Poppenkast

Je zou bijna medelijden met ze krijgen, met die ouderwets rechtse houwdegens binnen de VVD van ‘er mot godverredomme gewerrukt worre’ en ‘armoe is voor de dommen’. De sappelende ondernemer die een mild belastingklimaat belangrijker vindt dan strenge milieuregels en het fileprobleem met een maximum snelheid van 130 kilometer denkt op te lossen. De gepensioneerde militair die mensenrechten een linkse hobby vindt van langharig werkschuw tuig. De deerniswekkende mastodonten (Ton Elias, Ed Nijpels) die met hun sputterende puddingbuks aan de tafels van talkshows maar niet willen beseffen dat hun toekomst ver achter ze ligt omdat niemand het lef heeft om dat tegen ze te zeggen. Het kritische AVRO-lid Cor van der Laak: ‘En wel hierom.’ Annemarie Jorritsma, gebrevetteerd vogelverschrikker in de gehaakte beddensprei van Jacques Plafond met hitsige zaadoogjes naar de as op de gulp van Hans Wiegel.

Ze kunnen het niet afwachten om te gaan regeren met de PVV, maar ze worden in hun pluchenatte hunkerzucht gedwarsboomd door dat überhippe designjuffie uit Havana aan de Amstel, waar ze een tik van de linksdraaiende Halsema-molen heeft meegekregen, maar wel op de foto wil met Emmanuel Macron omdat ze dacht dat dat de hoofdvertegenwoordiger was van haar favoriete handtassenmerk Louis Vuitton (gemiddelde waarde 1.500 euro). En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, hebben ze in de Tweede Kamer te maken met kneusjes als Ruben Brekelmans die asielzoekers wil ‘uitsmeren’ alsof het pindakaas of chocopasta is, nou ja, in ieder geval iets bruins, Thierry Aartsen die cultuur verwart met Peter Gillis als Prins Carnaval en Sophie Hermans die geen spinazie à la crême blieft en dat is dan weer groen. Nee, een van de weinigen die nog doorheeft waar de VVD echt voor staat – volk, vrijheid en democratie, de zuivere argumenten van Molly Geertsema, Haya van Someren Downer en Harm van Riel – is oud-partijleider Jozias van Aartsen, die op 1 december in een interview met de NRC duidelijke taal sprak: ‘Doe het niet, zeg ik tegen Dilan. Ga niet met de PVV praten. Kom op voor de vrije democratische samenleving die we hebben gecreëerd. Daar hebben we als liberalen tweehonderd jaar voor gestreden. En een partij die dat ten gronde verwerpt, daar kun je niet mee samenwerken. En je kunt dus óók niet met ze gaan praten of onderhandelen. Dan ben je al een heel eind op de glijdende schaal. Ik ben daar heel verdrietig over. We nemen een fundamenteel verkeerde afslag. Ik ken de geschiedenis van Wilders, en we kennen allemaal zijn opinies, die absoluut állemaal anti-rechtsstatelijk zijn, en anti-democratisch, en anti-rechtsorde.’

Oh ja? Is dat zo? Minder, minder, minder Marokkanen? Een verbod op hoofddoekjes? De kopvoddentaks? Alle korans het land uit? Geen dubbele paspoorten meer? Moskeeën dicht? Stop de asieltsunami vanuit de baarmoeder? Islamitisch onderwijs moet verboden worden? Tja, dat lijkt allemaal nogal anti-rechtsstatelijk, en anti-democratisch, en anti-rechtsorde. Kijk ook even naar de angstaanjagende haatspeech die het nieuwe PVV-Kamerlid Maikel Boon in 2015 afstak tegen de komst van een AZC in Steenbergen. Kouwe rillingen. En als je dan onder leiding van de allergrootste ijdeltuit van Den Haag en verre omstreken gaat praten met zo iemand, die zelf zegt dat hij ‘een minister-president wil zijn voor alle Nederlanders’, dan krijg je dus een slechte parodie op First Dates van een obstipatische scheerkwast met een slogan op naaldhakken. Knappe cupido die daar nog een pijl aan wil wagen. Kijk zelf:

Wilders en Yesilgoz

Enfin, aan Willem Boutkan, de nummer dertig op de PVV-lijst, zal het niet liggen. Die liet bij zijn presentatie in de Tweede Kamer doodleuk weten de formatie niet te volgen. Misschien moeten we dat ook maar niet meer doen. Het is één grote poppenkast van onverantwoorde politieke spelletjes met een land dat in brand staat. Maar gelukkig is daar vrouwenmepper annex dierenvriend Dion Graus als beoogd minister van de drie V’s: veiligheid, verbinding en fatsoen. Het worden bijzondere tijden, met of zonder de VVD van die draadloze babbelbox.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.