Design

Hé, leuk, een Volkskrant Magazine met aandacht voor design. Ik ben dol op design, vooral zo lang ik het tenminste niet hoef te betalen, en omdat ik zeker weet dat ik het zelf ook kan maken. Er bestaan namelijk twee overeenkomsten tussen abstracte kunst en modern design: dat je denkt ‘dat kan ik ook’ en dat het godsgruwelijk duur is. Neem nou het multifunctionele buitenmeubel ‘Jolly Trolley’ van Fatboy (zie boven, links). Volgens de omschrijving is het een bijzettafel, serveerwagen, tuinierkar en verplaatsbare lamp in één. Volgens mij zijn het zo te zien een paar plankjes, twee wielen, een paaltje en een lamp, meer niet. Materiaalkosten bij de Gamma? Vier tientjes, hooguit vijf? Nou, daar denken ze bij Fatboy toch iets genuanceerder over: of u maar even 899 euro wilt aftikken. ACHTHONDERDENNEGENENNEGENTIG EURO. Niet om het één of het ander, en ik kan natuurlijk niet in uw portemonnee kijken, maar dan vind ik die trolley toch ineens een stuk minder jolly.

Ook zoiets: een vogelhuisje. Even google’en en je hebt er een bij Vivara voor 18,99 euro. Niks mis mee, zou je zeggen. Maar niet volgens Frederik Rojé, een Nederlandse vormgever die volgens zijn website bekend staat vanwege zijn creatieve en innovatieve ontwerpen die ‘stuk voor stuk een boeiend verhaal vertellen’ en een combinatie zijn van ‘natuurgerichte technologie en ambachtelijk vakmanschap’. Een van zijn producten is een vogelhuisje met de titel ‘Size Matters’ (zie boven, middelste). Het boeiende verhaal hiervan is ‘de architecturale twist van het fantasierijke ontwerp in een prachtige tuinsculptuur’. Dat zijn nogal grote woorden voor een paar vlakken metaal met een stuk lucht ertussen op een lange stok, die dan wel weer is inbegrepen bij de speciale actieprijs: van 169 voor 149 euro. Wat er niet bij staat, maar dat boeiende verhaal krijgt u er van mij gratis bij, is dat het materiaal (cortenstaal) extreem gevoelig is voor corrosie en slecht tegen zand, stof, hagel, vocht en regen kan. U kunt dit vogelhuisje dus misschien beter ergens binnen neerzetten, en niet in uw tuin. Maar ja, dan komen er waarschijnlijk weinig vogels op af (behalve huismussen, hahaha) en zit u met een nutteloos stuk functioneel verantwoord design. In dat geval is de optie ‘Schijtlijstertje’ van 50 euro wellicht een serieus te overwegen alternatief. En doe er dan ook maar meteen die bamboe pindakaaspothouder ‘Peanuts’ met ophangbeugel bij: 109 euro.

En als u toch geld te veel hebt, dan gaat u voor de ‘Treasure Table’ (boven, rechts). What you see is what you get, oftewel: wat u ziet is wat u krijgt. En dat is niet meer, maar vooral ook niet minder dan een glazen pot met een deksel van kurk. Het is dus vooral lucht wat u in huis haalt, maar als u altijd al uw eigen glasbak had willen hebben, dan is hier eindelijk uw kans, en dat voor 349 euro. Verder heb ik voor u in de categorie ‘duurzaam’ nog een paar interessante mogelijkheden in de aanbieding. Een transparante lampenkap van biologisch afbreekbaar olifantengras en aardappelzetmeel: 539 euro. Dat is veel geld, maar dan kunt u wel zeggen dat u de rechtmatige eigenaar bent van een transparante lampenkap van biologisch afbreekbaar olifantengras en aardappelzetmeel, en dan wordt die 539 euro ineens toch een heel ander verhaal. Wilt u baden in weelde, ga dan voor de vrijstaande tobbe van (wel zo praktisch) waterdicht houtcomposiet bestaande uit productresten van lokale zagerijen: 5.100 euro. Heeft u liever honger naar luxe, neem dan plaats aan een eettafel vervaardigd uit gerecyclede drankkartonfolies (bijvoorbeeld melkpakken) in 3D geprint: 3.012,90 euro. En zo kan ik nog wel even doorgaan, de lijst is eindeloos voor wie een een veel te dure smaak en veel te veel budget heeft. Alles voor het design!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.