Waardigheid

Paus Franciscus heeft namens het Vaticaan laten weten dat geslachtsverandering, gendertheorieën en draagmoederschap de menselijke waardigheid schenden en bedreigen. Net als abortus, zelfdoding en euthanasie druisen deze opvattingen in tegen ‘Gods plan voor het menselijk leven’, zo staat te lezen in de 27 pagina's tellende verklaring 'Dignitas Infinita', waaraan door de congregatie voor de geloofsleer vijf jaar is gewerkt. Nu ben ik nog van de gezegende generatie die de onvergetelijke Wim Kan heeft horen vertellen dat je je niet met de spelregels moet bemoeien als je de sport niet beoefent, maar ik wil heel graag nog wel een stapje verder gaan. Ik heb er namelijk geen 27 pagina’s voor nodig gehad, en ik hoefde er ook geen vijf jaar op te studeren om zeker te weten dat er een insituut is dat de menselijke waardigheid nog veel ernstiger schendt en bedreigt dan de vermelde standpunten, en die instantie heet het Vaticaan.

Hun huidige oppermijterdrager is een Argentijn, Jorge Bergoglio, en die was exact op de hoogte van de misdaden tijdens de militaire dictatuur (1976-1981) in zijn vaderland onder lelding van Jorge Videla, die tussen het moorden, molesteren en martelen door gewoon ter communie mocht blijven gaan. Uit documenten blijkt zelfs dat het idee voor de zogenaamde doodsvluchten, waarbij dissidenten uit vliegtuigen in zee werden gegooid, waarschijnlijk afkomstig was van de katholieke kerk als een 'geweldloze christelijke manier van sterven' om haar tegenstanders - atheïsten, communisten en revolutionairen – op te ruimen. De voorgangers van deze schijnheilige collaborateur hebben miljarden verdiend aan de Holocaust door directe betrokkenheid bij het smokkelen van geroofde kunst en andere eigendommen van Joodse families, terwijl duizenden nazi’s na de Tweede Wereldoorlog via Rome met het kazuifel als dekmantel hebben kunnen vluchten naar veilige oorden om aan hun meer dan terechte veroordeling te ontkomen.

Wanneer u trouwens van mening bent dat een termijn van vijf jaar wel erg royaal is om zoveel levensgevaarlijke quatsch op papier te krijgen: het kan altijd nóg langer duren. In 2010 werd bekend dat de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, zich met zijn tien geboden aan twee minderjarige neefjes had vergrepen. Het eerste geval kwam aan het licht enkele maanden nadat hij in een bomvolle kathedraal zijn zilveren priesterjubileum had gevierd. De vaalgele spermaresten waren nog zichtbaar op de soutane, bij het schijnsel door het glas-in-lood. Een jaar later gaf de ouwe viezerik toe dat hij ook een ander neefje had misbruikt, maar zo zou hij dat zelf niet noemen: ‘Het was meer een relatietje. Ik had niet de indruk dat hij ertegen opzag. Integendeel.’ Allez, Monseigneur, en hoe zou u de daad zelve benoemen? Aanrandinkje? Verkrachtinkje? Pij-perijtje? Enfin, na veertien jaar is het Vaticaan eindelijk in actie gekomen: Paus Franciscus, de zaakwaarnemer van Onze Lieve Heer op aarde, had het voorval volgens de beste paapse tradities waarschijnlijk liever onder de tiara gehouden, maar kon niet anders dan de perverse prelaat zijn klerikale status ontnemen. De ouwelkauwende smeerlap is intussen 87, dus het finale sacrament van zijn episcopale puddingbuks zal nu zo langzamerhand wel tot stof wedergekeerd zijn, en bovendien profiteert hij volstrekt misplaatst van de oneerbare genade dat zijn walgelijke misdrijven voor het burgerlijk wetboek helaas verjaard zijn. Niettemin zal hij de schamele rest van zijn miezerige bestaan moeten vegeteren met de eeuwige schande dat de term ‘eerwaarde’ aan hem niet meer besteed is.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.