Mijn Kamp

Oké, ik snap dat de bezetting van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening een afspiegeling van de zetelverdeling in de Tweede Kamer moet zijn. Zo werkt het stelsel dat we met een groot woord democratie noemen. Niettemin zullen velen zich met mij afvragen hoe een onbenullige oliebol als Thierry Aartsen van de VVD in godsnaam door de ballotage van dit gremium is gekomen. De man is sinds zijn aantreden in 2018 dermate omstreden, dat zelfs een VVD-wethouder, tevens loco-burgemeester van de gemeente Wormerland in een oproep aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dringend verzocht om diens installatie te blokkeren, want zo liet hij weinig diplomatiek weten: ‘ Ik kan mij niet voorstellen dat wij gezamenlijk zo'n eikel erbij willen hebben’. Nu kun je natuurlijk discussiëren over de voorwaarden waaraan een eikel moet voldoen. Ben je een eikel als je op een tweet reageert met: 'Als je die bril op een lekker wijf zou zetten, zou ik m’n hond erop gooien'? En ben je een eikel als je in een talkshow van SBS6 op een vraag over de asielproblematiek antwoordt met: ‘Dan gaan we heel technisch worden, ik weet niet of dat voor het SBS-publiek geschikt is’? Nee, dan ben je volgens mij geen eikel. Dan ben je een boerenlul, of zoals mijn vader vroeger zei: een grashengst. Thierry Aartsen was woordvoerder cultuur van de VVD en dat is uitzonderlijk knap voor iemand die een harde plasser krijgt van een praalwagen bij een bloemencorso en een natte wind van een klompendans op een boerenbruiloft. En die godvergeten druiloor zit dus namens de VVD in de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Het is alsof je Frans Bauer benoemt tot geneesheer-directeur van het Erasmus Ziekenhuis.

Thierry Aartsen is het schonkige samenraapsel van honderd kilo domheid, pure, aangeboren en niet meer te repareren domheid. Je kunt er niet kwaad op worden, dat heeft geen zin. Hij begrijpt je toch niet. Je gaat ook niet schelden op Lucille Werner omdat ze echt niets kan. En dat kun je iemand eigenlijk niet kwalijk nemen. Het wordt anders als er pure perversiteit in het spel is. Als er iemand voor die commissie zit te getuigen van wie de slechtheid er af druipt, zoals in het geval van Henk Kamp. Het kan geen toeval zijn dat deze griezel zo langzamerhand een vaste gast is als er in Den Haag stront aan de knikker is. De verneukte burgers met de aardgaswinning in Groningen, de verwoeste gezinnen in het toeslagenschandaal, de totaal mislukte uitzendingen naar Irak en Uruzgan: met de hoeveelheid bagger en ellende die deze gladde gluiperd op zijn geweten, sorry: op zijn kerfstok heeft zijn complete bibliotheken te vullen. Het intens gemene is dat hij zich hierbij heel achterbaks beroept op de laffe schuilmodus achter ‘wat er in het land leefde’. Alsof we stuk voor stuk onderduimse Stasi-Spitzels zijn die de medemens per definitie wantrouwen en bij elk wissewasje verraden, aangepakt en vastgezet willen zien worden. Henk Kamp is de gewetenloze struisvogel op het doodlopende geitenpaadje richting affront, arglist en achterklap. Henk Kamp is de kolderieke sheriff in de ridicule law & order cartoon starring Ivo (‘Keihard!’) Opstelten en Fred (‘Aanpakken!’) Teeven, de Sjors & Sjimmie van het Polygoon Journaal, in de collecte voor het Bio Vakantie Oord.

Henk Kamp is het treurige symbool van een sombere reeks aan alle kanten falende regeringen, die buitengewoon heldhaftig de zwakkeren uitzoekt en aanpakt. Asielzoekers mogen liever geen gezin hebben. Honderden kinderen in de jeugdzorg voelen zich onveilig omdat ze fysiek en seksueel misbruikt worden. Onschuldige mensen krijgen van de marechausse een officiële waarschuwing, en een aantekening in hun dossier, omdat ze aanwezig waren geweest bij een demonstratie – waarvan ze achteraf glashard konden aantonen daar helemaal niet geweest te zijn. Trouwens, wat is er godverdomme op tegen om bij een demonstratie aanwezig te zijn? En intussen zit een Nederlandse moslim al bijna twee maanden in een Spaanse kerker weg te rotten omdat hij ten onrechte op ‘een lijst met verdachten’ staat. De reactie van Mevrouw de Minister? Tja, heel vervelend, maar kan meneer dit misschien zelf in orde maken en zich bij Interpol melden? Zelf heeft ze daar helaas geen tijd voor, want ze moet voor haar promotie tot het Torentje eerst Geert Wilders te vriend zien te houden, namens die prachtige, geweldige, fantastische en totaal niet incompetente partij van Mark Rutte, Henk Kamp en Thierry Aartsen. Gaaf land.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.