FC Bleker

Het schijnt dat Roelof Bleker, de burgemeester van Enschede, op 28 december jarig is. Dat is nu al een felicitatie waard, want wat moet het heerlijk zijn om als onnozel schepsel door het leven te gaan. Dan kun je, wanneer de lokale voetbaltrots voor een Europese competitie bezoek krijgt van een tegenstander uit Stockhom, zonder enige kennis beweren dat dat ‘geen leuk Zweeds clubje’ is. En als het dan geheel volgens jouw vooropgezette ophitscampagne volledig uit de klauw loopt, dan ben je met vakantie en laat je de bliksemse teringzooi volgens het Twentse naoberschapsprincipe van ‘Redt oe d’r met’ aan je loco over. Maar er is voor een streberige paaldorphopman met overontwikkelde ellebogen meer in het leven dan dat stomme voetbal en dus maak je er een pontificaal nummer van als de ambassadeur van Israël aanwezig is bij het jubileum van de synagoge in jouw stad. In plaats van de hoge gast met gepaste trots van harte welkom te heten in wat algemeen als één van Europa’s mooiste ‘sjoels’ wordt beschouwd, ga je opzichtig weigeren om naast hem te zitten en met hem op de foto te gaan omdat je (ahum) ‘geen partij in een internationaal conflict’ wil zijn. Huh? Even afgezien van het feit dat ze in Gaza geen idee hebben waar Enschede in Scandinavië ligt (ergens bij Stockholm, misschien): je mag dus niet alleen Zweedse voetbalfans beledigen en provoceren, en voor de voorspelbare gevolgen daarvan lafhartig wegduiken, maar ook met een slappe schijtsmoes weigeren gewoon je plicht te doen als gastheer namens je Joodse medeburgers, die bovendien nog wel het bijna bovenmenselijke fatsoen kunnen opbrengen om je nota bene netjes binnen te laten?

Nu is Roelof Bleker geen lid (meer) van de PvdA, maar je kunt zelf wel uit die bubbel vluchten, dat stempel raak je nooit meer kwijt, ook als voorzitter van de gemeenteraad. En dus mag ik als voorzitter van deze column hem medeverantwoordelijk stellen voor de belachelijke voorwaarden die de afdeling Enschede van de PvdA stelt aan het terugbetalen van een gemeentelijke lening door FC Twente: mannen en vrouwen moeten gelijke lonen krijgen, en er moet een vrouw ‘of iemand van kleur’ in het bestuur. Nu heeft Leon ten Voorde daarover op tubantia.nl al een prima stuk geschreven (‘Je hebt naïviteit, je hebt domheid, en je hebt de PvdA Enschede’), maar toevallig stond er diezelfde dag in De Volkskrant ook een interview met René Roord, manager van de FC Twente Vrouwen, vader van Jill (Oranje, Manchester City), ex-voetballer tot een hardnekkige blessure hem definitief uitschakelde en kind van Quick ‘20, de club van Theo Pahlplatz en Jan Vennegoor of Hesselink, dus veel Twentser worden ze niet meer gemaakt. En een aangeboren kenmerk van echte Tukkers is dat ze realistischer, eerlijker en betrouwbaarder zijn dan de roekeloze luchtfietsers zonder de stabiele zijwieltjes met de massieve remparachute in de persoon van Frans Timmermans.

De FC Twente Vrouwen worden dit seizoen voor de vierde keer in vijf jaar kampioen van Nederland, voor Ajax en PSV, maar hun manager is als geen ander nuchter genoeg om de verschillen te zien met de mannen, die bij elke thuiswedstrijd dertigduizend fans naar de volgepakte Beugel Bunker trekken, waar de vrouwen het met enkele tientallen supporters langs de lijn bij het knusse Sparta moeten doen. Roord kent zijn plek en blijft bescheiden: ‘FC Twente investeert in vrouwen, zo zie ik het. Ik kijk naar het geheel. Daarom ga ik ook niet roepen: ja, maar de mannen hebben dit, wij moeten dat ook. Wij zoeken geen gelijkheid, maar onze eigen waardige plek.’ Een grootse huldiging voor de zoveelste titel? ‘Met vrienden en familie is het ook gezellig, maar dat is aan de gemeente, ik ga daar geen stampei over maken.’ Nou, dat is dan jammer, de viermansfractie van de PvdA speelt namens de gemeente liever mooi weer met politiek correcte standpunten, die het vooral goed doen bij de makrobiotiese linnentasjesbrigade van de linksdraaiende pamflettenpolitie. Nee, hij zal het niet willen, en hij is er ook veel te slim voor, maar je zou wensen dat René Roord burgemeester van Enschede wordt. Alles beter dan de mafkees die er nu zit. Het mag er wat mij betreft zelfs een van de PvdA zijn. Of een vrouw. Of ‘iemand van kleur’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.