Noaberschap

Op 28 november van het vorige jaar brengt PVV-leider Geert Wilders een bezoek aan Kijkduin om de bewoners van deze badplaats die zich zorgen maken over de vestiging van asielzoekers in een lokaal hotel ‘een hart onder de riem te steken’. In de week daaraan voorafgaand heeft zijn partijgenoot Alexander van Hattem het tijdens het spreidingswetdebat in de Eerste Kamer over ‘copieuze buffetten in luxueuze hotels’ waarvan de migranten zouden profiteren. Bij een spoeddebat met B&W van Den Haag waarschuwt beroepshetzer Gideon van Meijeren namens het Schorum voor Demagogie de gemeente voor de laatste keer en vrijwilligers die – het is bijna 5 december – de buitenlandse gasten voor Sinterklaas een chocoladeletter willen geven, worden met de dood bedreigd. De stemming zit er, kortom, goed in als de honderd vluchtelingen hun tijdelijke intrek nemen in NH Atllantic, dat bij de opening in 1976 het predikaat ‘internationale grandeur’ verdient, maar er intussen amechtig nog hooguit een laatste ademtochtje ‘vergane glorie’ weet uit te persen.

En verder? Verder niets. De medewerkers van het hotel ervaren geen enkel probleem met hun gasten. De winkeliers in de buurt merken nul komma nul van de voorspelde overlast. ‘Het gaat hartstikke goed, het zijn gewoon keurige lui.’ Het is geen Ter Apel geworden, integendeel, en bovendien, zo is de algemene indruk: wat zijn nou honderd mensen als er daar zoveel in de grootst mogelijke ellende zitten? De voorzitter van de ondernemersvereniging was eerst mordicus tegen, maar nu? Heeft hij klachten gehoord? ‘Niet een. We horen ze niet, we zien ze niet.’ De honderd gasten zijn met heel wat minder lawaai vertrokken dan waarmee ze gekomen waren, maar het migratieklimaat in het land is er niet maar om dit aan de grote klok te hangen. Goed nieuws op het asielfront komt nu even niet zo lekker uit. Er moet geformeerd worden, met voorrang voor extreem rechts en bovendien: de VVD heeft het kabinet glashard laten vallen op de ordinaire vismarktleugen dat er duizenden nareizigers op nareizigers bij wijze van omvolking ons land annexeren, terwijl het er in werkelijkheid niet meer dan zeventig per jaar zijn. Nog minder dan in Kijkduin dus, maar liegen mag van de liberalen, sterker nog: hun minister-president heeft er hoogst persoonlijk zelfs zijn eigen politieke overlevingsmodus van gemaakt. Het is dan wel weer grappig, en terecht ook, dat hij met dit Paard van Troje zijn grootste rivaal Geert Wilders electoraal nog steviger in het zadel heeft geboemerangd.

Verplaatsen we het even misplaatste als overbodige gejammer van Kijkduin naar Twente, dan zien we een vergelijkbare situatie in Albergen, onderdeel van de gemeente Tubbergen en als geboorteplaats van priester-dichter-politicus Herman Schaepman een RK-bolwerk van Vaticaanse allure met een CDA-meerderheid van Noord-Koreaanse omvang. Ook hier heeft de overheid een hotel op het oog voor de vestiging van (honderdvijftig) asielzoekers. In de communicatie, organisatie en realisatie is van alles misgegaan, dankzij ernstige nalatigheid van de boven ons gestelden, en dat lag niet aan de omwonenden. Ze hebben dus enig recht van spreken als ze in negatieve zin van zich laten horen, maar voor degenen die deze achtergrondinformatie gemist hebben lijkt het net of de spreekwoordelijke noaberschap ineens ver weg is in dit stukje Tukkerland en dat zou naar buiten toe een vertekend beeld geven. Als de stofwolken zijn opgetrokken, komt het allemaal wel weer goed. We laten hier niemand barsten, er is niets mis met ons traditionele gevoel voor vanzelfsprekende naastenplicht. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het nergens voor nodig is, en ook zeker niet helpt, dat die niet zo snuggere mevrouw van de BBB, goed voor een kwart van de Albergse stemmen op 22 november, bij Op1 olie op het vuur gaat gooien door ongenuanceerde teksten in de microfoon te boeren om de toch al verhitte stemming nog eens lekker op te poken. En dat het flatulante schijtkakkertje Jorjjjt Kelder (vriendje van Marjjjk) niets doet om het brandje te blussen past ook wel in het lelijke beeld van opgeklopte hysterie. Hebben we dan echt helemaal niets van Kijkduin geleerd?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.