Normaal

Als de afdeling Kunst&Cultuur van de PVV-F-side een overzicht wil hebben van wie de subsidie stopgezet moet worden, dan hebben ze aan De Volkskrant van vorige week zaterdag voorlopig ruim voldoende informatie. Daarin stonden, verdeeld over anderhalve pagina, tien rouwadvertenties voor een en dezelfde kunstenaar die kennelijk veel voor de branche had betekend. Let op: ik ga hier niet het oprechte verdriet bagatelliseren, noch het vakmatige belang van de betrokkene, maar zet wel mijn vraagtekens bij dit nogal opzichtige vertoon van collectief rouwbeklag. De publicaties, in totaal ondertekend door zo’n 75 personen, hadden allemaal dezelfde opmaak en dus was er sprake van een gecoördineerde aanpak. Even afgezien van de vraag of het allemaal misschien wat minder had gekund: het viel mij op dat in slechts één geval zijn echtgenote veel sterkte werd gewenst, voor de rest waren veel van de afzenders vooral heel erg getroffen met zichzelf. (We zijn hem kwijt. We will miss him. Du wirst fehlen. We blijven je zien.) Nogmaals: je moet serieus oppassen met kritiek op dergelijke uitingen, maar toch: hoe goed bedoeld ze ook mogen zijn, er kleeft toch altijd iets van een elitaire bijsmaak aan. En ik snap dat het in de creatieve sector ook gaat om een hoog ‘kijk-mij-eens’-gehalte, maar dit leek me overdreven.

Bovendien is het koren op de molen van de verbitterde cultuurhaters binnen de verblinde gelederen van de Geert Wilders-beeldenstormers. De betreffende paragraaf in hun verkiezingsprogramma ‘Nederlanders weer op 1’ laat zich lezen als het concept voor een bedrijfsbrochure van een maatschappijsloperij. Enkele zinsneden wil ik u niet onthouden. ‘De PVV houdt van Nederland. Wij zijn trots op onze cultuur, identiteit en tradities. Die moeten we dan ook niet uitwissen. De linkse haat waarin helden uit onze geschiedenis worden beschimpt wordt beëindigd. De excuses voor het slavernijverleden en de politionele acties worden ingetrokken. Zwarte Piet blijft. De NPO is van het padje af: NPO66. In plaats van eerlijke informatie en ontspanning is het vooral bezig met propaganda. We worden door de links-liberale elite dagelijks getreiterd met klimaatpaniek en diversiteitspropaganda. De financiering wordt dan ook geheel beëindigd.’ Voor de geoefende Binnenhof-watchers is het zonneklaar van wie deze teksten afkomstig zijn: niemand minder dan amateur-cabaretier Martin Bosma moet hierin de hand gehad hebben. Hij wordt op zijn wenken bediend door het veelbesproken (en door de NPO nota bene zelfs nog geredigeerde) rapport over de bij de publieke omroep geconstateerde misstanden, die in 2015 al volop gaande waren met het gênante optreden van drie talentloze sopdozen die hun wellustige kruiwagen als dweilgeile groupies smachtend toezongen:

Daarna kwam dat ontluisterende horror-interview van Coen Verbraak er nog eens overheen met Mart Smeets, die daarmee niet alleen zichzelf definitief ontmaskerde als een enorme hufterlul met een nog goddelijker ego dan we altijd al gedacht hadden, maar ook de PVV nog eens een flink aantal extra zetels zal hebben bezorgd met zijn zelfbevestigende optreden. Het past perfect in de hartgrondige verzuchting van Pieter Omtzigt over de beroerde omgangsvormen tijdens het formatieproces (‘Zeg ook eens iets aardigs’) en is bovendien volstrekt in strijd met de voornaamste, samenvattende aanbeveling van de commissie: ‘Normaal doen tegen elkaar.’ Als er iemand is die dit credo altijd al in praktijk wilde brengen, dan is het wel de PVV-leider zelve in hoogst eigen persoon. Kijk maar:

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.