Biermaffia

Charlene de Carvalho-Heineken is de 69-jarige dochter en enige erfgenaam van biermagnaat Freddy Heineken, die in 2002 overleed. Sindsdien is zij de rijkste Nederlander met een geschat vermogen van 16 miljard euro. Via een brievenbusfirma in Luxemburg laat ze honderden miljoenen euro’s naar een fiscaal labyrinth op Jersey lopen, waardoor ze daarover slechts 2,5 procent belasting hoeft te betalen en de Nederlandse schatkist jaarlijks voor zo’n dertig miljoen euro besteelt. Dat wordt allemaal geregeld, gerommeld en geritseld door een criminele organisatie van zwendelaars, oplichters, flessentrekkers en andere beroepspootuitdraaiers die, in gezamenlijkheid goed voor een paar honderd jaar tuchthuis, vermomd in driedelig grijs over de hele wereld dagelijks in touw zijn om de kluit te belazeren. Dat kost Madame Heineken en haar syndicaat waarschijnlijk veel meer dan de buit die ze op onze kosten verdelen, maar het gaat die rijke stinkerds niet om de poen die ze kunnen missen; het gaat ze er om dat ze kunnen laten zien wie hier de baas is. Bewindspersonen als Gerrit Zalm, Willem Vermeend en Wouter Bos, de conseglieri die de capo di tutti capi nog hebben meegemaakt na zijn ontvoering, weten van niks. Capice? Zij zagen ineens de spreekwoordelijke pizzadoos met een dooie vis op hun bureau, kregen een offer you can’t refuse (nothing personal, strictly business) en weten sindsdien hoe je omertà schrijft.

Het zou allemaal zo goedkoop zijn als er niet zoveel miljoenen mee gemoeid waren. Denkt u maar niet dat die Jersey-deal het enige steentje in de schoen is op ons ministerie van financiën. De biermaffia van Heineken is sterker dan de ledenraad van Ajax, schimmiger dan de achterban van Geert Wilders en smeriger dan de ideeën van Johan Derksen. Een groot deel van de Zuid-As is gereserveerd voor de stroomlijning van alle illegale kanalen in het diffuse netwerk van nepholdings, plof-bv’s en doorstroomvennootschappen, achter een facade van klatergoud, matglas en bordkarton. Voor de vorm (want fiscaal aftrekbaar) kan er wat sponsoring vanaf voor de schuimkakkers van de Hockeybond, de asfaltslurpers van Zandvoort, de spelbedervers van de Champions League en de filmcowboys van James Bond, die als echte fijnproever veel liever een Martini (shaken, not stirred) had besteld. En wat kopen ze met al die illegaal verkregen zilverlingen? Een paar stoffige landgoedjes in een Engels reservaat, met een helicopterhaven (fuck the climate), hotels, tennisbanen, zwembaden en een indoorgolfcomplex.

Jawel, u leest het goed: een indoorgolfcomplex. Ze zijn dus nog te beroerd om de elementen te trotseren, maar intussen gedraagt de familie zich wel als het andere Oranje. Grootvader Freddy was vanzelfsprekend close met Prins Bernhard, stond ook bekend als Il Pistolero en had net als zijn rondneukende nazivriend een uitgebreide bangalijst. De samenstelling hiervan was net zo geheim als het recept van zijn bier, waaraan naar verluidt dagelijks een forse portie van zijn verse ochtendurine werd toegevoegd. Zijn oudste kleinzoon Alexander, die sinds 2013 topman is in de Malavita van hun Cosa Nostra, was in zijn Harvard-tijd stamtafelgast bij de exclusieve Porcellian Club, waarvan zelfs de latere president Franklin Roosevelt geen member mocht worden. Hij trouwde met (schrijft u even mee) Stephanie Teresita Francisca Maria Annunciata Walpurga Thekla Gräfin und Edle Herrin von und zu Eltz genannt Faust von Stromberg, een Oostenrijkse Sisi-kloon van het Liechtensteinse vorstenhuis. Dat is weliswaar slechts de Keuken Kampioen Divisie in de Europese inteeltdynastie, maar het geeft Frau Carvalho kennelijk wel het idee dat ze zich als een koningin kan gedragen, met alle fiscale emolumenten van dien. Ze denkt dat ze Beatrix is, maar daar hebben we er gelukkig maar één van. En dat bier is nog steeds niet te zuipen – vindt ook Volkskrant-huisdichter Johnny Ceres jr. (10 april 2024):

Nu de dop
Van de fles is

Wordt heerlijk helder
Dat het waterig goedje

Met de smaak
Van twee keer niks

Dat als smeermiddel dient
Voor schorre corpsballen

Vooral is gebrouwen om
In fiscale paradijzen

Onze belastingcenten
Weg te spoelen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.