Skin in the game

Volgens mij is het gesodemieter bij Ajax begonnen toen ze met die belachelijke nr. 1-stropdassen kwamen. Niet lang daarna zou de latere naamgever van de Amsterdam Arena zijn club in een sportieve, bestuurlijke en functionele impasse storten met een Fluwelen Revolutie, waaraan voor niemand ook maar een touw was vast te knopen, geheel in overeenstemming met zijn onnavolgbare taalgebruik waarmee hij net als met zijn betoverende schijnbewegingen tijdens zijn actieve carrière iedereen op het verkeerde been zette. Zijn erfenis werd verdeeld onder de business seats in de VIP-lounges van de sponsor-F-side, die de tientallen miljoenen van de Champions League zag verdampen door de dikkepik van Marc Overmars en de miskopen van Sven Mislintat. Het verwoestende resultaat van hun rampzalige ondermijning zou teniet worden gedaan door de aanstelling van Alex Kroes, de gedroomde verlosser die vanuit Alkmaar de victorie naar Amsterdam zou brengen.

Alex Kroes, zijn naam zoemde al enige tijd veelbelovend rond boven de Johan Cruyff Arena. Een jongen van de club, rijk geworden in de zaakwaarnemerij, met klanten als Robin van Persie en Memphis Depay, grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles, directeur International Football Strategy bij AZ en volgens de duitenduiders van Quote met zijn persoonlijke holding goed voor een eigen vermogen van 14 miljoen euro, eigenaar van een aangenaam gevulde vastgoedportefeuille en woonachtig te Huizen in een statige villa ter waarde van 1,7 miljoen euro. Na een lange verlovingsperiode kon hij op 15 maart eindelijk gaan samenwonen waarna hij de sleutel dik twee weken later alweer moest inleveren vanwege handel met voorkennis in aandelen van zijn nieuwe, beursgenoteerde werkgever. Zelf zei hij daar onder andere het volgende over: ‘Ik geloof erin dat je vertrouwen uitstraalt naar je mede-aandeelhouders en stakeholders als je zelf aandelen koopt en daarmee ook zelf financieel risico loopt, ‘skin in the game’, zoals dat heet.’ Tuurlijk. Net doen of je gek bent en je beroepen op ‘skin in the game’, dat klinkt voldoende blufferig om geloofwaardig te zijn en net niet hufterig genoeg verboden voor onbevoegden.

Ik heb het even voor u opgezocht: de term betekent zoiets als ‘hoe ver steekt iemand zijn nek uit?’ en is afkomstig uit een boek van Nassim Nicholas Taleb, auteur van bestsellers over de cynische wereld van economen, politici en beleggers die geen middel onbenut laten om de wereld naar hun hand proberen te zetten. Oftewel, in dat ondoorgrondelijke beursbargoens dat al miljoenen sukkels aan de bedelstaf heeft gebracht: ‘Vertel me niet wat je denkt, vertel me wat er in je portfolio zit.’ Hebzucht loont, greed is good: Michael Douglas won er in 1987 al een Oscar mee als Gordon Gekko, in zijn rol als een van de grootste schurken op Wall Street. Welke dokter kies je voor die vitale operatie: die met een muur vol diploma’s van de beste universiteiten of een die eruit ziet als een slager? Neem de slager. Kies de financieel adviseur die je niet snapt. Laat je niet foppen door de presentatie. Je hebt niets aan een dure en ingewikkelde oplossing wanneer je gewoon een praktisch probleem wilt oplossen. In één zin samengevat: mensen die geen persoonlijke risico’s nemen, zouden nooit betrokken mogen zijn bij het nemen van beslissingen die veel invloed hebben op de situatie van anderen. Dat, beste lezers, is wat Alex Kroes eigenlijk bedoelde met de speciale versie van zijn verlengde dikkepik. Ik deug, snap dat dan toch, kijk maar, ‘skin in the game’. Voor de romantische liefhebbers van nostalgisch voetbal was het absoluut smullen geworden als zijn aanstelling was doorgegaan. Het kan immers niet anders of Patrick Kluivert was onder zijn leiding trainer geworden, en Sjaak Swart voorzitter als de voetbalversie van Johan Remkes. Dat had weliswaar allebei voor geen meter gewerkt, maar was wel ontzettend leuk geweest. Een ding zal altijd recht overeind blijven staan: Alex Kroes gaat de geschiedenisboeken in als de grootste lul bij Ajax na het penisje van Marc Overmars.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.