Ingewikkeld

De sensatiegeile gretigheid waarmee de rechtse media reageerden op de uiting van Extinction Rebellion om ‘nu door te pakken’ terwijl er in Rotterdam drie mensen vermoord werden, zegt veel over de hysterisch opgehitste stemming in dit land. In plaats van dat we ons druk maken over de zoveelste mispeer van het justitie-apparaat, het moorddadig gammele VVD-bolwerk van domheid, dedain en desinteresse dat duidelijk niet in staat is om gevaarlijke gekken in de gaten te houden, ging het over de zogenaamd schandelijke timing van de kennelijk levensgevaarlijke milieu-activisten. Zelfs onze publieke omroep ging er in mee, met Sven Kockelmann namens WNL van Op1 als aanklager, officier van justitie en rechter in één en dezelfde persoon. Gelukkig zaten er twee beschaafde mensen tegenover hem, burgemeester Ahmed Aboutaleb en politiechef Fred Westerbeke, die zich door zijn verraderlijke spervuur van polariserende leugens niet gek lieten maken en de superieure waardigheid behielden om alle verdachtmakingen souverein naar het rijk der fabelen te verwijzen. Maar intussen was het kwaad al wel geschied en de boosaardige suggestie gewekt dat de klimaatbeweging een criminele organisatie is die over lijken gaat – wat in de strikte zin van hun doelstellingen helaas ook zo is, maar dat is weer een ander verhaal.

Geen misverstand: het zou niet mijn idee zijn om mezelf aan het asfalt van een wegdek vast te kleven. Ik ben daar veel te schijterig voor en wil ook graag op tijd voor het eten thuis zijn. Voorts ben ik van mening, maar verder berust elke gelijkenis met het Carthago van Cato op toeval, dat we nietige stervelingen zijn die tot het verwoesten van het heelal in het algemeen en de wereld in het bijzonder alleen getalsmatig al geenszins in staat zijn, vooropgesteld dat we het al zouden willen. En misschien is iemand als Carice van Houten, met haar vele vlieguren in de luxe bedding van de comfort class, nou niet meteen het schoolvoorbeeld van de idealistische medestrijdster in wie we ons massaal zouden moeten herkennen. En dat Frans Timmermans een vrouw die onder een vallende boom sterft een slachtoffer van het milieu durft te noemen is al net zo’n kwaadaardig kutverhaal als zijn lijkenpikkende emopornospeech bij de VN over de passagiers van de MH17. En toch. En toch deel ik, met alle gezonde argwaan in mijn twijfelende inborst, de zorg over de toestand van de wereld. Nee, niet zoals Mr. G.B.J. Hiltermann dat vroeger op de zondagmiddagradio deed, maar gewoon als vader en, vooral, grootvader. Er moet wel iets gebeuren, al weet ik ook niet precies wat en hoe.

Hoe het in ieder geval niet moet, weet ik wel: dat is wat ING en ABN Amro aan het doen zijn. Beide banken, de grootste twee van Nederland, hebben sinds de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 ondanks al hun vrome voornemens en brave beloftes de fossiele brandstofindustrie geholpen met het uitschrijven van ruim honderd miljard euro aan obligaties. Het zijn duizelingwekkende bedragen die in de exploitatie van kolen, olie en gas geïnvesteerd worden, met overstromingen, hittegolven en bosbranden tot gevolg. Het enige wat hieraan duurzaam is, zijn de winsten die ermee geboekt worden. Dat is meteen ook de voornaamste reden waarom er voorlopig niet van deze uiterst lucratieve strategie afgeweken zal worden, of zoals een woordvoerder van de financiële rovers de lastige aandacht iets te opzichtig probeerde af te leiden: ‘Besluiten om investeringen terug te trekken uit de fossiele energiesector, is best ingewikkeld en laat zien hoe veelomvattend de klimaatambities zijn.’ Huh? Dus omdat klimaatambities veelomvattend zijn, is het ingewikkeld, pardon: ‘best ingewikkeld’ zelfs, om te besluiten dat je je met je investeringen terugtrekt uit de fossiele energiesector? Wat een gelul. Zeg dan gewoon meteen dat je te beroerd bent het om het te doen omdat dat hele milieu je geen reet interesseert, je liever voor de winst gaat en het belang van de aandeelhouders voorop staat. Voor een gemiddelde bankman ben je dan vrij duidelijk. En zo ingewikkeld is het allemaal niet.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.