Lieve Mona

Lieve Mona, ik zit voor mijn werk vaak aan tafel met een geweldige zuurpruim. Wat we ook voorstellen, niets is goed. Hij ziet overal alleen maar nadelen en wil alles tot achter de komma uitgerekend hebben, en dan nog twijfelt hij. Of hij begint ineens als een klein kind te huilen en loopt dan weg. Ik ben niet de enige die zich hier geweldig aan ergert, maar wat kan ik ertegen doen? Ik hoop echt dat je me kunt helpen, want ik ben zo langzamerhand ten einde raad. PS: wat denk je, zou hij zin hebben in ‘trekkers kiek’n’? @lientje1967.

Lieve Lientje, als moeder van vier zoons ken ik dat probleem. Mannen zijn haantjes, dat zit er nu eenmaal van nature in. Als een vrouw iets zegt, wordt dat per definitie gewantrouwd. Probeer daar je voordeel mee te doen, geef hem gelijk en prijs hem het graf in. Hij gaat dan twijfelen aan zichzelf, vooral als je het ook eens probeert met die mooie zin uit de pindakaas-reclame: ‘Het gaat steeds beter, Pietertje’. Dan heb je hem precies waar je hem hebben wilt. Of zoals ze bij ons in Volendam zeggen: ‘Die et de wabber van euvigait tot saligait’.

=====

Lieve Mona, na twintig jaar ploeteren heb ik eindelijk serieus werk gevonden. Daar ben ik natuurlijk erg gelukkig mee, maar nu zit ik met het probleem dat ik maar weinig vrije tijd overhoud voor mijn grote hobby, het bezoeken van de Efteling. Collega’s (ik noem ze altijd tuig van de richel) pesten me daarmee en roepen elke keer als ze me zien ‘Papier hier’ of ze beginnen te twitteren van ‘One day I vlaai away’ omdat ze weten dat de Droomvlucht mijn favoriete attractie is. Moet ik me minder minder minder zorgen gaan maken? Graag jouw advies, want de zon moet toch ook voor mij weer een keer gaan schijnen in Nederland? PS: ik heb zelfs het idee dat ook de katten me niet meer serieus nemen, zou Dion daar meer van weten? @geertwilderspvv

Beste Geert, als moeder van vier zoons ken ik dat probleem. Maak je geen zorgen, het is allemaal net Jiskefet. Flauwe grappen zeggen meer over de afzender dan over jou, maar ze horen wel bij de kantoorhumor. Sta erboven, wie het laatst lacht lacht het best. Kijk even naar de peilingen. Of zoals ze bij ons in Volendam zeggen: ‘Je ebbe apostele en je ebbe Bunskoeters’.

=====

Lieve Mona, het is ook nooit goed of het deugt niet. Ze willen dat ik een powervrouw met inhoud ben, maar als ik op naaldhakken in de sportschool voor een foto poseer krijg ik kritiek dat ik alleen voor het plaatje ga. En zo is er altijd wel wat op me aan te merken, uit het roddelcircuit kreeg ik zelfs te horen dat mijn bijnaam ‘Carmen Krultang’ is. Ik zie er graag goed uit, maar wat is daar op tegen? Moet ik er dan bijlopen als Erica Terpstra? Of als Annemarie Jorritsma? Wat zal ik doen? PS: had ik al gezegd dat ik helemaal niet ijdel ben? @DilanYesilgoz

Beste Dilan, als moeder van vier zoons ken ik dat probleem. Toen ze nog thuis woonden, was het elke morgen raak als ik in de badkamer stond. ‘Ma-ham, schiet eens op, wanneer ben je nou eindelijk een keer klaar?’ Weet je wat het is met die mannen? Ze hebben geen idee hoe wij vrouwen in elkaar zitten. Ja, fysiek wel, natuurlijk, maar niet hoe we tikken tussen de, eh... oren. Trek je er niets van aan en blijf gewoon je ding doen. Tieten vooruit, af en toe een Ruttetje om bestwil, daar is helemaal niks mis mee en gaan met die banaan! Of zoals ze bij ons in Volendam zeggen: ‘Ej je niet dan kej je niet en dan eh je wel un akkefeufie’.

=====

Lieve Mona, als econometrist maak ik me ernstig zorgen over het optimisme inzake de winstkansen van het Nederlands elftal tijdens de EK. Ja, ik weet dat ik bij menigeen bekend sta als een twijfelaar en een zwartkijker, maar ik ga geen huilie huilie doen als daar geen reden voor is. De cijfers voorspellen het gewoon: deze formatie gaat het niet redden, er zijn te veel onzekere factoren en de chemie is niet goed. Bovendien ben ik als Enschedeër van mening dat Pröpper, Steijn, Van Wolfswinkel, Hilgers, Vlap, Smal, Eiting, Regeer, Bruns en Rots bij de selectie hadden moeten zitten, zonder hen wordt het niks. Wat is uw mening: zie ik het weer te somber in of krijg ik gelijk met mijn prognose dat deze combinatie geen lang leven beschoren is? PS: doe Smal maar niet, want die gaat naar Feyenoord. @PieterOmtzigt

Beste Pieter, als moeder van vier zoons ken ik dat probleem. Ze hebben allemaal meer verstand van voetbal dan Ronald Koeman, tenminste, dat denken ze. Elk jaar voorspellen ze dat Volendam kampioen wordt, maar voordat ze het weten kunnen ze de Heen & Weer opnieuw optuigen. Zo is het ook in Nederland, met zijn zestien miljoen bondscoaches. Als je mijn mening wilt weten: ze maken alleen een kans als Joey Veerman een basisplaats krijgt. Of zoals ze bij ons in Volendam zeggen: ‘En deir ê’k gien doenindasie mé’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.