Hallo ING 💰

Beste medewerkers van de ING, kan iemand van u dit bericht misschien even doorgeven aan uw CEO Steven van Rijswijk? Alvast bedankt. Geachte heer Van Rijswijk, pas geleden kreeg ik van uw bank het volgende bericht: ‘Per 1 maart worden alle particuliere betaalpakketten 50 cent per maand duurder. Ook zijn er wijzigingen voor het ontvangen van papieren afschriften, overschrijvingskaarten en verzendenveloppen. Je ontvangt hierover een bericht in je berichtenbox in de app en Mijn ING. Of je ontvangt hierover een brief.’ (Waarvan je de postzegel zelf mag betalen. Oh nee, dat stond er niet bij. Nog niet, tenminste.) ‘Waarom passen we de tarieven aan? We willen (digitaal) bankieren steeds makkelijker en sneller voor jou maken. Zo kun je zonder Betaalpas – met een code uit de app – geld opnemen bij een betaalautomaat. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat het betalingsverkeer veilig blijft. Er zijn namelijk steeds nieuwe eisen en ontwikkelingen in het opsporen van fraude en het tegengaan van witwassen.’ Eerst even twee dingen: u gebruikt de woorden ‘aanpassen’ en ‘wijzigen’ en u spreekt me aan met ‘je’. Ten eerste: dacht u nou echt (serieus?) dat ik niet snap dat aanpassen dan wel wijzigen gewoon ‘verhogen’ betekent en dat ik die verhoging moet ‘betalen’? Die 50 cent zal me jeuken, maar doe niet net alsof ik een kleuter ben. En dat brengt me bij het tweede punt, dat ik eigenlijk nog veel kwalijker vind: ik acht de kans zeer waarschijnlijk dat het aantal jaren dat ik klant ben bij uw bank hoger is dan de gemiddelde leeftijd van uw medewerkers en ik ben er dan ook absoluut niet van gediend om ongevraagd getutoyeerd te worden, dus wilt u daar alstublieft mee stoppen?

Verder hebt u het over fraude en witwassen als oorzaken waarom wij, particuliere klanten van de ING, meer moeten gaan betalen. Mag ik u eraan herinneren dat het uw bank is die onder leiding van de strafrechtelijk vervolgde Ralph Hamers, een van uw voorgangers, voor 775 miljoen euro heeft geschikt vanwege een fraude met witwassen en mede namens mij nog steeds de grootste aanbieder is van leningen voor de energiesector, waarvan meer dan 6 miljard euro wordt gestoken in fossiele brandstoffen, waardoor Milieudefensie een rechtszaak tegen u aanspant? En wat moeten we met uw ‘belofte’ dat u ‘de enige bank ter wereld’ zult zijn die in 2040 geen olie- en gaswinning meer zal financieren? Ik beloof ook wel eens wat. Maar ja, ik ben dan ook geen CEO van een grote bank, met een jaarsalaris van 2,596 miljoen euro, oftewel een dagloon van een kleine tien ruggen. (U weet wat ruggen zijn? Dat zijn de lichaamsdelen van de beklagenswaardige schepsels, uw armzalige klanten, waarover u uw geld verdient. Ze zitten vlak boven de plek waar de zon nooit schijnt en waarin u mijn 50 cent mag steken.)

Salarisstrookje Steven van Rijswijk

Vorige week werd bekend dat de winst van de ING over 2023 met 98,3 procent omhoog is gegaan naar 7,3 miljard euro. Dat zijn cijfers waarmee u bij uw vrindjes van de Zuid-As kunt aankomen en er in de skybox bij Ajax eindelijk weer eens iets te vieren valt, maar eigenlijk zou u zich kapot moeten schamen. U doet hiermee namelijk letterlijk en figuurlijk aan goedkoop scoren ten koste van sukkels zoals ik die hun luizige spaarcenten bij u inleggen tegen een nog veel luizigere rente van 1,5 procent zodat u bij de ECB voor de hoofdprijs kunt gaan. (Nee, dat hoef ik u niet uit te leggen en nee, dat snap ik zelf ook niet.) Maar ik heb goed nieuws, niet voor u, maar voor mij en voor al die andere sukkels zoals ik: bij de Bunq krijg je veel meer. Dus heb ik mijn spaarpotje daar neergezet, sindsdien staan we bekend als de BunqerBondertjes en dat gevoel kan ik u van harte aanbevelen. Overigens, nu we toch met slechte naamgrappen bezig zijn: ik had u bijna aangeschreven als ‘Van Wijsrijk’ (wijs, rijk, snapt u?) maar dat zou flauw zijn. Net zo flauw als u bent met uw achterlijk lage rentefooi en die belachelijke kostensmoes van 50 cent. Niettemin wens ik u veel plezier met uw te verwachten winstaandeel. Neemt u er maar vast een extra glas champagne op in de Marc Overmars Lounge van de Johan Cruyff Arena als ze volgende week donderdag tegen die Noorse boeren met die rare naam moeten. Dat is weliswaar slechts voor de Conference League, maar qua kapsones, knakenpoetserij en kouwe kak hoort u net als Ajax absoluut tot de Champions League.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.