Staredown

Het optreden van NPO-topvrouw Frederieke Leeflang in Buitenhof van vorige week zondag kan onverkort dienen als lesmateriaal voor studenten aan de school voor journalistiek. Geen montage of andere redactionele ingrepen, gewoon integraal opnemen in de leerstof. Eigenlijk was het geen vraaggesprek, het was meer een ‘Masterclass Praktijkvoorbeeld Toegepaste Arrogantie’ in een levensecht rollenspel met een even zelfvoldane als verwaande kloon van Sigrid Kaag, gediplomeerd ervaringsdeskundige op de punten snobistisch, elitair, betweterig, narcistisch, minachtend en hautain. Dezelfde authentiek bekakte Gooische rol-r als Neelie Smit-Kroes, maar dan nog een paar graadjes guurder, zuinigjes verpakt in een ijzingwekkende igloshelter met de antarctische diepvriesdictie van een frigide isolatie waarvoor het begrip ‘ivoren toren’ volstrekt ontoereikend is. Exact zoals de iets te zelfverzekerde Hillary Clinton haar tegenstanders ‘deplorables’ noemde: beklagenswaardigen. Haar maatschappelijke antenne staat afgestemd op signalen die zich ver buiten het bereik van de gewone man en de grote massa bevinden. En laten dat nou net de doelgroepen zijn die de NPO qualitate qua (Nationale Publieke Omroep) geacht wordt te bedienen.

Bovendien toonde ze zich ook een buitengemeen vals loeder door de nogal bruusk weggestuurde ex-WNL-manager Bert Huisjes nog eens extra te beschadigen en hem zonder ook maar enig bewijs of zelfs maar het geringste vermoeden te beschuldigen van seksueel overschrijdend gedrag. Nu hoef ik deze meneer hier niet te verdedigen, want als Johan Derksen het qua vrouwvriendelijkheid voor je opneemt, dan heb je pas echt een probleem. Maar het tekent haar ongekende lafheid dat ze twee dagen later een woordvoerder (!) namens haar liet reageren met de zaaddodende smeersmoes dat de opmerking ‘algemeen bedoeld’ was en dat ze daarmee had willen benadrukken ‘hoe moedig en moeilijk het is voor vrouwen om je hierover uit te spreken’. Dat het voor sommige mannen moeilijk en moedig kan zijn om loyaal aan je medewerkers te zijn, bewees Loek Hermans, voorzitter van de Raad van Toezicht van WNL, die niet bereikbaar was voor commentaar. Nee, nogal wiedes, deze beroerde beroepsprutser is alleen bereikbaar als er ergens een presentielijst voor een prettige dagvergoeding getekend moet worden.

Intussen was deze mevrouw namens ons allemaal ook nog eens betrokken bij een heuse ‘staredown’ met Arnold Karskens, de onversaagde directeur van Ongehoord Nederland! (Dat uitroepteken krijgt u er van hem gratis bij, dat u dus niet denkt dat ik dat zelf verzonnen heb.) Het gebeurde tijdens een gesprek dat bedoeld was als poging tot verzoening nadat de NPO aan de rechtse omroep van de oud-oorlogscorrespondent een boete ter hoogte van 84.000 euro had opgelegd omdat ze zich weer eens niet aan ‘de regels’ hadden gehouden. Nu bestaat deze organisatie inderdaad uit een bonte verzameling van tamme idioten die veel voorschriften aan hun laars lappen, maar dat geldt ook voor sektarische cultclubjes van voetbalgekkies (Ajax), opiniewappies (Vandaag Inside) en complottokkies (Forum) en die mogen desondanks ook gewoon meedoen. Enfin, Frederieke Leeflang schijnt Arnold Karskens tijdens hun onderhoud ‘mondeling en fysiek’ te hebben geïntimideerd onder het uitroepen van ‘Kom maar op met al je haat!’ Tja, wat verwacht je anders als je de staatssecretaris van de media herhaaldelijk hebt gevraagd om de licentie in te trekken van een organisatie, die op volkomen legale gronden is toegelaten tot het openbare bestel en het recht op de vrijheid van meningsuiting op prikkelende wijze exploiteert met extreme standpunten op basis van dubieuze aannames. Mevrouw Leeflang speelt met vuur. Ze schopt aan tegen kattende Karskens en heilige Huisjes, maar moet vrezen voor haar eigen bestaan als de PVV het in dit land voor het zeggen krijgt. Je zou het haar bijna gunnen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.