Hamsteren

Dat is het lekkere van Albert Heijn: Frans Muller, de topman van Ahold Delhaize, verdient in een uur evenveel als zijn ploeterende discountslaven met een minimumloon in een heel jaar. Dus terwijl steeds meer mensen wanhopig aankloppen bij de Voedselbank, en nog nooit zoveel armen door het Rode Kruis (in Nederland!) geholpen moeten worden met een noodpakket, schraapt het snaaihoofd van ‘s lands grootste grijpschuur 7,2 miljoen euro per jaar naar zijn hamsterholletje. Dan verdien je dus zo’n gruwelijk godsvermogen en dan geef je je goedkeuring aan zo’n stompzinnige jostibandcommercial met ‘The Eye Of The Hamster’. Ik hoop van ganser harte dat de rechthebbende erven van Survivor die Zaanse pezewevers een stevige poot hebben uitgedraaid, dat doen ze bij ons immers ook, graaiflatie is niet voor niets het woord van het jaar geworden. Hoewel? Nee hoor, bezweert Jumbo-baas Ton van Veen in De Volkskrant van 4 januari, het gaat helemaal niet zo jofel en (let op!) het zijn de winkeldiefstallen die de omzet van zijn gelegaliseerde rovensbende doen dalen.

Je moet godverdomme maar durven. Je bent dus te beroerd om een paar mensen achter de kassa te zetten, wat alleen al voor het sociale aspect niet verkeerd zou zijn. Dan kun je af en toe nog eens een praatje met ze maken, bijvoorbeeld over de schandelijke fooi die ze verdienen, maar nee: ze zetten er zelfscankassa’s neer. Bij ons thuis heet dat de kat op het spek binden en dan moet je niet mauwen als er af en toe een zwoerdje tussendoor muist. Bovendien is dit het klassieke voorbeeld van de kok en de ketel, die in dit speciale geval overigens niet heel ver van de klok en de klepel liggen: bij de vorige topman van Jumbo werden in zijn Brabantse plunderbunker tonnen aan zwart geld gevonden, dus wie is hier nou de grootste dief? Ja maar, zo sust de witgeboorde bendeleider: we stoppen met de sportsponsoring, dus we geven wél het goede voorbeeld. Oh ja? Wat zijn de klanten van Jumbo er mee opgeschoten dat er jaarlijks miljoenen verdampten ter meerdere eer en glorie van een chagrijnige Nederbelg die in Monaco woont en zijn zakken vult met dank aan een milieuverwoestende miljardairshobby die een waardevol duingebied naar de kloten helpt, Frank Lammers kinderachtige spotjes laat maken en een vervelende pandjesprins een harde plasser bezorgt? En wat heeft het voor zin om een stel uitgebeende wielrenmiljonairs nog rijker te maken als je nu al weet dat een onverstaanbare Deen de meeste kans maakt om zowel de Tour en de Giro als de Vuelta te winnen?

Even voor uw beeldvorming: de vakbonden pleiten voor een verhoging van het minimumloon naar zestien euro per uur. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer ging onlangs akkoord met een maximum van dertien euro vijftig, maar NSC, VVD, BBB en PVV stemden tegen – niet geheel toevallig de vier partijen die nu overleggen of we zonder de ijskast van Geert Wilders nog een Grondwet hebben. U weet wel, dat kennelijk bespreekbare document waarvan artikel één bepaalt dat elke Nederlander gelijk behandeld moet worden. Behalve als je topman van een supermarktketen bent. Daarvoor gelden andere regels. Waarom? Omdat het buitenaards presterende en mythisch opererende supermannen zijn, die zich moreel en ethisch hoog verheven boven ons bevinden? Welnee. Waarom dan toch? Omdat het ordinaire bluffers zijn die het achter dezelfde ellebogen hebben waarmee ze zich omhoog hebben gekettingzaagd. Bovendien hebben ze geen smaak, anders krijg je geen maagkrampend misbaksel zoals dat knabbelknagende reclamefilmpje. Ze beloven je voordeel, maar geloven alleen in hun eigen bonus. En die kan aardig oplopen: in de tijd die u besteedt aan het lezen van dit stukje, heeft de topman van Albert Heijn alweer een vierde jaarloon van een van zijn vele minimumlijders verdiend. Nou ja, verdiend: in het hangwangbargoens heet dat gewoon hamsteren.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.