Heerlen

Op 16 november, een week voor de verkiezingen, organiseert SBS6 een debat tussen de vier lijsttrekkers. Onder het publiek bevinden zich zogenaamd willekeurig gekozen vragenstellers, van wie er één wel heel erg positief is over VVD-leidster Dilan Yesilgöz. Later blijkt waarom: het gaat hierbij om Frank van Gool, de oprichter van Otto Work Force, marktleider in ‘internationale arbeidsbemiddeling’, een eufemistisch etalagebegrip voor moderne slavendrijvers die vooral ongeschoolde dagloners van het Poolse platteland op middeleeuwse wijze uitbuiten, smerig werk voor een hongerloontje laten doen en met vier man op één kamer opbergen in schimmelige kakkerlakcontainers. Ja, dan hou je wel voldoende plunderpoen over om de partij van die camerageile poederdoos met een tonnetje te sponsoren. Een andere gast in het debat onder leiding van de nationale gifmenger Wilfred Genee is een mevrouw uit Zaandam, die wordt voorgesteld als een vertegenwoordigster van de werkloze minima, in werkelijkheid van een kattenfokkerij leeft en door de redactie wordt ingezet voor een opzichtig één-tweetje met Geert Wilders om zijn gehate doelwit Frans Timmermans door middel van goedkope inkoppertjes (‘Wachten tot u een ons weegt’) af te zeiken.

Zo’n electoraal buitenkansje kun je wel overlaten aan de blonde Limburger, die vervolgens nog een hapklaar regiobrokje voorgeschoteld krijgt: de dreigende sluiting van het ziekenhuis in Heerlen. Nu kun je veel zeggen van SBS6, waar ze een lompe lossehandjescrimineel als Peter Gillis op het zendtijdzadel van de tokkiedoelgroep hijsen, maar zo’n zorggerelateerde snotterstory is bij het doorgewinterde animatieteam van de nationale campingzender wel in goede handen. En dus worden alle registers opengetrokken om het hoge zieligheidsgehalte van de regio als de armste en ongezondste van Nederland, met dikke onvoldoendes op het gebied van levensverwachting, obesitas en roken, perfect samen te vatten in de beklagenswaardige persoon van een kortademige, zwaarlijvige en breedschedelige rollatorbewoner. Alleen de kanarie in de kolenmijn ontbreekt, voor de rest is de typecasting van Limburg als uitgebuit wingewest der amechtige koempels helemaal herkenbaar, inclusief een onverstaanbare tongval met een anthracietgruizige zachte g. Het punt is alleen dat mensen in een rollator zich niet zelden ontpoppen als agressieve onverlaten die het in de supermarkt op onze kansloze hakken voorzien hebben en daarna bij de uitgang gezellig samen zitten te paffen met een slangetje uit de neus naar een enorme zuurstoftank in het boodschappenmandje, waarmee ik maar zeggen wil dat ze niet per definitie hoog scoren op de ladder van goodwill, fatsoen en sympathie.

Niettemin bezweert Geert Wilders aan de kijkers van SBS6 in het algemeen en ‘zijn’ Limburgers in het bijzonder dat hij er alles aan zal doen om als een leeuw te vechten voor behoud van hun regionale ziekenhuis. Hij benoemt het hospitaal als de ultieme Ponderosa van zijn hoogstpersoonlijke Bonanza en hij krijgt ook VVD, NSC en BBB mee op zijn verlossende kruistocht voor het geknechte zuiden. Tot zover de ontroerende beloftes. En dan nu de hartverscheurende realiteit: vorige week dinsdag werd bekend dat de intensive care, de spoedeisende hulp voor ernstige gevallen én de afdeling voor spoedbevallingen van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen uit kostenoverwegingen gaan sluiten en binnen afzienbare termijn zullen verhuizen naar het zeventien kilometer verderop gelegen Geleen – waar men dan wel met een snelheid van honderddertig per uur naartoe kan rijden, het voornaamste resultaat van vijf maanden formatiegestuntel. De regio Heerlen houdt een kwart van de huidige capaciteit: van de vierhonderd bedden blijven er honderdtien over. En Geert Wilders? Die is intussen alweer druk bezig met het uitschelden van zijn nieuwste slachtoffer, waarbij het hem niet uitmaakt wie er in zijn ogen nu weer een bedrijfspoedel, assistent-tassendrager, gestoorde gek, heks, eng mannetje dan wel tuig van de richel is. Dat achterlijke kutziekenhuis zal hem d’n poekel roenter roetsje. En dat eigen risico kunnen ze ook in hun sjroam sjtaeke. En dus zullen de inwoners van Heerlen zich op z’n Limburgs belazerd voelen zoals dat daar heet: ‘Emes bezeike woea d’r bie stuit’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.