Excuusguus

Je zag haar steeds verlekkerder kijken, onze Dilan tijdens het SBS6-debat met de vier lijsttrekkers. Dat volle haar, die dunne lippen, dat snaakse lachje – wat een leuke man. Lekker ding wel, niet zo’n volgevreten vette pad van die linkse potverteerders of zo’n saaie Tukkerburger die niet weet wat ie wil. Maar ja, dan kwam er weer zo’n zielige zeikerd tussendoor die met z’n aftandse rollator niet naar het ziekenhuis kan. Laat ‘m een taxi bellen. Of die ridicule sukkel uit Budel met z’n halfzachte burgerwacht. Die sloebers uit Afghanistan hebben in Bloemendaal toch niets te zoeken? En jawel hoor, de zoveelste zorgverlener die komt klagen over de lange wachtlijsten. Ooit van marktwerking gehoord, zak tabak? Al die directeuren hebben ook een hypotheek, ja? En een boot. En een alimentatie. En een skybox. Of moeten ze dat dan allemaal zelf maar betalen? Maar gelukkig, toen kwam haar andere held in beeld: turbo-ondernemer Frank van Gool, chique sponsor van haar lucratieve eetclubje, eigenaar van Otto Work Force, een uitzendbureau voor buitenlandse werknemers en met een geschat vermogen van zo’n 250 miljoen euro al enkele jaren een vaste gast in het linker rijtje van de Quote 500. Hoezo: een middeleeuwse uitbuithufter die zijn moderne slaven huisvest op desolate negorijen in schimmelige kakkerlakhokken waarvoor zelfs Peter Gillis, die smerige schurftschurk van Massa Is Kassa (ook SBS6!) zich zou schamen?

Wie zegt dat? Oh ja, natuurlijk: Bart van Kent, die citroenlekkende azijnzeikerd van de SP. De nummer drie op de kandidatenlijst van de FC Marijnissen heeft bijna een dagtaak aan de correspondentie met advocaten die door Frank van Gool namens Otto Work Force op hem worden afgestuurd omdat hij regelmatig klaagt over de erbarmelijke woon- en werkomstandigheden van de buitenlandse arbeiders. Maar ook voor ‘gewone Nederlanders’ staat hij paraat: ‘Het loopt totaal uit de hand. Volgens ons zou alles in Nederland beter verdeeld moeten worden. Je moet hier menswaardig kunnen leven, eten, wonen en sporten. Mensen zouden gewoon onderwijs, zorg en huur moeten kunnen betalen. Dat is nu niet goed geregeld. Heel veel mensen leven in armoede.’ Daar heeft Frank van Gool van Otto Work Force geen boodschap aan, die vliegt liever in zijn private jet (een Falcon 900, staat voor 24 miljoen euro in de showroom) naar zijn buitenlandse kantoren, niet voor zijn plezier, uiteraard, want Frank van Gool van Otto Work Force is heus wel begaan met het lot van de mensheid in het algemeen en zijn eigen positie in het bijzonder.

Vandaar waarschijnlijk ook de transfer van een ex-GristenUrine-voorman naar zijn onderneming: Gert-Jan Segers is per 1 juli van dit jaar in dienst bij Frank van Gool als strategisch adviseur en kwartiermaker. Zelf zegt de bijbelvaste makelaar in ja en amen over deze op z’n minst opmerkelijke overstap: ‘Als Kamerlid heb ik gestreden tégen misstanden en vóór regulering van de omgang met arbeidsmigranten. Frank van Gool deelt die inzet en heeft me gevraagd om samen met hem en zijn team in de praktijk te brengen waar ik in de politiek voor heb gepleit. Daarnaast is er in ons land nog een wereld te winnen als het gaat om fatsoenlijke huisvesting van buitenlandse werknemers. Ook daar wil ik mijn bijdrage aan gaan leveren.’ Beminde gelovigen, hier zijn we getuige van niets minder dan een modern mirakel, de wonderbaarlijkste opstanding sinds die van Lazarus: Judas is niet dood, Judas lééft, Halleluja looft de Heer en zijn naam is Gert-Jan Segers. Hoorde u ook een haan drie keer kraaien? 1) Tégen misstanden. 2) Vóór regulering. 3) Fatsoenlijke huisvesting. Precies, en niet geheel toevallig, de drie punten waar ze bij Otto Work Force volslagen schijt aan hebben, maar met Gert-Jan Segers hebben ze daarvoor nu een schijnheilige excuusguus in huis. Voeg daarbij de overmaking van een mildstemmend tonnetje naar het zeer erkentelijke campagnefonds van de VVD (Voedselbank is Voor de Dommen) en het zwetende geweten is weer afgeblust. En afgekocht, want zo deden ze dat vroeger met de aflaten ook. Overigens waren ze in die dagen wel wat heldhaftiger: toen macho-uitmelker Frank van Gool pas geleden hoorde dat hij bij Op1 tegenover een Kamerlid van de SP zou komen te zitten, besloot hij zich kort voor de uitzending terug te trekken. Zou uw partij van zo’n laffe lamlul zoveel geld willen hebben? En dan ook nog weten dat de helft daarvan naar Geert gaat? Dan wens ik u morgen veel plezier. Wen er maar aan.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.