Stemadvies

De Orde van Advocaten, de hoogste autoriteit op het gebied van de publiekrechtelijke belangenbehartiging, heeft de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen op hun rechtsstatelijke kwaliteiten gewogen – en in tien gevallen te licht bevonden. BBB, BVNL, CDA, Baudet, JA21, NSC, PVV, SGP en VVD, kortom de partijen met een rechts-conservatieve signatuur, krijgen de rode kaart, bijvoorbeeld omdat grondrechten van burgers dreigen te worden geschonden of een vrije toegang tot de rechter wordt belemmerd. Bij al deze partijen constateert de Orde grote risico’s inzake plannen op het gebied van asiel en migratie, de wens om zwaardere minimumstraffen op te leggen of het openlijk discrimineren van bepaalde bevolkingsgroepen. JA21 komt met zeven ‘rode’ voorstellen het slechtst uit de bus, waarbij hun gezamenlijke voorstel met het CDA om voor zware criminelen een streng gevangenisregime in te voeren, met eenzame opsluiting en lange celstraffen, volgens de Orde ‘niet rechtsstatelijk’ genoemd kan worden omdat de beschaving van een samenleving zich laat aflezen aan de mate van menswaardige behandeling in de gevangenissen. Bovendien bepalen onafhankelijke rechters en niet politici de lengtes van de straffen. Het verbieden van queer-propaganda op de publieke omroep, zoals het Schorum voor Demagogie dat wil, is regelrecht in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Het voorstel van de VVD om het aantal advocaten voor verdachten in de zwaar beveiligde EBI-gevangenis te beperken, is naar het oordeel van de Orde een aantasting van het recht om de eigen verdediging in te richten. Maar ook zonder juridisch advies komen we in het liberale droomscenario merkwaardige dubbelzinnigheden tegen, zoals: ‘We staan voor een overheid die pal staat voor de kernwaarden van de democratische rechtsstaat. Die transparant is en handelt vanuit dienstbaarheid, menselijkheid en de menselijke maat.’ Wie de huiveringwekkende fraudebeul Henk Kamp voor de parlementaire enquêtecommissie heeft zien getuigen over zijn monsterlijke opvattingen van dienstbaarheid, menselijkheid en de menselijke maat, snapt nu dus waarom deze neo-Teutoonse horrorhork erelid van de VVD is geworden. Ander voorbeeld: in de sociale paragraaf (voor deze context so wie so al een contradictio in terminis) toont de partij inzake de ‘bestaanszekerheid’ veel mededogen met de ‘werkende armen’ – terwijl de verkiezingskas wordt gespekt met fundraising dinners voor multimiljonairs onder leiding van de veroordeelde vastgoedcowboy Cor van Zadelhoff, een fiscale fraudeur en dus een held op het schild van de Quote-tokkies. Cynisch? Nee hoor, gewoon een kwestie van ‘voor wat hoort wat’ want die Bloemendaal-patsers zijn natuurlijk geen filantropen, die willen wel wat terug voor hun poen: invloed, prestige, macht, een klaarkomfoto met Dilan en de natte droom van een financieel orgasme in de vorm van gunstige belastingregels. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Het is omkoping, het heet betrokkenheid. Je zegt contributie, je bedoelt corruptie. Karaoke met losse handen.

Natuurlijk: het mag allemaal. Net zoals je een oude man (laten we hem voor het gemak Oom Frits noemen) mag oplichten en van zijn spaarcentjes mag beroven. Wie betaalt bepaalt, simpel zat. Minder geld naar onderwijs en zorg? Doen we. Belangen van bedrijven boven die van burgers? Regelen we. Fiscale voordelen voor Shell, KLM en Unilever? Geen probleem. Ruim baan voor de maximum snelheid, de fossiele industrie, de kiloknallers en de online-gok-lobby? Alles is te koop, principes, privileges, prioriteiten: als je maar schokt, dokt of hoe dat in die kringen ook heten mag. Dus als u wilt stemmen op een net iets te triomfantelijk gnuivende, opzichtig performende, ijskoud poserende blufbitch die werkelijk geen middel onbenut laat om haar nep standpunten op basis van nep beloftes in een nep verpakking uit te venten, en die qua rekenen bij Pieter Omtzigt nog geen stage zou mogen lopen, dan moet u dat vooral niet nalaten. Helemaal niets is echt aan die PC Hooft-fakelady-lookalike, nee: ook niet haar zogenaamde afkeer van de PVV. Kom d’r maar in, Geert.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.