Wijnschenk

Wybren van Haga was in een vorig leven, voordat hij besloot om de nationale politiek met zijn superieure aanwezigheid te verrijken, drager van de groene baret bij de Commando’s en ingenieur voor Shell in Gabon, Schotland en Oman. Enig gevoel voor actie, allure en avontuur kan hem dus niet ontzegd worden en dat laat hij ook zien in de Tweede Kamer, waar hij sinds 2017 actief is. Aanvankelijk als lid van de VVD-fractie, die hij na twee jaar moest verlaten na een akkefietje over zakelijke belangen in zijn vastgoedportefeuille, Sjopperdepop geheten, goed voor zo’n honderd huurpanden en een geschat vermogen van ruim dertig miljoen. Na een mislukte flirt met het Schorum voor Demagogie zit hij namens zichzelf in de kamerbankjes, waar hij het uitventen van merkwaardige opvattingen combineert met het aanhangen van bedenkelijke complottheorieën. Voor de komende verkiezingen staat zijn parmantige piratenpartij in verreweg de meeste peilingen op nul zetels, maar dat heeft hem er kennelijk niet van kunnen weerhouden om in de voordracht aan de Kiesraad een conceptlijst met maar liefst vijftig (!) kandidaat-Kamerleden te presenteren.

Dat een notoire nobody als Henk Krol op nummer twee staat, past perfect in het beeld van dit schrale toevluchtsoord voor stuurloze parasieten. Behalve het volstrekt nutteloze feit dat de kans zeer aannemelijk is dat u reeds ontslapen bent als u door deze ijdele charlatan met uw verjaardag gefeliciteerd wordt, is er helemaal niets op zijn schamele conduitestaat te vinden dat niet met de onwelriekende geur van fraude, flopwerk of faillissement te associëren is. De man is een wankelend proces verbaal en een strompelend dossier van hele leugens, halve feiten en voldoende argumenten om zijn kandidatuur als een flagrante belediging voor de parlementaire democratie te omschrijven. Hetzelfde geldt voor de nummer twaalf op de lijst, Yernaz Ramautarsing, die als politicoloog, objectivist en podcastpresentator verschillende malen in opspraak is geraakt vanwege uitspraken waarin hij intelligentie koppelt aan ras: ‘Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo.’ Ook schreef hij dat homo’s weliswaar relatief intelligenter dan anderen zijn, maar de hele samenleving dommer maken doordat ze zich niet voortplanten. Moet ik u hierna nog proberen wijs te maken dat er in het poesie-album van mijn zesjarige buurmeisje verstandiger dingen staan?

Nummer vijftien op de lijst is Sven-Ake Hulleman, die volgens de opgave in Parijs woont, maar via YouTube toch dicht bij ons verkeert, en dat is maar goed ook, want (zo schreef ik voor u mee): ‘Sven-Ake Hulleman is het onderzoekende licht achter het Bureau voor Occulte Zaken en Complotten, in een wervelwind van mysterie en ontdekking. Bekend van zijn podcast 'Hoop Helder Hulleman' leidt Sven ons rond in zijn wereld vol vergeten wijsheden en verborgen waarheden. Het bewijs dat Socrates steeds meer gelijk krijgt: hoe meer je weet, hoe minder je weet.’ Niet om het een of het ander, maar je krijgt al lezend toch het idee dat hier iets te veel de beproefde formule van ‘Heerlijk Helder Heineken’ is gehanteerd. Hoewel we van dat biermerk natuurlijk ook zouden moeten weten, dat hoe meer je weet hoe het smaakt, hoe minder je er van drinkt. Ach ja, die goeie ouwe Socrates. Letterlijk schijnt hij gezegd te hebben: ‘Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet.’ Zou Harry Wijnschenk dat ook weten? De voormalige fractieleider van de Lijst Pim Fortuyn, in 2002 als zodanig de opvolger van Mat Herben, kon niet voorkomen dat het eerste kabinet-Balkenende viel omdat de VVD en het CDA het geruzie in zijn partij zat waren, met als dieptepunt de mededeling aan CDA-leider Maxime Verhagen dat hij door een partijgenoot met een doorgeladen pistool was bedreigd. Intussen staat de man, die door een zielsverwant ooit werd omschreven als een ‘wandelende verrekijker’, veertiende in het pretpakket van de FC Van Haga United, waarin hij ‘veel van de LPF’ zegt te herkennen. Dan moet hij dus ook weten dat het straks, na 22 november, allemaal met een geweldige knal in één keer voorbij zal zijn. Daar heb je geen verrekijker voor nodig. En al helemaal geen visie.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.