Jihadjuffies

Harambam Hatsekidee is een 39-jarige vrouw uit Gelderland die actief is als juridisch medewerkster van Vluchtelingenwerk Nederland. Dat zou op zich geen ongewoon bericht zijn ware het niet dat zij in 2019 is veroordeeld tot drie jaar celstraf vanwege haar lidmaatschap van IS als jihadbruid in Irak. Volgens haar werkgever kon ze een geldige VOG (verklaring omtrent gedrag) overleggen, ondanks een waarschuwing van de Reclassering aan haar dat dat ‘misschien lastig zou kunnen worden’ maar, aldus Hatsekidee: ‘Ze zeiden er niet bij dat ik niet bij Vluchtelingenwerk mocht solliciteren.’ In haar functie had ze onbelemmerd toegang tot persoonsdossiers en andere gegevens van vluchtelingen wat met haar terreurverleden levensgevaarlijke gevolgen kon hebben voor toekomstige ronselpraktijken en de mogelijke wraak op oude tegenstanders omdat we hier te maken hebben met iemand die onderdeel is geweest van een genocidale, terroristische organisatie. En dan is het natuurlijk zeer de vraag of we zo iemand een tweede kans kunnen geven, zeker op zo’n precaire positie in een dusdanig delicate omgeving. Het antwoord is kennelijk: ja.

Het goede nieuws is nu dat Harambam Hatsekidee niet bestaat, het is een fake naam, door mij bedacht. Het slechte nieuws is echter dat voor de rest alles waar is, en dat dit zelfs niet het enige horrorverhaal is uit de hoek van het moslimterrorisme dat zich in de tentakels van onze parlementaire democratie heeft gepacmand. Ik heb er nog twee voor u. Kauthar Bouchallikht had verschillende bestuursfuncties in conservatieve islamitische organisaties, waaraan ze trainingen gaf en waarmee ze voorop liep in protestmarsen tegen Israël met vertoon van antisemitische leuzen en vlaggen met hakenkruizen. Toch kwam ze namens GroenLinks in de Tweede Kamer en nu wil ze van de nieuwe kandidatenlijst af uit onvrede over het standpunt van haar partij inzake het conflict waarover de wereld de adem inhoudt – even afgezien van het nogal ridicule feit dat het onnozele jihadjuffie haar huiswerk niet goed gedaan heeft en het niet meer mogelijk is om nog iets op het stembiljet te kunnen veranderen. GroenLinks-leider Klaver reageerde aldus: ‘Lieve Kauthar, je bericht verrast me en stemt me verdrietig.’ Bouchallikht antwoordde heel schattig met een hartje. Alsof het verdomme om een bakvisserig poesie-album gaat en niet om knetterhard keffiyeh-terrorisme.

Van dezelfde orde, maar dan nog een paar graadjes erger, is mevrouw Soumaya Sahla, die als lid van de Hofstadgroep in 2014 tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens verboden wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie, die na de moord op Theo van Gogh ook Ayaan Hirsi Ali, Afshin Ellian, Joost Eermans en Geert Wilders op de korrel had voor een enkele reis richting de promotie naar de kaafir-jahannam. Deze kalashnikov-kalifaatsoldate was een dubieuze protégé van de tandeloze VVD-mastodont Frits Bolkestein, die haar de liberale aflaat verleende met de niet geestig bedoelde dooddoener: ‘Soumaya heeft in een vorige fase van haar leven veel kennis opgedaan over geradicaliseerde moslims.’ Het gevolg hiervan was en is dat deze onaangename abattoirdame zich ongestraft kon en kan mengen in de interne kringen van onze grootste politieke partij. Aanvankelijk mocht ze zich voorzitter noemen van de werkgroep Justitie en Veiligheid, haar bewezen specialiteiten. Omdat dit in Baarn, Bloemendaal en Blaricum toch iets te veel bezorgde wenkbrauwen deed fronsen, dook ze een tijdje onder in de veilige luwte van de rechtse colonne, waarna ze ijzersterk terug kwam als lid van het VVD-netwerk Migratie en Integratie, twee thema’s waarin ze inderdaad tot de intieme incrowd van erkende ervaringsdeskundigen mag worden gerekend, maar dan wel op de volstrekt verkeerde gronden. Toen Geert Wilders en Joost Eerdmans, twee van haar potentiële lijkzakkandidaten, daarover in de Tweede Kamer verhaal kwamen halen bij Dilan Yeşilgöz, de hiervoor verantwoordelijke minister én partijleider, was er van al haar electorale stoerheid ineens weinig meer over en leek het Torentje op slag heel ver weg.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.