-journalistiek tot 22 november en tot ver daarna: geen woord over D66. Heerlijk vooruitzicht. Je zou ‘m bijna belonen met een gratis kaartje voor de Military.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.