Verbazing

Zoveel zetels had ik nou ook weer niet verwacht, maar de megawinst van Geert Wilders en de PVV verbaasde me niet echt. Het was voor mij ongeveer hetzelfde als de aankondiging in het prachtige boek van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, al is het woord ‘dood’ hier niet op zijn plaats. Neem nou die peperdure reclamecampagne van de VVD, met hun prijskip Dilan Yesilgöz in de hoofdrol, gesponsord door dubieuze payrollcowboys, corrupte vastgoedstropers en doortrapte horecapitalisten met de door hen betaalde, en waarschijnlijk ook bedachte pay-off: ‘Ik sta aan jouw kant’ wat nogal ongeloofwaardig klinkt als je geen idee hebt aan welke kant Ter Apel ligt. Daarvoor had ze de stupide beginnersfout gemaakt door te zeggen dat Marjjjk te lang in het Torentje had gezeten en dat dat haar niet zou overkomen. Ze zou ‘niet langer dan acht jaar’ blijven, sprak ze, en dan krijg je dus de voorspelbare Pavlov-yell van: ‘Nou, dat zullen we dan nog wel eens zien!’ Ze had in haar smalende machtsgeilheid even over het hoofd gezien dat Nederland dertien jaar gelieg, bedrieg en geheugenverlies meer dan zat was. Aan de andere kant van het politieke spectrum waren de reacties vooral hilarisch, maar ook weer niet per se om te lachen zo leuk.

Op een gegeven moment kreeg ik zelfs de indruk dat de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken stond. Khalid Kasem vertelde in die volstrekt neutrale talkshow op NPO1 dat zijn zoontje hem had gevraagd of hij wel in Nederland mocht blijven wonen, alsof de Gestapo al in het Achterhuis stond. De lijsttrekker van GroenLinksPvdA begon op de verkiezingavond te janken dat we ‘elkaar vast moeten houden’ en ‘de democratie gaan verdedigen’ terwijl ik in al mijn onschuld juist dacht dat de democratie die dag had besloten dat we dit willen – niet mijn keus, overigens, maar ik kon me heel wel vinden in de tekst op de website van de Duitse tv: ‘Die Niederländer hatten einfach die Nase voll’. Jawohl, en ik haal mijn neus op voor die meneer van DREK die heel flink verkondigde dat hij Geert Wilders niet feliciteerde met zijn overwinning. Als je wint heb je vrienden, en die kun je missen als kiespijn, maar slechte verliezers zijn nog veel erger: B&W van Haarlem lieten weten dat hun gemeente ‘vandaag precies 778 jaar stadsrechten heeft, maar hoe vieren we dat na de verkiezingen van gisteren?’ Huh? Wat hebben jullie die afgelopen 778 jaar gedáán dan? Maar toen moest de Dichter des Vaderlands nog komen om op Radio 1 een glibberig slijmspoor achter te laten van je niet meer welkom voelen en over je schouder moeten kijken. En intussen dreunden de laarzen van de antifascistische hordes over de pleinen van onze grote steden – waarna allochtone straatvegers hun rotzooi mochten opruimen omdat die het gewend zijn om tegen vijf uur op te staan terwijl onze wakkere Antifa-helden zich dan nog eens comfortabel omwentelen in hun goddelijke zelfvoldaanheid.

Kennelijk valt het lastig te accepteren dat er andersdenkenden blijken te bestaan, en vooral dat het er zoveel zijn. Geert Wilders is hun held en die mag het nu gaan waarmaken. Hij zal daarbij de nodige moeite hebben om al die 37 kikkers in de kruiwagen te houden, LPF-achtige toestanden liggen op de loer en daar zit niemand op te wachten. Anderzijds voorspelde rechtsfilosoof Paul Cliteur bij Ongehoord Nederland dat de ‘partij der paria’s’ pas salonfähig zal zijn als ze ook universiteitsrectoren en museumdirecteuren gaat leveren. Het punt is echter, dat de PVV juist wil bezuinigen op onderwijs, van plan is om alle subsidies op kunst en cultuur af te schaffen en dientengevolge veel musea zal sluiten. Maar gelukkig hoorde ik vrijdagochtend een dijkbewaker van het Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle met droge voeten verzekeren dat de dijken nog niet verzadigd zijn en dat de bever qua ondermijning de grootste bedreiging is. De bever als symbool voor de PVV die knaagt aan de bestaansgrond van onze veiligheid, het is een keer een ander geluid en een zekere geruststelling voor het geval we ooit moeten schuilen bij Claudia de Breij. Alles liever dan dat. En verder zeg ik tegen iedereen in het algemeen en niemand in het bijzonder: ‘Doe eens normaal, man’.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.