Schandaal

De presentatie van de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening over het onderzoek naar de toeslagenaffaire was een beschamende vertoning. De rode draad in het rapport ‘Blind voor mens en recht’ was immers dat het wangedrag van de staat tegen zijn onderdanen door racisme, discriminatie en xenofobie was aangewakkerd. En dan is het uiterst wrang, om niet te zeggen ronduit gênant, om te moeten constateren dat het document werd aangeboden aan Martin Bosma, uitvinder van het begrip ‘kopvoddentaks’ en een kritisch volger van de apartheidbestrijders in Zuid-Afrika. Het blijft lastig om er aan te wennen, en hopelijk went het nooit, dat iemand met zulke bedenkelijke ideeën voorzitter van de Tweede Kamer is. Prins Bernhard kon ook heel charmant en humoristisch zijn. Verder had de commissie het kennelijk passend gevonden om twee van haar leden op het podium plaats te laten nemen die daar misschien beter niet hadden kunnen staan. Senna Maatoug van GroenLinks stond er met haar blinkend witte high heal sneakers bij alsof ze hierna snel weer weg moest om het startschot te lossen bij de plaatselijke avondvierdaagse. Gevoel voor decorum is bij haar partij blijkbaar alleen van belang als Tofik Dibi er met een Arafatsjaal en een Palestinavlag aan te pas komt. Naast haar zagen we Thierry Aartsen, vaandelzwaaier en folklorefakkeldrager van de VVD, beschermheer van bloemencorso’s, braderieën en boogschutters, voorzitter van de Stichting Kermissen Breda en bestuurder van het Kielegats Carnavals Museum. In zijn gedachten liep hij de polonaise door zijn geliefde Breda. Toeslagen Alaaf!

Intussen zat de 44-jarige Sheila Ramawadh-Badal ziek thuis. Een van de vele slachtoffers van het schandaal speelde vorig jaar een prominente rol in de aangrijpende documentaire ‘Sheila versus de Staat’ van filmmaker Stijn Bouma. Ze was niet aanwezig bij de presentatie van het rapport omdat ze wel wat anders aan haar hoofd had: de kans is groot dat bij haar thuis de stroom wordt afgesloten en dat zij en haar kinderen uit huis worden gezet vanwege huurachterstanden. Ze wacht nog altijd op de afrekening met de fiscus. Bovendien is haar gezondheid vanwege een progressieve auto-immuunziekte dermate broos, dat het nog maar de vraag is of ze de definitieve behandeling van haar dossier zal halen, nog even afgezien van de financiële ongewisheid daarvan. En zo laat de Staat der Nederlanden duizenden onschuldige burgers stelselmatig verrekken, op basis van minachting, wantrouwen en vooroordelen, en nog steeds is er niemand die er serieus iets van zegt. Het had onze niet geheel neutrale voorzitter dan ook zeer gesierd als hij in plaats van het obligate, comfortabele dankwoord bij het ontvangen van het rapport dit gedicht had uitgesproken:

Kafka

Hoe wij mensen
verzeild zijn geraakt
in een proces
veroordeeld
tot de dood
door onbekende macht
die ons op aarde dropt

aangeklaagd
door een instantie
die we amper kennen
niet kunnen of
willen begrijpen

zullen we op zoek gaan
of het wel klopt
wie ons hier
heeft gebracht
dit proces bestuurt
op deze aarde

bang zijn
voor de dood
heeft geen waarde
valt steeds in het niet

het is de angst
voor het leven
die steeds
tot het bot toe
raakt

Zie ook: www.corvanvliet.nl

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.