Nashville

Een grote hit op YouTube is het kerstlied dat de familie Van der Staaij ten gehore brengt. Verreweg de meeste commentaren op de sociale media variëren van makkelijk smalend tot ronduit haatdragend. Ik vind dat allebei niet nodig omdat het hier duidelijk om een privé aangelegenheid gaat – waarbij iemand de SGP-politicus misschien wél had kunnen zeggen dat het natuurlijk niet heel handig is geweest om deze opname aan de openbaarheid prijs te geven. Nee, wat ik eigenlijk nog veel kwalijker vind is de onbescheiden hoeveelheid aan overdadige loftuitingen die het citroenfrisse opperhoofd van de zwartekousenbrigade bij zijn afscheid uit de Tweede Kamer ten deel viel. Zeker, de man etaleerde een zekere hoffelijkheid ten opzichte van zijn medemens, maar gelet op de ongekende lompheid van zoveel onbeschaafde pummels aan het Binnenhof is dit nou ook weer geen bovenmenselijke prestatie. Verder werd vaak gerefereerd aan zijn kennelijk grote gevoel voor humor, wat in zijn geval vooral neerkwam op het nogal hard lachen om zijn eigen schalkse spitsvondigheden die op de bonte avond van de Ermelose zondagschool de meedogenloze eindredactie van de onsamaritaanse ouderling niet gehaald zouden hebben.

Kees van der Staaij, over hem hebben we het hier, was met zijn ruim vijfentwintig dienstjaren de nestor van het parlement, welke eretitel hij nu heeft overgedragen aan Geert Wilders. Op dinsdag 5 december was hij het feestelijke middelpunt van een speciale bijeenkomst in de Tweede Kamer, waar hij als het langst zittende Kamerlid met nog eens negenenzeventig (!) collega’s werd uitgeluid door hun voorzitter Vera Bergkamp. De sessie kenmerkte zich niet alleen door een zekere vorm van ‘Komt Allen Tezamen’, geheel in de geest van de jubilaris, maar ook door een extreem hoog WC-Eend-gehalte waarvoor in de Nederlandse taal het woord ‘koddig’ is uitgevonden, zie ook: potsierlijk. De algehele feestvreugde werd stemmig verhoogd omdat het Zijne Majesteit had behaagd veel aanwezigen met een koninklijke ridderorde te onderscheiden, een twijfelachtige eer die Van der Staaij als geharnast monarchist en blijmoedig royalist evenwel zeer zal hebben gewaardeerd, net als de staande ovatie die hij glimmend als een blakende baby in een Zwitsal-reclame onderging.

Niettemin zullen sommigen hierbij hun vraagtekens zetten dan wel de wenkbrauwen fronsen, waarbij ik me van harte aansluit. Kees van der Staaij mag dan nog zo vriendelijk, voorkomend en vredelievend ogen: hij is tot in het diepste van zijn vezels met staalkabels verbonden aan de stellige overtuiging dat er in dit aardse voorgeborgte, waar het bijtende zwavelzuur van het reinigende vagevuur de neusvleugels onaangenaam prikkelt, geen plaats is voor goddeloze zaken zoals daar zijn abortus, euthanasie en homofilie – om me maar tot slechts een paar van de in zijn ogen allervreselijkste zonden te beperken. In 2017 publiceerde hij een opiniestuk over vrijwillige levensbeëindiging in The Wall Street Journal onder de titel ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now.’ Van der Staaij gaf aan dat het stuk wel van zijn hand was, maar dat de koptekst door een New Yorkse redacteur bedacht was, een zeldzaam laf excuus voor iemand die het allemaal zo zeker weet. Twee jaar later toonde hij zich een voorstander van de zogenaamde Nashville-verklaring die beschrijft hoe christenen moeten omgaan met geloof, huwelijk en seksualiteit. Ik zal u de onsmakelijke en vernederende details besparen, maar het komt er op neer dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw’. Homoseksualiteit wordt daarom sterk afgekeurd en het is ook niet iets waar christenen onderling van mening over mogen verschillen. (Huh?) Verder staat er dat homoseksuelen en transgenders van hun geaardheid kunnen genezen, kortom de bekende riedel van getroubleerde refogekkies, klapwiekende knopendraaiers en panfluitende piskijkers, stuk voor stuk levensgevaarlijke spookrijders op de snelweg naar de hel van genetische inteelt en venerisch verval. Religie als spanlaken, belijdenis als dwangbuis, kwakzalverij als koevoet. Ze zouden hem moeten bevorderen tot de orde van Malle Eppie. En de koning zou hem officieel die medaille moeten afnemen. Maar daarmee zijn we er niet: zijn opvolger Chris Stoffer is nog veel erger. Die gaat bij een abortuskliniek staan om vrouwen te stalken, hoe ziek en diep gezonken ben je dan?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.