Reichsbürger

Dus u dacht dat we hier in Nederland te maken hebben met een grote golf van extreemrechtse politiek? Dat valt nog wel mee wanneer we het vergelijken met wat er de laatste jaren bij onze oosterburen aan de hand is. Eind vorige maand begon in Stuttgart een proces tegen negen leden van de zogenaamde Reichsbürger-beweging vanwege lidmaatschap van een terroristische organisatie en het voorbereiden van hoogverraad. Het gaat hierbij om een ultraconservatieve beweging die de Bondsrepubliek Duitsland niet als staat erkent en het principe huldigt dat het Duitse Rijk (1871-1945) nog altijd bestaat. Er waren plannen voor een bestorming van de Bundestag in Berlijn waarna hun leider Heinrich XIII Prinz Reuss het nieuwe staatshoofd had moeten worden. En zoals altijd wanneer er een obscure nazaat van Sisi uit de de Teutoonse Regionalliga langs komt paraderen, is ook hier het grote Oranje niet ver weg: deze niet zo brave Heinrich is een kleinzoon van Adolf Frederik van Mecklenburg-Schwerin, een broer van Koningin Wilhelmina’s echtgenoot Prins Hendrik, om zijn niet nader te benoemen liefhebberijen ook wel Varkensheintje genoemd.

Het proces tegen de Reichsbürger is niet de enige juridische strijd waarmee Duitsland het oprukkende fascime probeert te bestrijden. Ook de leider van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen, Björn Höcke, moet zich voor de rechter verantwoorden. In zijn dossier draait het om het gebruik in 2021 van de nazi-slogan ‘Alles voor Duitsland’ die afkomstig is uit het criminele jargon van Adolf Hitlers moorddadige Sturmabteilung. Het excuus van de omstreden politicus, die nota bene een verleden heeft als geschiedenisdocent, komt ons bekend voor en klinkt uit zijn mond des te ongeloofwaardiger: ‘Wir haben es nicht gewusst’. Hij is binnen de AfD niet de enige die zich ook bijna tachtig jaar na de armzalige nederlaag van het Derde Rijk nog altijd tot de morele winnaars rekent. Zo noemde hij het Holocaust-monument in Berlijn een ‘Mahnmal der Schande’ en toonde hij zich een enthousiast voorstander van de geheime besprekingen die eind vorig jaar in Potsdam plaatsvonden over de gedwongen deportatie van ‘niet-Duitse’ landgenoten, een moderne variant op de Wannsee-conferentie van 1942 over de ‘Endlösung’ van het Jodenvraagstuk.

Van een heel andere orde, maar niet minder fout, zijn AfD-politici als Petr Bystrom en Maximillian Krah. De eerste wordt er door de Tsjechische veiligheidsdienst dringend van verdacht dat hij geld uit Moskou heeft ontvangen voor het verspreiden van pro-Russische propaganda, bij de tweede handelt het om de topkandidaat van de bruinhemden voor het Europese Parlement, van wie de voornaamste medewerker onlangs werd gearresteerd vanwege spionage voor China. De jongste smeerlap is Daniel Halemba, een hondsbrutale hooligan die er uit ziet als een eerstejaars cursist algebra. Achter deze bedrieglijke facade schuilt een levensgevaarlijke rassenwichelaar, die vorig jaar op de dag dat hij zou worden beëdigd als lid van het Beierse parlement werd vastgenomen vanwege haatzaaien en opruien. Buren van het studentenhuis waar hij woonde hadden regelmatig geklaagd vanwege zijn frequente ‘Sieg Heil!’-gebrul en bij zijn arrestatie werden diverse verboden Nazi-symbolen aangetroffen. Daniel Halemba: zo ziet modern fascisme eruit. Je wordt er koud van.

Halemba

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.