Blauw Bloed

De gristelijke hermelijnlikkers van EO’s royaltyprogramma Blauw Bloed namen vorige week op hun website een flinke hap uit de pot met stroop: ‘Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen vandaag Tamim bin Hamad al-Thani, de emir van Qatar, en zijn vrouw Jawaher op Paleis Noordeinde in Den Haag. Het doel van dit officiële staatsbezoek is om de goede banden te onderhouden tussen beide landen die nauw samenwerken op het gebied van duurzame energie, het duurzaam verbouwen van eigen voedsel en de digitalisering van de samenleving. Koningin Máxima draagt een lichtblauwe outfit van modehuis Natan, die ze combineert met een nieuwe hoed.’ Wat de kruiperige oranjeslakken niet vermeldden was het volgende: ‘En dan schakelen we nu over naar Doha, de hoofdstad van Qatar, voor een rechtstreeks verslag van de openbare geseling van acht beschuldigden van sexueel contact met partners van hetzelfde geslacht. De verdachten gaan gekleed in een halal lendendoekje en de zweep waarmee ze hun traditionele lijfstraf zullen ondergaan is vervaardigd uit geteerde netelhennep met gevlochten uiteinden, die samen de zogenaamde kat met de negen staarten vormen. Op het VIP-terras van de eretribune bevinden zich afgevaardigden van Hamas, Iran, Taliban en andere bevriende landen en door Qatar gesponsorde terreurorganisaties. De officiële vertegenwoordiger van de fundamentalistische Moslim Broederschap draagt zo te zien een nieuwe tulband.’

Nee, dat bericht brachten de livreierige hofkokkels van Blauw Bloed dus niet. Maar verder is er helaas weinig fantasie voor nodig om te moeten constateren dat ons koningshuis warme contacten onderhoudt met dubieuze types die het bloed met liters van hun handen laten druipen. Dat de koning dinsdag op het bordes van zijn werk(!)paleis zogenaamd spontaan staat te ginnegappen met een koddige kudde van tamme idioten, pedante clowns en rubberen racisten, is niet zijn schuld. Dat hebben we geheel en al aan ons zelf te danken. Maar hij zou misschien wat selectiever kunnen zijn in de keus wie hij namens ons met al die pracht en praal ontvangt. De emir van Qatar heeft hier niets te zoeken behalve de behartiging van zijn eigen economische belangen. Daar hadden we vroeger Prins Bernhard voor, die bij dergelijke handelsmissies gewapend met zijn serviele charme, zijn pruisische knipmeskarakter en (vooral) zijn vorstelijke jongeheer het statiegeld vakkundig in zijn en ons voordeel verguldde. Die tijden zijn definitief voorbij, het tafelzilver van Soestdijk zijn we allang kwijt aan klaplopende salonjonkers als Bernhard jr. en daar veranderen ook de pantoffelsluipende paleismossels van Blauw Bloed niets aan. Qatar is een totalitaire huftermonarchie waar de kwaliteit van de mensenrechten net zo weinig voorstelt als de fysieke bekoorlijkheid van een varken – niet geheel toevallig ook het dier waarmee de homoseksuele medemens aldaar vergeleken wordt voordat men hem of haar met de complimenten van de imam vanaf het dak van de moskee naar beneden mag werpen.

En toch is datzelfde Qatar deze weken nadrukkelijk in beeld (‘Visit Qatar’) bij de wedstrijden in de Duitse stadions. De grote man hierachter is Nasser Al-Khelaifi, huisvriend van de emir, minister van sport, voorzitter van Qatar Sports Investments, de eigenaar van Paris Saint-Germain, en lid van het UEFA-bestuur. Geheel in de geest van zijn illustere voorganger Sepp Blatter ligt hij permanent onder vuur vanwege verdenking van belangenverstrengeling, corruptie en gesjoemel met tv-rechten. Maar in zijn kringen geldt zulks meer als een aanbeveling en dus werd hij in februari voor een nieuwe termijn van nog eens vier jaar herkozen, met in zijn onvermijdelijke kielzog Qatar Airways als hoofdsponsor van het EK. Niemand die er iets van zegt, het oorverdovende zwijgen narcotiseert de plaatsvervangende schaamte. Want we willen liever meer weten over de nieuwe hoed van Máxima – die daarvoor overigens vaste klant is bij Maison Fabienne Delvigne te Brussel, waar u voor nog geen duizend (om precies te zijn 990) euro de ‘hemelsblauwe rimpeling’ van model Olyna shopt. Kijk, dat weet u dan wel weer dankzij de slijmsporige hoepelpoedels van EO’s Blauw Bloed.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.