Neef Bob

Dus u dacht dat ze alleen bij 50Plus normen en waarden hebben waardoor je elkaar letterlijk de tent uit kunt vechten? Nou, in de zandbak van Saoedi-Arabië hebben ze ook hun eigen standaarden. Zo kun je er als homo in de buurt van hoogbouw, die daar nogal veel voorkomt, misschien beter de brandtrap nemen omdat je volgens de Koran als zodanig ‘met het hoofd naar beneden’ mag worden gegooid. En bij de grens met Jemen moet je als Ethiopische migrant bukken voor de mortieren en raketwerpers waarmee de Saoedische grenswachten je naar de eeuwige jachtvelden proberen te schieten. Maar verder is het er normaal dat een voetbalclub, Al-Ittihad, met spelers als Benzema, Fabinho en Kanté, weigert om voor de Aziatische versie van de Champions League te spelen bij Sepahan in Iran omdat ze daar in hun stadion een standbeeld van een beruchte generaal hebben staan, die voor een deel de oorzaak is voor de slechte verhoudingen tussen beide landen. Het gaat hierbij om Qassem Soleimani, een Perzische bloedhond die als hoofd van de buitenlandse veiligheidsdienst tientallen doden op zijn geweten heeft en in 2020 bij een Amerikaanse luchtaanval op het vliegveld van Bagdad werd geliquideerd.

Zijn overlijden heeft hem verlost van de vervolging voor zijn misdaden, en de genade van de verjaring geldt helaas ook voor de Belgische geestelijken die in naam van hun katholieke kerk gruwelijke vormen van kindermisbruik hebben begaan. De vierdelige documentairereeks Godvergeten op de Belgische tv is een logisch vervolg op de Operatie Kelk, een gerechtelijk onderzoek naar (pedo)seksueel wangedrag door kapelaans, pastoors en bisschoppen, van wie velen de dans ontspringen omdat ze zijn overleden of omdat hun misdaden zijn verjaard. De woedende frustratie daarover is groot, ook al vanwege de reacties van de hoofdverantwoordelijken: in Nederland hadden we kardinaal Adrianus Simonis, die het gore lef had om de geschiedenis te vervalsen met zijn gruwelijke uitspraak ‘Wir haben es nicht gewusst’, in België moesten ze het doen met zijn confrère Godfried Danneels, die elke smeekbrief van een wanhopig slachtoffer om oprechte gerechtigheid beantwoordde met de episcopale middelvinger ‘We zullen voor u bidden’.

Van een heel ander niveau, en gelukkig ook aanzienlijk luchtiger, is de affaire rond de bekende horecafamilie Van der Valk, bekend van de toekan, de kers op de appelmoes en, even voor onze jonge lezers, de gebroeders Gerrit en Arie die een hekel hadden aan ‘domme ambtenaren en overbodige regeltjes’. De twee oprichters werden in 1994 opgepakt vanwege fraude, omdat ze naar eigen zeggen het bijhouden van de administratie ‘zonde van de tijd en van het geld’ vonden. Bij hun vrijlating werden ze met fanfare, confetti en Bossche Bollen als helden gevierd, maar het bedrijf moest wel 97 miljoen aan naheffingen aftikken en drie neven kregen een taakstraf van 240 uur voor het verrichten van maatschappelijke dienstverlening. Intussen zijn we vele liters appelmoes verder en is er wéér herrie in de toekantent: Neef Bob wordt er door zijn ooms van beschuldigd om voor tientallen miljoenen euro's fraude te hebben gepleegd bij het sluiten van contracten voor de opvang van asielzoekers en al dat geld in eigen zak gestoken te hebben. Uiteraard ontkent hij alles, en kan hij over zijn verdiensten vanwege een geheimhoudingsplicht verder niets zeggen, maar wil hij een eventuele rechtszaak wel voor twintig miljoen afkopen. Intussen hebben zijn ooms zelf met het COA nieuwe afspraken gemaakt, waardoor de kosten zo’n dertig procent lager zijn komen te liggen. Neef Bob is dus een echt Van der Valkje: schijt aan de regeltjes, maar wel alom aanwezig en niet meer weg te krijgen. De geest van Neef Bob zit overal: in een Iraans voetbalstadion, in de Belgische katholieke kerk en in de Nederlandse asielzoekersindustrie. Behalve bij 50Plus: daar hebben ze geen Neef Bob, daar hebben ze Jan Nagel als kers op de appelmoes. Het punt is alleen dat de appelmoes ver over de datum is en de kers onder de schimmel zit, net als 50Plus. En net als Jan Nagel.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.