Reverences

Amalia maakte tijdens het staatsbezoek van het Spaanse koningspaar twee buigingen, in het überserviele hofjargon romantisch-nostalgisch ‘reverences’ geheten. Dat wil zeggen dat ze diep door de knieën ging voor Felipe en Letizia, waarbij ze de twee volgens het streng omschreven protocol wel moest blijven aankijken. Het klinkt allemaal nogal ongemakkelijk, en dat is het natuurlijk ook. Knielen is immers bij uitstek een gebaar van onderdanigheid, en je zou het in die zin een omgekeerde vorm van grensoverschrijdend gedrag kunnen noemen. Je mag je zelfs afvragen of een dergelijke uiting van slaafse onderworpenheid nog wel past in deze tijd en, vooral, bij de reputatie van het Spaanse koningshuis. Wij hadden in één en dezelfde persoon de pooier van Soestdijk, de playboy van Bilderberg en de piraat van Lockheed, over wie later meer, zij hadden Juan Carlos, bij mijn weten één van de schaarse moderne monarchen die vanwege meervoudig en stelselmatig gepleegd wangedrag gedwongen werd zijn ambt neer te leggen, inclusief de eeuwige schande van definitieve verbanning uit zijn verraden vaderland.

Aanvankelijk verwierf hij nog het nodige respect toen hij in 1981 de poging tot staatsgreep door Antonio Tejero verijdelde en de democratie veilig stelde, met voldoende ruimte voor zijn eigen core business: de constitutionele monarchie, die hij vervolgens gretig misbruikte met talloze snoepreisjes naar exotische locaties. In 2012 ging dat hopeloos mis toen hij in Botswana op olifantenjacht met één van zijn vele minnaressen zijn heup brak. Deze zoveelste amoureuze escapade was de uiteindelijke reden voor zijn aftreden in 2014 waarna hij zes jaar later vanwege corruptie noodgedwongen zijn heil moest zoeken in de Verenigde Arabische Emiraten, het elitaire ballingsoord van de chique bannelingen. Zijn huwelijk met Koningin Sofia leed er niet onder: dat had toch al niets voorgesteld. De twee hebben elkaar in het openbaar twee keer gekust en nee, daar zijn geen foto’s van. Wat niet wegneemt dat zij wel degelijk haar gevoelens had, zoals bleek uit die legendarische scène in de kleedkamer van het Spaanse voetbalelftal na het winnen van de WK-finale in 2010 en haar confrontatie met de halfnaakte Carles Puyol. Je zag haar kijken dat die handdoek van haar niet had gehoeven. Althans niet per se daar.

En daarmee zijn we bij het favoriete lichaamsdeel van Prins Bernhard, die op het intermenselijke vlak een gepassioneerd liefhebber van het eerlijke delen was en het begrip ‘hofleverancier’ met een imposante verzameling bastaards een geheel eigen lading gaf. Cartoonist Willem (Bernhard Willem Holtrop), medewerker van Charlie Hebdo en in 1966 nog gearresteerd vanwege een spotprent over Koningin Juliana, publiceerde in 1977 een Frans boek over de prinsheerlijke avonturen. Nu ook zijn lidmaatschap van de Nazi-partij officieel bekend is, vond Uitgeverij de Harmonie het de hoogste tijd voor een Nederlandse editie. Ik heb het gekocht en vind het een prachtig boek, met speciale aandacht voor een tekening die ik u eigenlijk niet had willen onthouden, maar dat werd met het oog op de rechten een beetje ingewikkeld. Geen nood: onderstaand filmpje komt als alternatieve optie een eind in de richting. Tip: wel helemaal uitkijken tot na de buiging.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.