Weghorst

Afgelopen zondag reden we na een weekje Veluwe terug naar Enschede. De autoradio stond op Langs de Lijn, waar het natuurlijk vooral ging over de kampioenswedstrijd van PSV. De presentator vertelde over Peter Bosz, die in maart 2016 als trainer van Maccabi Tel Aviv waar Jordi Cruyff technisch directeur was, een van de laatsten was geweest die met Johan Cruyff gesproken had. Wat ik vervolgens hoorde verbaasde me zeer: dat was namelijk de conclusie dat de titel van PSV ‘dus’ aan de voetbalvisie van Nummer Veertien te danken was. Nu heb ik helemaal niets met Peter Bosz, die volgens mij vooral een gemakzuchtige kopie van Pep Guardiola probeert te zijn. Hetzelfde nerveuze baardje, dezelfde gladde praatjes. Maar om het goedkope resultaat van dat bijdehante gebabbel nou op te dragen aan de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend, vind ik persoonlijk nogal potsierlijk, om niet te zeggen beledigend. Voor het winnen van de Mickey Mouse Cup heb je namelijk niet veel meer nodig dan een redelijke basis en een goede spits. PSV voldoet aan beide voorwaarden, met een speciale vermelding voor Luuk de Jong, van wie het jammer is dat hij niet mee gaat naar het EK. Hij steekt letterlijk en figuurlijk ver uit boven het niveau van het nationale voetbal en is vrijwel in zijn eentje doorslaggevend voor deze schaal.

De redactie van Langs de Lijn maakte zich vervolgens nog belachelijker met een oproep om mee te stemmen in de stelling dat Joey Veerman de beste speler van de Eredivisie is. Huh? Oké, tegen RKC en Volendam kwam er nog wel eens een aardig passje uit, maar bij Arsenal en Dortmund, toen het er echt om ging, werd hij van alle kanten ondersteboven gelopen en in Oranje deed hij mee voor spek en bonen. Of, zoals Wim van Hanegem het maandag in zijn AD-column omschreef: ‘Ik weet ook dat er een hele meute is die Joey Veerman op een voetstuk plaatsen. Natuurlijk is dat een leuke voetballer, maar ik vind ook dat mensen vaak overdrijven bij hem. Die interland tegen Duitsland in Frankfurt een paar weken geleden. De mensen die hem zo geweldig vinden moeten die partij echt nog een keer terugkijken.’ De middelmaat is de norm, en dat is niet erg, maar ga dan niet proberen het mooier te maken dan het is. Dat geldt helaas ook voor FC Twente, dat nog altijd de beste papieren heeft voor de derde plaats en dus een plek in de voorronde van de Champions League, het miljoenenbal van de UEFA.

Geen misverstand: als fan sinds 1965 vind ik het geweldig, en wanneer je ziet waar we vandaan komen is het eigenlijk ongelooflijk. Nog geen tien jaar geleden was onze club na de verwoestende veldtocht langs het gapende ravijn onder de desperate leiding van die omhooggevallen charlatan op sterven na dood en na de degradatie hadden we bij wijze van spreken alleen nog twee keepers, drie verdedigers en vier materiaalmannen. Het is een ongekende prestatie wat er sindsdien gebeurd is, met zeer veel dank aan Wout Brama, maar laten we ons niet rijk rekenen – wat met de nog altijd immense schuld aan de gemeente Enschede overigens ook geenszins mogelijk is. Het is vooral in de tweede helft van dit seizoen schrapen geblazen, met de uitwedstrijden tegen Ajax, Heerenveen en NEC in ons geheugen gegrift (niet omdat die zo goed waren) terwijl het thuis tegen Almere, Fortuna en Heracles in 2024 ook geen feest was. En wat we zondag tegen AZ zagen deed pijn aan de ogen, met Taha, Ünüvar en Boadu als tragische minpunten. Dit team heeft in Europa niets te zoeken, maar dat geldt voor elke Nederlandse club. Als iemand mij had proberen wijs te maken dat de wedstrijd in Alkmaar ging tussen de nummers zes en zeven van de Schotse derde divisie, dan had ik dat zeer waarschijnlijk nog geloofd ook. Het is wat het is en je hoeft geen Peter Bosz te zijn om heel wijsneuzig te voorspellen dat het voorlopig niet veel beter wordt. Nee, ook niet met Wout Weghorst, die als we de verhalen mogen geloven volgend seizoen in de Beugel Bunker speelt. Ik heb juist vorige week mijn jaarkaart verlengd, maar moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat die pathetische mafkees met een cornerpaal tussen de tanden mijn uitzicht komt verpesten. De voetballiefhebber in mij wordt spontaan overvallen door acute heimwee naar Luuk de Jong.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.