Laurentien

Het is bepaald niet mijn gewoonte, en ik beloof u bij deze plechtig dat het voorlopig ook niet weer zal gebeuren, om in de bres te springen voor het koningshuis in het algemeen en bepaalde leden daarvan in het bijzonder. Nee, maakt u zich vooral geen zorgen: deze overtuigde republikein is niet gezwicht voor het goedkope charme-offensief van Videoland met die serie over Máxima en Willem-Alexander. Goed gedaan, hoor, daar niet van, met dank aan Duracell voor de batterijen in de rug van de acteur die Prins Claus speelt. Serieus: wat moet die man door een hel zijn gegaan daar op Drakensteyn – toepasselijke naam voor een gesloten inrichting. Dan had zijn schoonvader het beter geregeld, met vijf jaar feesten en neuken in Londen als geregistreerd lid van Hitlers NSDAP en vervolgens op kosten van Juliana, Heineken, Yab Yum en Lockheed het protocol te tarten met een Wiedergutmachungsoffensief van arische schijt aan alles en een bonte stoet van gekloonde bastaards. Waarom ik dan toch voorzichtig neig naar enige consideratie met Oranje? Omdat eindelijk iemand van dat veel te grote gezelschap tenminste iets probeert terug te doen voor landgenoten die door de boven hen gestelden ongenadig genaaid, volledig uitgekleed en schofterig behandeld zijn.

Prinses Laurentien was met haar Stichting Gelijkwaardig Herstel bezig om voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal een financiële regeling te treffen waardoor ze hun verwoeste levens, kapotgemaakte gezinnen en geruïneerde huishoudens weer enigszins gecompenseerd konden krijgen. Dat ging niet alleen redelijk ruimhartig, maar ook nogal voortvarend en dan ben je in Den Haag aan het verkeerde adres. Daar pakken ze het namelijk liever zo aan dat de nabestaanden van de gedupeerden vijftien jaar na de dood van hun geliefden per ongeluk dan wel bij toeval te horen krijgen dat ze alsnog in aanmerking waren gekomen voor de kinderbijslag als ze de daartoe benodigde formulieren binnen de hiervoor gestelde termijn volledig ingevuld, in drievoud ondertekend en naar het juiste adres verzonden hadden. Los daarvan vond staatssecretaris Aukje de Vries dat hier sprake was van een ‘financiële strop’ die uit de hand liep. Je moet verdomme maar durven: toen de onschuldige ouders alles moesten inleveren inclusief het speelgoed van hun kinderen omdat de racisten van de fiscus ‘afpakjesdag’ wilden spelen (ja, het staat echt zo in de notulen van de enquêtecommissie), werd er van overheidswege ook niet gepiept of het misschien wat minder kon. Integendeel: waar het maar enigszins kon werd er door de rotzakken zelfs nog een tandje bijgezet, de gifbeker moest helemaal leeg, en nu is het ineens mooi geweest?

Het is ook nooit goed: hebben we eindelijk een keer een prinses die niet met bomen praat (Irene), niet met een dubieuze Nederlandse maffiabaas, frauduleuze Bosnische minster of mysterieuze Egyptische wapenhandelaar de koffer induikt (Mabel), niet hysterisch loopt te blèren dat ze afgeluisterd wordt (Margarita), ons niet met een dikke middelvinger het vel over de neus trekt door haar kapitale zakgeld bij wijze van voortschrijdend inzicht toch maar weer op te eisen (Amalia), niet strontverwend, stronteigenwijs en strontvervelend is (allemaal), wordt ze kaltgestellt door de BV Slagboom. Haar man reageerde met ‘Het lijkt Groningen wel’ in een bericht op Linkedin, dat inmiddels natuurlijk alweer is verwijderd omdat het hebben van een mening, laat staan een eigen mening die ook nog eens afwijkt van de reactionaire borrelpraat die in deze kringen voorgeschreven gemeengoed is, door de kruiperige hermelijnslakken van onze Rijksvoorliegingsdienst niet op prijs wordt gesteld. Hopelijk ben ik niet de enige die daar anders over denkt, dus wat mij betreft gaat Laurentien binnenkort verder met haar herstelwerkzaamheden in het Groningen gaswinningsgebied waar ook nog duizenden in de steek gelaten mensen wonen die door Rutte, Kamp, Wiebes en andere prominente ereleden van de Geert Wilders-fanclub en hun criminele sponsors Shell en NAM op een gruwelijke manier te grazen zijn genomen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.