Ibiza

Het zijn weinig verheffende beelden die zich aan ons netvlies hechten. Follow The Money vertelt het treurige verhaal van een zestienjarig meisje, dat er alleen voor staat in een overmacht aan misbruik, geweld en drugs. Voor haar geen zeventiende verjaardag in het Grand Café, met ouders en vrienden, maar een cursus overleven aan de academie van de zelfkant, voor het diploma van de mestvaalt. Haar twee begeleiders van de jeugdzorg weten niets anders te verzinnen dan een plaats in een gesloten afdeling, waar ze niet op haar eentje naar buiten mag, haar mobieltje slechts een uur per dag mag gebruiken en uitsluitend met een paar streng geselecteerde nummers mag bellen. Heeft ze trouwens nog mazzel, want in de cel (!) naast haar is een lotgenootje als een zware crimineel met geweld in een houdgreep tegen de grond gewerkt, waarna ze is weggelopen naar een drugspand waar ze ruggelings haar geld moet verdienen. Hoeveel geluk kun je hebben? Nou, dat hangt er ook een beetje van af aan welke kant van het fortuin je zit. De organisatie die voor bovengenoemde ellende verantwoordelijk is, en namens de jeugdzorg werkt, zal over 2023 een verlies van minimaal acht miljoen euro lijden, maar is nog wel in staat om ruim zes miljoen euro te betalen aan twee adviesbureau’s van een bedrijfsconsultant, tevens vriend (misschien zelfs wel jaargenoot) van de bestuursvoorzitter, die zelf overigens ook niets te te klagen heeft.

Hij tracteert zichzelf en zijn staf op een rondje Ibiza, in een prettig resort, van alle luxe voorzien, en ze mogen zelfs zonder begeleiding naar buiten. Intussen slaan medewerkers van de inspectie alarm, anoniem uiteraard omdat ze anders hun baan kunnen verliezen, vanwege het ontbreken van de noodzakelijke mankracht met voldoende deskundigheid op de afdelingen. Maar bij terugkomst van Ibiza wordt de website van het bedrijf voor miljoenen opgeleukt met een pretpakket aan digitale toeters en bellen ‘om online aan je mentale gezondheid te werken’. Over mentale gezondheid gesproken: van de politieke partijen hebben de slachtofers in dit verhaal niets te verwachten, ijzig stilzwijgen is hun deel. Alleen GroenLinks in de persoon van Lisa Westerveld stelt vragen in de Tweede Kamer. Voor de VVD is deze misstand een hinderlijk bedrijfsongeval, waarbij de liberalen verwijzen naar hun succesvolle rolmodel met krultang, beautycase en naaldhakken. (‘Luxe komt je toe, succes is geen toeval.’) Pieter Omtzigt slaat meteen aan het rekenen wat het beltegoed van het meisje op de gesloten afdeling de samenleving kost in relatie tot de uitgaven voor de Ibiza-trip (inclusief de gezamenlijke yogahealingsessies bij zonsondergang). Het kan uit, sust de voorman van het Nieuw Sociaal Contract zijn bezorgde coalitiepartner van de PVV. Miriam Bikker van de GristenUrine zal voor het zestienjarige meisje bidden. De vraag is alleen of die God daar wel tijd voor heeft. En vooral: zin aan.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.