John Bierling

Breaking news: John Bierling stopt als lid van de Raad van Commissarissen bij FC Twente uit onvrede over de transfer van Manfred Ugalde naar Spartak Moskou. De verslagenheid in Enschede is groot en naar verluidt heeft het bestuur van de voetbalclub bij de KNVB officieel dispensatie aangevraagd om alle nog resterende wedstrijden van dit seizoen met een voorsprong van 2-0 te mogen beginnen om dit enorme verlies op sportief gebied enigszins te kunnen compenseren. Oftewel, zoals trainer Joseph Oosting het omschrijft: ‘De spelers zijn helemaal van slag, hij was toch het geweten van onze club en het zal van onze technische staf alle moeite kosten om ze weer wedstrijdfit tussen de oren te krijgen. Het is hier echt crisis in de kleedkamer, mensen zijn aan het huilen.’ Ook bij de supporters zit de schrik er goed in, getuige de ontzette reactie die een woordvoerder van Vak-P aan de verzamelde pers gaf: ‘Excelsior uit is so wie so al geen feest, maar morgen wordt het helemaal afzien in die fietsenstalling daar. We hebben alle activiteiten tot nader order opgeschort, het organiseren van sfeeracties onder deze omstandigheden lijkt ons niet gepast en we drinken voorlopig ook geen bier meer, maar alleen nog karnemelk van de biologische boer.’ Wat zegt u? U hebt geen idee wie John Bierling is? Nou, dan heb ik nieuws voor u: ik kende John Bierling ook niet. Sterker nog: ik had nog nooit van John Bierling gehoord totdat hij stopte als lid van de RvC. Ik had zelfs nergens gezien, gehoord of gelezen dat hij daar überhaupt begónnen was. En het kan aan mij liggen, maar volgens mij gaan er dagen, wat zeg ik: weken, maanden, jaren voorbij dat ik op dat gebied niet de enige ben.

John Bierling is een van de vele onverwoestbare beroepsbestuurders die zichzelf, elkaar en hun status in deze inteeltgestuurde baantjescaroussel overeind houden. IJdelheid is zijn tweede naam en neemt u van mij maar aan dat hij op het ereterras van de Beugel Bunker strategisch dichtbij Roelof Bleker zat, onze heldhaftige burgemeester en al net zo’n principiële verzetsstrijder. Hij komt uit hetzelfde nest als Maurits Hendriks en dat zulks niet altijd een aanbeveling is hebben we kunnen zien aan diens rampzalige opkomst en noodlottige afgang in de Johan Cruyff Arena. Bij de entree van John Bierling in 2021 leek het nog heel wat, althans volgens hemzelf: ‘Ik verheug me erop om een bijdrage te leveren aan de mooiste betaald voetbalorganisatie van ons land. Een voetbalclub die meer is dan alleen voetbal en een stevige maatschappelijke rol vervult in Twente en daarbuiten.’ Amen. Vervang Twente door Utrecht en John Bierling zit nog steeds bij de mooiste betaald voetbalorganisatie van ons land. Voor hetzelfde geld was Heracles zijn club geweest en had hij met droge ogen beweerd dat Erve Asito een fantastische naam is voor een serieus te nemen voetbalstadion. Hij zou tot juli van dit jaar blijven, maar gaat ons nu dus voortijdig verlaten, en wel hierom: ‘Een eventuele verkoop van Ugalde aan Spartak Moskou is voor Bierling niet te verenigen met de uitgangspunten van NOC*NSF en met zijn eigen principes ten aanzien van de Russische inval in Oekraïne. Daarom koos hij ervoor zijn functie vóór besluitvorming over de transfer neer te leggen’, zo meldt FC Twente in een persbericht dat qua ongeloofwaardigheid, grootspraak en opportunisme door Ronald Plasterk geschreven had kunnen zijn. (‘John Bierling waarschuwt Moskou voor de laatste keer.’)

Luister meneer Bierling, we vinden het allemaal net zo erg als u wat die Poetin daar allemaal aan het uitvreten is, maar Spartak Moskou valt nou eenmaal net buiten de sancties, vraag ons niet waarom, en dus deed FC Twente helemaal niets verkeerds – wat je van uw clubje niet kunt zeggen met die comfortabel rekbare moraal ten aanzien van Russische sporters die straks onder neutrale vlaggen gewoon, en tot de strot toe vol met doping, mee mogen doen aan de Olympische Spelen. Blijft u dan ook thuis, uit solidariteit met die Jaruzelski, of zit u in Parijs eerste rang, gratis en voor niks natuurlijk, all inclusive in een prettig hotel met uitzicht op de Seine? En zien we u nog terug bij FC Twente, of vindt u het beneden uw stand om een kaartje te kopen? U weet niet eens wat het kóst, man. Al met al een nogal roemloos afscheid, vindt u zelf ook niet? Beetje jammer ook. We hadden nog nooit van u gehoord, maar nu wel, nu u weggaat, om niks, he-le-maal niks. Is dat dan echt uw enige verdienste voor onze prachtige club? Zullen we een cornervlag naar u benoemen?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.