Klep dicht

Soms word ik nog wel eens spontaan overvallen door een acute aanval van ambachtelijke heimwee naar mijn journalistieke periode. Wat een feest moet het zijn geweest om de volgende koptekst te mogen bedenken en die de volgende dag ook nog eens paginabreed terug te kunnen zien: ‘Pratende prullenbakken in Middelburg moeten hun klep houden’. Nu ken ik Zeeland van een aantal zomervakanties in Burgh-Haamstede als de provincie waar de zon altijd schijnt, met de stranden van Vrouwenpolder als de mooiste, breedste en schoonste van Nederland, maar dit nieuws werpt toch een schaduw over dat vrolijk stemmende beeld. Wat is er aan de hand? Iemand van de gemeente Middelburg met een overschot aan ambitie en te veel vrije tijd, een fatale combinatie die in de ambtelijke oogstcultuur van welig tierende kantoortuinen menig vruchtbare voedingsbodem vindt, had het wel een goed idee gevonden om de lokale prullenbakken te laten praten. En dan niet zomaar een gezellig lullepotje van een Zeeuwse babbelaar, nee: het moest vooral klantvriendelijk, burgergericht en educatief-dankbaar. Dus werd er een bandje opgenomen met de tekst ‘Wat fijn, jij houdt de stad schoon’ op stemmige wijze ingesproken door oud-burgemeester Harald Bergmann.

Allereerst graag uw complimenten, mede namens mij, voor het feit dat deze SIRE-achtige campagne voor de verandering een keer niet rijmt zoals we kennen van ‘De maatschappij, dat ben jij’ en dat we niet geconfronteerd worden met platgeplette pakjesavondpoëzie als ‘Wat fijn, jij houdt de stad rein’ – waarbij we het maar op de koop toe zullen nemen dat we weer, zoals gebruikelijk van overheidswege, op grensoverschrijdende wijze ongewenst getutoyeerd worden. Tot zover weinig aan de hand, of aan de bak, om bij het onderwerp te blijven. Maar de pratende prullenbakken begonnen te irriteren en omwonenden gingen klagen over overlast. Aan de afzender kon het niet liggen: Harald Bregmann was vanaf 2012 een alom gerespecteerd burgervader geweest, en diens recente verhuizing naar Schiedam was hem van harte gegund. Nee, de ergernis werd veroorzaakt door scholieren die het kennelijk leuk vonden om de prullenbakken continu te laten praten en daarmee veel chagrijn opriepen bij Middelburgers die de tekst tientallen keren per dag te horen kregen. De bakken is nu dus het zwijgen opgelegd, onvriendelijk gezegd: ze zijn monddood gemaakt, en niet om het één of ander, maar deze Zeeuwse optie lijkt me dus ook een prima oplossing voor het landelijke probleem van de talloze politici die de hele dag hetzelfde zeggen: hou je klep dicht.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.