Formatie

Je moet wel heel goedgelovig zijn om nog steeds te blijven denken dat de formatie van het nieuwe kabinet een min of meer serieuze zaak is. Het begon natuurlijk al helemaal verkeerd en nogal lachwekkend met die Gom van Strien, die nog geen dag later werd ontmaskerd als een corrupte nepotist met een schimmige nevenfunctie in de Brabantse trekhaakbranche. Als je dat verzint voor je debuutroman word je door de uitgever keihard uitgelachen, maar in Nederland kan het allemaal. En iedereen wist het, behalve Geert Wilders. Daarna kregen we die ijdele clown Ronald Plasterk van de PvdA, maar dat was ook geen succes – hoewel hij er zelf buitengewoon tevreden over was. Met nummer drie Kim Putters begon het zowaar ergens op te lijken, totdat hij het stokje overgaf aan de twee oppasopa’s die er nu zitten. Ze houden de schijn dapper hoog en wekken met oubollige grapjes de indruk dat ze er echt lol in hebben, maar hun geloofwaardigheid wordt nu wel heel erg op de proef gesteld met de opstelling die ze bedacht hebben. Voor wie het niet gezien heeft een poging tot omschrijving: de vier lijsttrekkers en hun Wethouder Hekkings zitten aan een grote tafel, twee aan twee, en de beiden formateurs nemen plaats aan een soort jurytafel daarachter, als surveillanten bij een examen. Badmeesters zonder zwembroek, scheidsrechters in het clubhuis. Alsof ze zich opzettelijk hebben willen wegcijferen tot observerende figuranten en tegen de overleggende partijen willen zeggen: kijk eens hoever jullie kunnen komen zonder onze dwingende aanwezigheid.

Nou, ik kan u melden: dat wordt dus niks. Het doet me nog het meest denken aan de verschroeiende tirannie van de neo-Cubaanse onderwijsvernieuwing op de middelbare school van mijn kinderen gedurende de tweede helft van de jaren ‘90: ik vind het nog steeds een historisch mirakel (het Wonder van Bonder) dat ze desondanks dat examen gehaald hebben. Kinderen hebben structuur nodig (rust, reinheid, regelmaat) en dat geldt ook voor volwassen onderhandelaars. Voordat je het in de gaten hebt zit Pieter te klieren met Lientje en wordt Dilletje gepest door Geert. En dan kun je nog zo kloekmoedig proberen als de omroeper van Roda JC de orde te bewaren, maar dan ben je het gezag allang kwijt en is de puinhoop niet meer te redden. En intussen komen er telkens nieuwe dingen bij voor het regeerakkoord, zoals nu weer dat gedoe met die Amalia. Mevrouw wil ineens wel de volle mep van ons belastinggeld voor (ik citeer) ‘personele uitgaven en een zelfstandige en onafhankelijke invulling van mijn functie, waaronder een secretariaat en een woon- en werkverblijf’. Personele uitgaven? Zijn de gratis hofdames op? Hoezo zelfstandig en onafhankelijk? Wij betalen dat toch? En hoezo moet dat anderhalf miljoen euro per jaar kosten? Gaat ze dan wonen in het ene kasteel en ‘werken’ in een ander paleis? Trouwens: werken, een prinses? Dus, eh, ik heb namens ons allemaal nog wel een verzoek aan de heren Dijkgraaf en Van Zwol. Misschien kan een van u even naar buiten lopen en voor het oog van de camera net zo quasi-nonchalant als die Markusdinges van de PVV zogenaamd per ongeluk een papier laten zien met drie belangrijke punten: Koningshuis afschaffen. Amalia Matteüs 27, 3-10. Gouden Koets op Marktplaats zetten (t.e.a.b.).

God zij met u.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.