Godvergeten

Er zijn ook goede katholieken. Het bewijs daarvoor vindt u hieronder in deze tekst, waar u kunt klikken naar twee artikelen, die ik u van harte aanbeveel. Het eerste komt uit De Volkskrant en gaat over de broeders in de Tilburgse Abdij van Koningshoeven, waar het heerlijke trappistenbier van La Trappe wordt gebrouwen. Ze werken in stilte en soberheid, volgens de strenge wetten van het eeuwenoude kloosterleven, eten alleen vlees met Pasen en Kerstmis, maar ‘met bidden alleen kom je er niet’ en daarom is het operationele werk uitbesteed aan de Bavaria-fabriek van de familie Swinkels, en met succes: ze voeren een florerende onderneming met duurzaamheid als kernwaarde. Het tweede artikel stond in De Groene Amsterdammer en vertelde het verhaal van de Utrechtse zusters Augustinessen van Sint-Monica die hun dagen doorbrengen volgens de regels die negentig jaar geleden zijn vastgelegd. Om half acht een morgendienst, om kwart over zes een avonddienst. Om tien uur samen koffiedrinken en om kwart voor één de warme lunch. Groentesoep, andijviestamp met een balletje gehakt, notenpudding. Gebakken vis, puree, worteltjes, vlaflip. Om half zes de avondboterham. Om acht uur het journaal, op zondagavond Studio Sport. Beide artikelen geven hun eigen kijk op het Rijke Roomsche Leven van nu en toen.

Voor een heel andere kijk op heel wat minder onschuldige tradities moet u de komende weken op NPO2 zijn, want daar wordt de vierdelige documentaire Godvergeten van de Vlaamse televisie uitgezonden over het seksueel misbruik binnen de Belgische rk-kerk. Vele tientallen jaren lang hebben de hitsige heerooms als pedofiele barbaren met hun weerzinwekkende tien geboden hun liederlijke gang kunnen gaan en duizenden onschuldige kinderen tot slachtoffer gemaakt. Mannen en vrouwen die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben, maar één ding met elkaar delen: ze dachten allemaal dat niemand ze ooit zou geloven, dat het hun eigen schuld was en dat ze de enigen waren. Ze lijden hun leven lang tot op de dag vandaag (als ze tenminste uit schande en schaamte geen zelfmoord gepleegd hebben) onder het ondragelijke juk van een pervers systeem, waarvan de duivelse uitvoerders vrijuit gingen, veilig werden weggepromoveerd of een prettig pensioen kregen, onder de bezielende leiding van hun grote baas, kardinaal Godfried Danneels. Deze überpaapse kazuifelgriezel had zelfs het gore lef gehad om te proberen de kanselranzige smeerlapperij van een vunzige bisschop met diens minderjarige (!) neefje (!) onder de mijter te houden. Er was weliswaar een bed gedeeld en er waren inderdaad geslachtsdelen gestreeld, maar dat was slechts ‘intimiteit’ en zeker geen ‘brute seks’. Bovendien had hij het regelmatig gebiecht en zou het dus eigenlijk geheim hebben moeten blijven. Huh? Nu begrijpt u dus ook waarom die schijnheilige ouwelzuiger elk wanhopig verzoek om hulp van een slachtoffer beantwoordde met ‘We zullen voor u bidden’. Dat helpt niet echt als je in de hel op aarde bent beland. Godvergeten, vanaf vanavond elke dinsdag om 22.10 uur op NPO2, vier delen lang. Kijken, nondeju!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.