Doodstraf

Het zal u niet ontgaan zijn: het is verkiezingstijd en dus wringen politici zich weer in allerlei bochten voor een mooi plaatje in de media. Zo zagen we Dilan Yesilgöz op naaldhakken in de sportschool: die doet dus echt alles om maar als powervrouw over te komen. Zelfs een filmpje voor NOC*NSF met Rico Verhoeven, bedoeld om meer mensen aan het sporten te krijgen, gebruikt ze als campagnemiddel, zeer tegen de zin van haar sparring partner die niets met ‘die partij’ te maken wil hebben. Om haar nauwkeurig bestudeerde stoerheid te onderstrepen had ze op flyercorvee in Amersfoort haar hond bij zich, een Franse herder van het soort Beauceron, en die vond ik eerlijk gezegd een stuk bedreigender dan haar schrille geblaf tegen Geert Wilders, met wie ze uiteindelijk toch wel gaat fokken. En voor de gewenste internationale status had Marjjjjk een telefoontje met Macron gepleegd: die brave Emmanuel had tot zijn zichtbare verbazing geen idee wie ze was, maar een foto kon er nog wel af. Gelukkig zijn er ook politici die zich wél gewoon van hun eigen vertrouwde kant laten zien.

Maandagmorgen op Radio 1: een gesprek met Chris Stoffer, lijsttrekker van de SGP, en het begint met het televisiedebat op de vorige zondagavond. ‘Maar daar heeft u natuurlijk niet naar gekeken.’ Natuurlijk niet? Natuurlijk heeft hij gekeken. Ze zien alles. En ze kijken allemaal. Het zijn spookrijders zonder vluchtstrook op het dwaalspoor naar de hel. Ze geloven vooral in farizeïsch huichelen, met het vagevuur light als plausibele tussenhalte naar de eeuwige zaligheid. Ook in de desolate spelonken van de Bible Belt gaat zondagavond tegen zeven uur het bord op schoot om naar Studio Sport te gluren. Stiekem, natuurlijk, net zoals ze alles stiekem doen. Als ze denken dat Hij niet kijkt. Behalve vaccineren, dat doen ze niet, zelfs niet stiekem, want polio is een gift van God en Zijn woord is wet. Zijn woord, jazeker, want de SGP heeft weliswaar een paar vrouwelijke gemeenteraadsleden, maar de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer bestaat gewoon weer uit meer dan veertig mannenbroeders, steil in de leer en strak in de heer. Het middeleeuwse vrouwenstandpunt komt terug in het beginselprogramma, waarin staat dat het regeerambt een vrouw ‘niet toekomt’.

Het is volgens Stoffer best een gevoelig punt, maar voorlopig zijn ze er wel vóór. Het zal ongetwijfeld ergens in hun Bijbel staan, net als het pleidooi voor de doodstraf in Genesis 9.6: ‘Wie des mensen bloed vergiet diens bloed zal door de mens vergoten worden, want naar het beeld Gods heeft Hij de mens gemaakt.’ Stoffer vindt het belangrijk om de naam van Jezus naar voren te laten komen en te vertellen wie Hij wil zijn voor zondige mensen. En zondige mensen, althans degenen die in de ogen van SGP zondig zijn, moeten duivels op hun hoede zijn, want zij riskeren de ultieme sanctie, de doodstraf waarvan Stoffer en de zijnen een warm voorstander zijn. Misschien vinden ze het, net als dat achterlijke vrouwengedoe, wel een gevoelig punt, en dat vind ik ook, maar dan toch vooral voor degene die in naam van hun Heere rochelend aan dat touw bungelt. Of zojuist kennis heeft gemaakt met de verwoestende kracht van een stroomstoot met 2.500 volt die je ledematen tot merg brandt en je hersenen tot pap kookt. En toch is dat, hoe gruwelijk ook, de verdiende loon voor ‘wie des mensen bloed vergiet’. Allejezus, wat een ongekende wreedheid. En dan zijn ze volgens hun dogmatische opvattingen op het gebied van gezin en medische ethiek dus ook nog tegen het meerouder- en draagmoederschap, tegen abortus en tegen euthanasie, waarbij er volgens de Orde van Advocaten ‘rechtsstatelijke risico’s ontstaan wanneer bepaalde geloofsovertuigingen het zelfbeschikkingsrecht van anderen aantasten’. God verhoede dat die primitieve relirechters in dit land iets te zeggen krijgen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.