JA/NEE21

Henk Otten zei ooit over Joost Eerdmans: ‘Joost erbij, einde partij’. Nu is Henk Otten ook geen onbekende met dit fenomeen, sterker nog: als er een actueel voorbeeld van een ervaringsdeskundige in de tactiek van de verschroeide aarde genoemd moest worden, dan zou hij een goede kans maken. Bovendien ben ik van mening dat iemand die met een gruwelijke pensioenprutser als Henk Krol in zee gaat, zoals Otten deed in 2021, niet alleen zijn politieke kompas kwijt is, maar ook zijn parlementaire doodvonnis tekent. Als je dan ook nog zo sneu bent om die kansloze combinatie Partij voor de Toekomst te noemen, dan ben je ofwel een onverbeterlijke optimist, ofwel een roekeloze waaghals, ofwel een dodelijke cocktail van beide. Niettemin kunnen we Ottens voornoemde statement over de fractieleider van JA21 wel als een goede en betrouwbare duiding van diens onnavolgbare zendingsdrang beschouwen. Sinds hij immers op 15 mei 2002 als volgeling van Pim Fortuyn namens de LPF zijn entree in de Tweede Kamer maakte, na een valste start bij het CDA, heeft hij een lange lijst van diverse partijen op zijn CV verzameld: Groep Eerdmans-Van Schijndel, EénNL, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie. Voorwaar een bont gezelschap, wat in zijn geval overigens geenszins een garantie was voor kwaliteit, laat staan continuïteit – integendeel, mogen we dat zo zeggen? Ja, dat mogen we zo zeggen.

Bij het Forum, de zwaar gesubsidieerde afwerkplek voor mafkezen, malloten en maniakken, kon hij zich niet vinden in de anti-semitische bagger van Thierry Baudet en samen met Annabel Nanninga verliet hij dat zootje om in december 2020 samen met haar JA21 op te richten als naar eigen zeggen ‘een brede volkspartij op rechts’. Eén van zijn speerpunten is de kwestie van de immigratie, die wat hem betreft vooral neerkomt op het bewaken van de landsgrenzen tegen de binnenkomst van ongewenste vreemdelingen, en daarin gaat hij vrij ver. Toen Afghanistan in augustus 2021 door de Taliban onder de voet werd gelopen, moesten bewoners die de Nederlandse militairen geholpen hadden snel en veilig het land uitgebracht worden. Eerdmans vond het prima dat bijvoorbeeld Afghaanse tolken naar Nederland werden gehaald, maar vroeg zich wel af waar dan de grens lag: ‘Het lijkt mij niet goed als iedereen die bij wijze van spreken een eitje voor onze soldaten heeft gebakken met familie en al naar Nederland wordt gehaald.’ Hij vond dat kennelijk zo’n originele vondst dat we het tot in den treure moesten horen, vaker dan ons lief was, en zo riep Eerdmans over zichzelf het trieste beeld af van een enorme zeikerd en een jengelende kleuter.

Kennelijk is men ook in eigen kringen zo over hem gaan denken, want begin augustus lieten zijn twee overgebleven collega’s in de Tweede Kamer hem in de steek, onder wie Derk Jan Eppink, die zichzelf bij voorkeur als het ‘intellectuele zwaargewicht’ van de partij afficheerde, welke reputatie hij in fysieke zin vooral op de weegschaal volledig waarmaakte. Trouwens, over kiloknallers gesproken: ook Annabel Nanninga, de bedenkster van het walgelijke begrip ‘dobberneger’, kwam onder vuur te liggen vanwege solistische praktijken, denigrerende uitlatingen en particuliere baantjesjagerij. Miss Piggy heeft zo haar eigen normen en waarden, waar ze met haar gehele volume voor gaat liggen zodat er geen beweging in te krijgen is. Haar partij zal in het debat over de eerlijke verdeling van het aantal asielzoekers, de Spreidingswet, geen centimeter wijken van het volslagen gebrek aan respect, fatsoen, klasse en inlevingsvermogen dat zij tot in al haar vlezige vezels vertegenwoordigt. (Op dat punt is haar visie bijna net zo smerig als die van VVD-snotneus Ruben Brekelmans die het over ‘uitsmeren’ heeft. Uitsmeren doe je met pindakaas, goorlap, of met chocopasta, niet met mensen. Maar ga zo door, dan word je nog wel eens erelid van je partij, net als Henk de Kampman.) De stellingname van Annabel Nanninga namens JA21 kenmerkt zich door een flexibiliteit met de draaicirkel van een plofkip, getuige haar uitspraak: ‘Ik heb het probleem niet gemaakt, ik hoef het ook niet op te lossen.’ Laten we hopen dat op 22 november een variant op Henk Ottens uitspraak de waarheid zal zijn: ‘Annabel erbij, einde partij’. NEE21? Ja graag!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.