Fleuroppapa

Naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Joost Klein in Zweden heb ik vorige week een scenario bij SBS6 ingeleverd voor een actuele soapserie op basis van een echte televisieklassieker. De werktitel is ‘Sapperdeflap!’ maar in de besprekingen hebben we het over ‘Het Land van Klukkluk’. De oudere lezers onder u zullen hierbij dierbare herinneringen koesteren aan het historische succes van Pipo de Clown, destijds gespeeld door de legendarische oom Cor van de voetbalbroers Richard en Roy Witschge. In mijn versie van zijn avonturen als weggelopen artiest uit het circus van de Dikke Deur (Frans Timmermans) is een hoofdrol weggelegd voor de onfortuinlijke zanger van Europapa, terwijl zijn vrouw Mammaloe vanwege de gewenste inclusiviteit gespeeld zal worden door Sylvana Simons. In het script wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met de te verwachten racistische reactie van Johan Derksen, die hiertoe zal worden uitgenodigd om zichzelf te spelen omdat niemand anders daartoe bereid gevonden werd. De producers van SBS6, toch wel wat gewend als het om drek en bagger gaat, wisten ondanks torenhoge gages zelfs Marco B. en Ali B. niet te verleiden. Cornald Maas spreekt er in een vlammend betoog op de NPO schande van. Sven Kockelmann presenteert een extra uitzending van Op1. Frits Barend en Jack van Gelder reageren woedend.

Vergelijkbare problemen verwachten we overigens ook met de actualisering van de aflevering ‘Pipo in Kaliefland’ uit het seizoen 1961-1962 waartegen Geert Wilders al uitgebreide protesten en een motie van afkeuring in de Tweede Kamer heeft aangekondigd. Ondanks deze politieke bezwaren is voor de rol van de koppige ezel Nononono, die de woonwagen van Pipo en Mammaloe voortrekt, wel overeenstemming bereikt met PVV’er Dion Graus. Uiteraard zullen ook andere toppers uit de oorspronkelijke serie terugkomen. Zo is er op velerlei verzoek van de ware retrofans een plaats ingeruimd voor het onvergetelijke karakterduo Snuf & Snuitje, in wie we Bassie & Adriaan als het formerende duo Dijkgraaf & Van Zwol herkennen. Voor een zo natuurgetrouwe make-over van zijn onsterfelijke one-liner ‘F-f-f-fijne p-p-p-parels, m-m-m-mooie p-p-p-parels’ wordt hard gewerkt aan een interactieve AI-update van Rudi Falkenhagen. In het verlengde hiervan zal Clarence Seedorf in de huid kruipen van Donald Jones als Mik, de donkerkleurige helft van het duo Mik & Mak. Ook het fenomeen shirtreclame krijgt aandacht in de persoon van de sympathieke zigeuner Felicio, die vanwege zijn uitgesproken voorliefde voor ‘soep met sliertjes’ gesponsord wordt door Cup-a-Soup. Cornald Maas spreekt er in een vlammend betoog op de NPO schande van. Sven Kockelmann presenteert een extra uitzending van Op1. Frits Barend en Jack van Gelder reageren woedend.

De commercie zal evenmin ontbreken bij dit mediaspektakel. Albert Verlinde mag live in Vandaag Inside de primeur aankondigen dat zijn bedrijf als vervolg op de televisieserie ‘Ossiepossie de Musical’ zal produceren. Indachtig de omineuze ondertitel ‘Het Land van Klukkluk’ naar de gevederde boogschutter-Indiaan met zijn onnavolgbare woordgebruik zal de merchandising hierop inspelen met een kwartetspel waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit zijn vier bekendste taalvondsten: ‘Mij is niet dom’, ‘Jij bent van de gekke’, ‘Klap toe de mond’ en ‘Floepens mis’. De slotscène van het theaterstuk is gebaseerd op de befaamde laatste woorden van Pipo in de televisieserie: ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen’ waarna hoofdrolspeler Sander Schimmelpenninck zich à la Extinction Rebellion zal vastplakken aan de studiovloer onder het zingen van Fleuroppapa. Cornald Maas spreekt er in een vlammend betoog op de NPO schande van. Sven Kockelmann presenteert een extra uitzending van Op1. Frits Barend en Jack van Gelder reageren woedend. Breaking news: Fleurop trekt zich terug als sponsor.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.