Intelligentie

Geen idee of het u al is opgevallen, maar volgens Thierry Baudet leven we in een ‘soort omgekeerde waarheidswereld’. Ik zag het item langs komen op GeenStijl, dat er helaas niet bij vermeldde wat de exacte locatie was van de molenwiek waarvan de Forum-desperado deze klap nu weer te verwerken had gehad. Waarmee ik maar wil zeggen dat hij mij niet de juiste persoon lijkt om ons in deze tijden van woede, frustratie en verwarring de weg naar de uitgang in het algemeen dan wel een oplossing in het bijzonder te wijzen. Van alle kanten wordt immers aangedrongen op intelligentie, fatsoen en beheersing, drie eigenschappen waarom we nou juist niet algemeen goed bekend staan. Vooral op het eerste punt, de intelligentie, ontbreekt nogal het een en ander, zoals we afgelopen zaterdagavond weer eens konden constateren in het als amusement bedoelde programma ‘Ik hou van Holland’ van SBS6 onder de opzwepende leiding van Linda de Mol, de blonde showmuts die de snuggerheid van een panda combineert met de gladheid van een koikarper. Het was zonder meer meeslepend en aandoenlijk om te zien hoe zij de deinende massa in bedwang wist te houden toen drie zwakzinnigen vermomd als BN’ers, van wie ik er werkelijk niet één ook maar bij benadering kon thuisbrengen, er met een uiterste krachtsinspanning in geslaagd waren om in eendrachtige samenwerking het woord ‘rechtszaak’ foutloos te spellen.

De algehele uitzinnigheid bereikte een orgastisch hoogtepunt toen Jeroen van Koningsbrugge, die voor dit soort bespottelijke gelegenheden kennelijk contractueel is vastgelegd, het voor elkaar kreeg om het culinaire wangedrocht ‘rolmops’ net zo pertinent onsmakelijk uit te beelden als de gruwelijk smerige diskwalificatie reeds doet vermoeden, wat in esthetisch opzicht een prestatie van historisch formaat mag worden genoemd. Ik bedoel maar: als deze beschamende beelden per abuis bij een gerenommeerd internationaal sociologisch onderzoeksbureau terecht zouden komen, dan ziet het er voor de beeldvorming van onze verstandelijke vermogens in het buitenland niet best uit. Dan zou zelfs een ‘neutrale’ ondertiteling door onze volstrekt onpartijdige staatsomroep niet baten. Nee, met onze intelligentie is het gemiddeld genomen niet al te nozel gesteld. Neem nou die pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam, zondagmiddag. Welk licht in het stadhuis van onze pientere hoofdstad is er op het lumineuze idee gekomen om deze koran-jehovah’s toestemming te geven met hun mars op Plein 40-45 te beginnen? Hoe slim is dat?

Geen misverstand: ik misgun geen enkele groepering in Nederland het recht op demonstratie, maar Plein 40-45 (de naam zégt het al) doet herinneren aan de duistere jaren van de Duitse bezetting, het is de plek voor het Vrijheidscarillon en het ligt aan de rand van de Verzetsheldenbuurt. Je hoeft dus niet overdreven veel geschiedkundig besef te hebben om te snappen dat deze locatie bij uitstek gevoelig ligt om uitgerekend daar een anti-Israël betoging te laten starten. We hoeven de ‘omgekeerde waarheidswereld’ van Thierry Baudet ook weer niet al te letterlijk te nemen. Misschien kunnen we ons nog het beste spiegelen aan de wat mij betreft even wijze als ware woorden van Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht in de NRC van 19 oktober: ‘De aanslagen waren gruwelijk en het lot van de Palestijnen blijft afschuwelijk. Geen enkele ‘ja maar’ of ‘context’-poging kan die balans rechttrekken. Laten we dat dan ook niet proberen. In plaats van anderen onze morele consistentie te willen opdringen, kunnen we ons eigen lijden aan die disbalans van inconsistent geweld beter in stilte dragen en compassie betonen met slachtoffers aan beide zijden.’ Mij lijkt daar verder helemaal niets meer aan toe te voegen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.