Wetenschapper

De Volkskrant is al zolang ik kan lezen mijn favoriete dagblad, ook vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de vrouwelijke columnisten. Merel van Vroonhoven was tot 2019 voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, toen ze zich liet omscholen tot leerkracht voor het basisonderwijs. Paulien Cornelisse is een cabaretière met een heel bijzonder gevoel voor taal. Aaf Brandt Corstius treedt in de voetsporen van haar vader Hugo met bijzondere stukken over talloze onderwerpen. Eva Hoeke schrijft heel herkenbaar, vooral als haar man Marcel van Roosmalen het onderwerp is. Ionica Smeets is veel te intelligent voor een domme alfa zoals ik. Sheila Sitalsing fileert de Nederlandse politiek als een keurslager op gehaktdag. En dan hebben we nog Asha ten Broeke, van wie ik vermoed dat ze vroeger enorm gepest is, wat de vermoedelijke reden zou kunnen zijn waarom ze in haar columns ongenadig om zich heen slaat naar alles en iedereen, daarbij niet gehinderd door enige compassie met het of de besprokene(n). Onder de grimmige titel ‘Er bestaat geen grondrecht op een ongestoord concert’ beschijft ze haar gevoelens over de gebeurtenissen in Waalwijk, waar een optreden van Lenny Kuhr werd onderbroken en verstoord door pro-Palestina-demonstranten, die haar uitmaakten voor ‘terrorist’ en ‘zionist’.

De zangeres is namelijk Joods, ze staat achter Israël en ze heeft dienstplichtige kleinkinderen, die (en let u nu even op de diabolische terminologie) ‘er niet voor kiezen om dienst te weigeren’. Mevrouw brouwt verder aan haar toxische cocktail met een smakeloze verwijzing naar de opening van het Holocaustmuseum: ‘Aan de ene kant was dat protest volkomen terecht. Herzog had daar niks te zoeken. Aan de andere kant had ik de Holocaust-overlevende en zijn achterkleindochtertje met heel mijn hart een waardige en helende dag gegund.’ Oké. Aap. Mouw. Dus je vindt het te verdedigen dat een 74-jarige zangeres, die argeloze mensen met onschuldige liedjes een leuke avond probeert te bezorgen, door agressieve haatzaaiers op militante wijze medeplichtig aan genocide wordt verklaard. Eigenlijk ben je ook van mening dat haar kleinkinderen zouden moeten deserteren (= hun land verraden). En die oude man en dat meisje, tja, dit is Amsterdam hè, ze hadden ook ergens anders kunnen gaan lopen. Je leest De Volkskrant, je hoort Halsema. Deze mevrouw is wetenschapsjournalist en heeft psychologie en communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Twente, zo valt te lezen op Wikipedia. Er staat niet bij waar ze cum laude gepromoveerd is op antisemitisme.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.