Ajax 2024

Na de Cruyff-revolutie van 2010 bleef het op bestuurlijk en sportief niveau nog lang onrustig in de Amsterdam Arena, waar de geest van de legendarische Nummer Veertien ook na diens alom betreurde overlijden in 2016 nog altijd rondwaart. Nu de roemrijke Amsterdamse club (driemaal Europees kampioen, twee wereldbekers, 36 nationale titels) voor het eerst in zijn glorieuze geschiedenis is gedegradeerd naar de tweede klasse van het Nederlandse voetbal, zijn alle alarmbellen afgegaan en hebben diverse oud-gedienden zich gemeld om te helpen het verloren gegane terrein zo snel mogelijk te herwinnen. Exclusief voor de lezers van deze rubriek hebben we inzage gehad in het geheime rapport waarin de namen worden genoemd van degenen die zich achter het plan ‘Ajax uit de KKD’ hebben geschaard. Bovenaan de lijst staat uiteraard de man die door velen binnen de vijfde colonne als de natuurlijke opvolger van De Verlosser wordt gezien: Louis van Daal. Enkele citaten uit het rapport: ‘Alleen al vanwege zijn naam is Van Daal bij uitstek geschikt om het contact te onderhouden met de harde kern van de F-side en de andere supportersverenigingen die het geweld niet schuwen om hun doel te bereiken.’ ‘Van Daal is een van de weinigen die heeft bewezen de taal te spreken van de professionele hooligans die bij Ajax sinds jaar en dag het beleid bepalen en daarom als gesprekspartner serieus genomen dienen te worden.’

Nummer twee op de lijst is de man die binnen Ajax geschiedenis heeft geschreven met zijn horizontaalgerichte stimulering van met name het vrouwelijke kantoorpersoneel, Marc Overdwars. Er wordt veel van hem verwacht: ‘Overdwars moet in staat worden geacht de traditionele pikorde binnen onze gelederen weer overeind te krijgen en in de volledige originele lidmaat te herstellen.’ ‘Met zijn ervaring op het gebied van de wederzijdse kruisbestuiving zien wij in Overdwars de ideale kandidaat om onze naam en faam in de interhumane relaties nieuw leven in te blazen. Gelukkig hebben we de foto’s nog.’ Andere vedetten die hun come back maken, zijn Dennis Bergramp en Wim Stonk. Samen vormden zij ooit onder de bezielende leiding van hun goeroe Johan Cruyff het technische hart van de club, die ze graag weer een tweede kans gunt: ‘Bergramp en Stonk moeten de opportunity en de skills krijgen om hun high level know how in een multi tasking environment en een result driven surrounding outside the box te managen. Een basiscursus Engels behoort daarbij tot de hulpmiddelen die hen door ons aangereikt worden.’

Voor het werk achter de schermen, buiten de lijnen van het voetbalveld, worden verschillende namen genoemd, waaronder die van Danny Wind. ‘Ondanks zijn weinig vlijende bijnamen (Natte Wind, Scheetje) geniet Wind nog altijd een grote populariteit onder de grote meerderheid van de trouwe fans.’ ‘Omdat hij als bondscoach hopeloos heeft gefaald en als analist nietszeggend was, haakt Wind moeiteloos aan bij het huidige niveau van de club in de nieuwe omgeving van de KKD.’ Michael van Traag is ook kandidaat voor een vitale post bij zijn oude liefde: ‘Een bijkomend voordeel van zijn gevorderde leeftijd is de omstandigheid dat Van Traag zich niet meer hoeft aan te melden (lees: in te likken) voor een bestuursfunctie bij de UEFA, waarvoor hij zich altijd zeer gevoelig toonde.’ ‘Van zijn vrijwel uitgestorven generatie is Van Traag als geen ander op zijn plaats als contactpersoon tussen het Ajax van zijn verleden en de oudere supporters uit de tijd van Keizer, Cruyff en Michels, waarvoor intern ook wel de omschrijving ‘het hospice’ wordt gebezigd.’ Last but not least: met de benoeming van Sjaak Start als manager new business wil Ajax het frisse begin symboliseren, en daarmee is qua streven naar de andere bestuurscultuur de cirkel rond. ‘Sjaak Start is meer dan een BA’er (Bekende Ajacied), hij staat bij vriend en vijand figuur voor de club in al zijn geledingen. Iedereen kent Sjaak en Sjaak kent iedereen.’ ‘Met Sjaak als verbindende factor zien we uitstekende kansen om enthousiaste leden te werven voor onze beginnende fanclubs in Oss, Doetinchem, Den Bosch, Leeuwarden en al die andere dorpen waar we komend seizoen onze wedstrijden moeten spelen.’ ‘Marketingtechnisch verwachten we veel exposure van dit concept, dat we zelf de De Graafschap-formule noemen. Niet voor niets is onze slogan: Met Sjaak Start slaat ons Ajax-hart, wat in al zijn simpele eenvoud weer perfect rijmt met het intellectueel toch wat achtergebleven Zwarte Cross-niveau van onze achterban in de provincie.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.