Gordelroos

De vier grootste zorgverzekeraars van Nederland (Achmea, Menzis, VGZ en CZ) hebben samen zo’n 85% van de totale markt in handen. Met ruim vijftien miljoen klanten vormen ze een sterke partij in de onderhandelingen, waarbij ze vooral zichzelf, hun eigen belangen en de winsten voor de aandeelhouders scherp in de gaten houden. Het collectieve vermogen van alle maatschappijen in de zorg bedraagt bijna tien miljard euro, wat neerkomt op een besteedbaar budget van een paar honderd euro per verzekerde, waarmee ze dus mooie dingen zouden kunnen doen, maar voor mooie dingen doen zijn ze niet op aarde – behalve als ze geen geld kosten, zoals grote woorden voor de bühne, gratis bier zolang de voorraad strekt en gouden bergen in de advertenties. Een substantieel deel van de winst die behaald wordt dankzij de inleg van onze centjes (zorgpremies en belastinggeld) gaat op aan uitkeringen voor bestuurders en belanghebbenden. Daarnaast zijn de inkomens een flinke kostenpost. En nee, dan bedoel ik niet de modale vergoedingen voor het zich te pletter ploeterende voetvolk. De topvrouw van Achmea, Bianca Tetteroo, verdient dit jaar ruim 1,9 miljoen euro. Daarmee harkte ze in de eerste week van januari meteen al het complete jaarsalaris binnen van een van haar vele medewerkers met het minimumloon. Vergeleken met haar is Wouter Bos van Menzis met z’n luizige vier ton slechts een kleine krabbelaar, maar voor een PvdA’er van vóór de gewelddadige annexatie door de luidruchtige afdeling Gaza van GroenLinks doet hij het niet verkeerd. Hij drukt in ieder geval zwaarder op de begroting dan Frans Timmermans – in tonnen, niet in grammen, maar dat had u waarschijnlijk al wel begrepen.

Intussen is er in de wereld van de zorg gesteggel over de vergoeding van een vaccin tegen gordelroos. Nu heb ik tot nu toe het geluk gehad om van deze ellendige beproeving gevrijwaard te blijven, want uit de gruwelijke verhalen van ervaringsdeskundigen heb ik begrepen dat het een variant van de hel op aarde kan zijn. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het krijgen, omdat het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ineens weer actief kan worden. Soms gaat het vanzelf over, maar veel vaker wordt de patiënt nog jaren geplaagd door een zeurende zenuwpijn in de vorm van een knagende jeuk en brandende overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou. Andere (bij)verschijnselen zijn haaruitval, migraine, plasproblemen, smaakverlies en duizeligheid. Een op de vier mensen krijgt er ooit mee te maken en met het vorderen van je leeftijd veroudert ook het afweersysteem. Maar, en dan nu het goede nieuws: er is een vaccin tegen gordelroos. Het punt is alleen dat de zorgmaatschappijen het niet willen vergoeden omdat het ‘te duur’ is. Nu zou het helpen als die graaimevrouw van Achmea één maandsalaris inlevert, maar dat is waarschijnlijk geen optie. Die fijne zeilboot bij Monnikendam en de twee skivakanties moeten immers ook betaald worden, dat snap ik zelfs. Je moet krabben waar het jeukt, nietwaar? Maar wat ik óók snap is dit, al ben ik medisch niet bijzonder onderlegd: als er een vaccin is, dan is er toch ook een middel om de ziekte bij iemand in te spuiten? Ik heb dat wel eens gezien, in zo’n slechte B-film, en het mag natuurlijk niet, maar het zou dus ook bij zo’n schraapzuchtige zorgtopper kunnen. Niet voor heel lang, nee: een half dagje, hooguit. Een paar uur krabben, moet u eens opletten hoe snel dat vaccin daarna met viercomponentenlijm in het pakket zit. Nogmaals, het is misschien niet echt heel netjes om zo te denken, en ik ben er ook niet speciaal trots op, maar dat zal me jeuken.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.