Wethouder Hekking

Je hoeft niet voor psycholoog doorgeleerd te hebben om te kunnen zien dat Pieter Omtzigt doodongelukkig is met zijn gedwongen commitment aan de PVV voor de vorming van dit extreemrechtse kabinet. De gewetensvolle dossiertijger zit duidelijk niet te wachten op de raciale standpunten en radicale opvattingen van zijn omstreden regeringspartner. Ook in zijn partij, het Nieuw Sociaal Contract, zijn heug en meug de voornaamste smaakvarianten in de zwaar te pruimen lange-tanden-appreciatie van Geert Wilders en de zijnen. Niettemin houdt Kamerlid Nicolien van Vroonhoven, ex-CDA en vertrouwelinge van de partijleider-tegen-wil-en-dank, de schijn hoog. In de Groene Amsterdammer meldt ze opgewekt: ‘Iedereen weet dat hij alle ruimte zal benutten die hij krijgt, dus we zullen er vanuit de Kamer bovenop zitten. We zijn hartstikke wakker en zullen alert zijn als iets niet door de beugel kan.’ Oh ja? Mwah, dat valt nog wel mee, gelet op haar kletskleffe slijmtweet van 4 mei aan het adres van Martin Bosma, die toch niet bepaald te boek staat als een enthousiast aanhanger van de NSC-beginselen inzake rechtsstaat, fatsoenspolitiek en democratie: ‘Een welgemeend compliment aan onze Kamervoorzitter. Dank voor je opgeruimdheid en je spelleiding, Martin! Jij ook sterkte en wijsheid vanavond bij de hopelijk niet al te woelige herdenkingen.’ Huh? Wat is dit voor Tena Lady-lekkage? Waren de stroop, de honing én de vaseline toevallig tegelijkertijd in de aanbieding?

Het kan aan mij liggen, maar dat kruipen en duiken lijkt me toch wat minder heldhaftig klinken dan wakker en alert ergens bovenop zitten. En wat moeten we nou weer denken van ‘spelleiding’? Of zitten ze bij het NSC inderdaad verstoppertje te spelen? Dat geldt dan in ieder geval niet voor het optreden van hun tweede man, de trouwe rechterhand van Pieter Omtzigt: Eddy van Hijum. En als ik trouw schrijf, dan bedoel ik ook trouw: waar Pieter ook staat of gaat, Eddy is nooit ver weg. Zie je Pieter, dan zie je Eddy, en andersom. En toch gaat de prijs voor de Wethouder Hekking Trofee niet naar Eddy van Hijum, maar naar zijn partijcollega Folkert Idsinga. (Even voor de jongere lezers onder u: Wethouder Tjolk Hekking van de gemeente Juinen was een nogal dominant typetje van Kees van Kooten, samen met Wim de Bie als Burgemeester Hans van der Vaart.) Let maar eens op: er kan geen foto van een NSC-gezelschap langs komen of Folkert Idsinga staat vooraan met zijn neus in het oog van de camera. Of hij torent boven iedereen uit, wat natuurlijk ook aan zijn bovengemiddeld fors bemeten lengte zal liggen. Je kunt er letterlijk en figuurlijk niet omheen: hier staat een man van wie we nog veel gaan horen. Op de website van de Tweede Kamer profileert hij zich nadrukkelijk als een betrokken politicus met een warm kloppend hart voor bestuursvernieuwing en bestaanszekerheid, de kroonjuwelen van het NSC. Voor hobby’s heeft hij ‘eigenlijk geen tijd’ en zijn spaarzame vrije momenten deelt hij liever met familie en vrienden. Het zal duidelijk zijn: in de poppenkast voor het nieuwe kabinet heeft Prof. Dr. Ir. P. Akkermans (‘Ik word genoemd!’) er een geduchte concurrent bij. Folkert Idsinga, onthou die naam.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.