El Arquitecto

Vandaag is het een jaar geleden dat ex-voetballer Luis Suárez, alias El Arquitecto, op 88-jarige leeftijd overleed. Hij dankte zijn bijnaam aan zijn rol als regisseur op het middenveld bij Barcelona (1955-1961), Inter Milaan (1961-1970) en het Spaanse elftal (1957-1972). Voor voetballiefhebbers van mijn generatie was hij een van de beste spelers die we ooit gezien hebben en als ik even persoonlijk mag worden: samen met Mario Corso is Luis Suárez mijn favoriete middenvelder aller tijden. Hij scoorde in ruim tweehonderd wedstrijden honderdtwaalf keer voor Barcelona, waarmee hij landskampioen en bekerwinnaar werd. Als medespeler van Burgnich, Facchetti, Picchi, Corso, Domenghini, Jair en Mazzola won hij met Inter Milaan twee Europa Cups en twee Wereldbekers. Met een transfersom van 142.000 gulden was hij bij zijn overgang in 1961 de duurste voetballer ter wereld. In 1960 werd hij als enige Spanjaard tot nu toe gekozen tot Europa’s voetballer van het jaar. Vier jaar later werd hij Europees kampioen met Spanje door in de finale met 2-1 van Rusland te winnen. Helaas voor hem en alle ware voetbalfans werden de WK’s van 1962 en 1966 geen succes. Een rode draad in zijn carrière was zijn trainer Hellenio Herrera, de uitvinder van het catenaccio, het Italiaanse woord voor ‘grendel’. In de praktijk kwam dit neer op een verdedigingslinie van vier backs, ondersteund door een libero, de laatste man. Voor de neutrale toeschouwer was dit geen feest en de opluchting was dan ook groot toen Rinus Michels eerst met Ajax, en later met Oranje, het totaalvoetbal introduceerde en daarmee in 1972 en 1973 zowel Inter Milaan als AC Milan met duidelijke cijfers versloeg (2-0 en 6-0). Wat niet weg neemt dat Luis Suárez in 1964 een tienjarige fan in Enschede een onvergetelijke dag bezorgde toen deze zijn allereerste live wedstrijd in zwart-wit-beelden op de televisie zag. Een samenvatting van Borussia Dortmund tegen Inter Milaan (uitslag: 2-2) ziet u hieronder, en let u vooral op het commentaar van de Duitse verslaggever: ‘Immer wieder Suárez, der Mann der am Ball alles kann’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.