Toeval?

Mark Rutte en Bob van Dijk

De man links op de foto kent u. Hij maakte van 10 juli een nieuwe Nationale Bevrijdingsdag door op die nu al historische datum zijn lang verwachte en algemeen bejubelde aftreden aan te kondigen. Voorlopig zijn we nog niet van hem af, maar na de formatie van het nieuwe kabinet, dat dan eindelijk niet meer zijn naam zal dragen, is de verlossing nabij – hoewel je er met zijn gebrekkige geheugen nooit helemaal zeker van bent of hij het zichzelf ook nog allemaal weet te herinneren. Nee, het gaat nu even om de man rechts. Dat is Bob van Dijk. Wie zegt u? Bob van Dijk, CEO van maar liefst twee van ‘s werelds grootste bedrijven, Prosus en Naspers. In deze duobaan was hij in 2022 met een totale beloning van 57,5 miljoen euro veruit de best betaalde topman van Nederland. En dat terwijl vrijwel niemand buiten de insiders in de wereld van Quote, RTL Z en Beursplein 5 van de twee bedrijven gehoord zal hebben.( Ik weet zelfs bijna zeker dat ook Harry Mens van Business Class geen idee heeft waar het hier over gaat, maar dat geldt bij hem voor vrijwel alle thema’s.) Naspers is een van oorsprong Zuid-Afrikaans media-imperium, dat als spreekbuis van de Nasionale Party tussen 1948 en 1994 de propaganda-motor achter de apartheidspolitiek was. Propus is hiervan de in Amsterdam gevestigde investeringstak, met wereldwijd belangen in tal van binnen- en buitenlandse bedrijven.

Bob van Dijk is met zijn wanstaltige salaris het vleesgeworden voorbeeld van de totaal kromgetrokken verhouding tussen arm en minder arm in Nederland. Met het grote geld zit je goed bij de VVD, dan is de minister-president graag bereid om je hoofdkantoor te komen openen, maar hebben we al een foto van de nieuwe lijsttrekker Dilan Yesilgöz gezien tussen de zwervers met een kom soep bij de gaarkeuken of in de rij met een stel klanten van de voedselbank?Alsjeblieft zeg, stel je voor, met die armetierige sloebers wil je als mondaine kakkip toch niet gezien worden? Nee, madame koopt voor Prinsjesdag liever een hoed van Ruslan Baginsky, een Oekraiense ontwerper die in zijn webshop 200 euro voor een eenvoudig sjaaltje vraagt. Pas geleden verkeerde ze in het luxe kaviaarcomfort en de chique champagneglamour van haar soort mensen op een fund raising party om centjes voor de partij binnen te harken. Onder leiding van vastgoedboef Cor van Zadelhoff (voor al uw justitiële schikkingen) werd ruim zes ton opgehaald, onder andere opgebracht door de familie Van Deursen, die een Quote-waardig fortuin vergaard heeft in vastgoed, participaties en retail. In die laatste sector valt ook het eigendom van de landelijke Shoeby-winkelketen, die op het punt van omvallen staat en moet vrezen voor een faillissement. Dus je bent verantwoordelijk voor het voortbestaan van 240 winkels en de bestaanszekerheid van 1500 medewerkers, maar je stopt je poen in de peperdure hobbykist van spilzieke politici. Hoe minachtend kun je zijn, als werkgever die met de loyaliteit aan zijn benauwde medewerkers in tijden van hoge nood zijn kapitalistische derrière afveegt?

Het zou de VVD sieren als ze dat geld terugstorten, maar principes zijn bij de liberalen uitsluitend leverbaar zolang de voorraad strekt. En daar zijn ze kennelijk doorheen, niet alleen wat de financiën betreft, maar ook qua politieke gedoogsteun. Na het voorzichtige voetjevrijen met Geert Wilders is het blonde gevaar wel zo’n beetje getemd en kan binnenkort de verloving bekend worden gemaakt, met een grote fanclub als bruidsschat en electorale winst als uitzet. Daarnaast lijkt het erop dat in Den Haag de geesten rijp worden gemaakt voor het salonfähigmaken van de PVV. Want wie zagen we dinsdag pontificaal in jacquet als lid van de commissie van in- en uitgeleide, weliswaar een puur ceremoniële taak, maar toch? Jawel, niemand minder dan Léon de Jong, dezelfde stompzinnige patjepeeër van de PVV die in 2014 naast Geert Wilders ‘Minder! Minder! Minder!’ stond te blèren. Kennelijk kun je met die armzalige bagger op je CV gewoon meedraaien in de parlementaire stoelendans. Ik wil geenszins de suggestie wekken dat hier van hogerhand ‘iets’ geregisseerd wordt, maar deze timing is wel heel opvallend. En we weten allemaal dat in de politiek toeval niet bestaat.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.