Minimumloon

Voor een kind moet het een van de vervelendste en meest vernederende ervaringen zijn als je vanwege geldgebrek thuis voor je verjaardag niet kunt tracteren op school. Helaas hebben meer dan honderdduizend jongens en meisjes in Nederland hiermee te maken omdat ze opgroeien in een gezin met financiële zorgen. Via de inzamelingsactie Lief Gebaar wil omroep KRO-NCRV een verjaardagsbox vullen zodat ze toch mee kunnen doen. Een prima idee, hoewel het in dit gave landje van Mark Rutte (nog steeds nummer zes op de wereldranglijst van rijkste landen) eigenlijk een schande zou moeten zijn dat deze goedkope vorm van jolige kijkcijferliefdadigheid kennelijk nog steeds nodig is. Een onvermijdelijke bijkomstigheid van dergelijke initiatieven is bovendien dat vooral de niet echt Bekende Nederlanders moreel gechanteerd worden om hieraan hun zogenaamd vrijwillige medewerking te verlenen, waardoor we ongevraagd geconfronteerd worden met een willekeurige greep aan incourante winkeldochters uit het sneue kaartenbakje van BNN, Boulevard en Beau. Ik bedoel maar, eerlijk zeggen: had u hiervoor ooit eerder gehoord van Sylvana IJsselmuiden, Eva Simons, Gaia Aikman, Sterre Woudenberg en/of Tamara Brinkman? Ik ook niet, maar ze doen wel mee.

En natuurlijk geven ook politici, die nota bene zelf bijdragen aan de sociale ellende achter menige voordeur, acte de presence zoals dat heet. Zo zagen we een optreden van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en dat was een opmerkelijke, ongepaste en overmoedige keuze, want vrijwel tegelijkertijd stemde haar partij in de Eerste Kamer tegen het voorstel van GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie om het minimumloon en de AOW per 1 juli met 1,2 procent extra te verhogen, bovenop de reguliere jaarlijkse indexatie van 3,1 procent. Dit was binnen korte tijd overigens de tweede keer dat deze politieke ramptoeristen een verse verkiezingsbelofte braken: pas geleden werd een nieuwe wet die het leven van dieren op de boerderij moet verbeteren niet aangenomen omdat de BBB tegen stemde en, niet onbelangrijk bij de conceptie van het kabinet Wilders I, de dekking van de PVV had geregeld. (Commentaar van de agrarische landjepikkers: ‘Het is geen Disney World hè? Dieren zijn dieren.’) Andersom werd de BBB in het pak genaaid door VVD en NSC, die ondanks eerdere afspraken, plechtige beloftes en serieuze toezeggingen toch niet akkoord gingen met de nieuwe uitkoopregeling voor boeren.

Ik heb wel een vaag idee welke formatiegevoelige belangetjes hiermee gediend zijn of welke partijpolitieke spelletjes er gespeeld worden, en ik wil het ook niet weten, maar het kan er bij mij niet in dat Mevrouw van der Plas niet op de hoogte was van die stemming tegen verhoging van het minimumloon toen ze dat snotterige jankfilmpje opnam. Dat soort geniepige afspraken (die in het spuuglelijke beleidsjargon ook wel ‘bilateraaltjes’ heten) worden doorgaans weken van te voren in de bekende achterkamertjes bekokstoofd en dat maakt het allemaal zo godvergeten smerig en smakeloos dat het mij verbaast dat we er nog steeds en telkens weer door verrast lijken te worden. Dit is wat het is: parlementaire volksverlakkerij, Haags vandalisme, achterbakse handjeklap, scheten in een netje. Het is net zo geloofwaardig als een testimonial van Johan Derksen in een campagne tegen racisme. Nogmaals, dat je de minima verneukt en de AOW’ers afzeikt om je met je derrière aan het pluche te willen pattexen is al betreurenswaardig genoeg. Maar ga dan niet ook nog eens met die hulpbehoevende Moeder Teresa-aardbevingsblik op je hypocriete goededoelenbakkes voor de camera snikslijmen dat het allemaal zo erg is voor die zielige kindertjes. Er is er maar één zielig en dat is Caroline van der Plas.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.