Hoorzitting

‘Goedemorgen dames en heren, welkom bij deze hoorzitting. Aan de orde is het verhoor van de heer Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlandse voetbalelftal, naar aanleiding van het resultaat van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk te Berlijn tijdens het Europese kampioenschap in Duitsland. Meneer Koeman, om maar meteen met de deur in huis te vallen: Haben Sie eine Stunde?’ Ah, ik snap het, Leo Beenhakker, Don Leo. Ja, die kon er ook geen bal van, maar hij wist het altijd wel mooi te vertellen. Oostenrijk is een team die niet van je kan winnen, maar je kan wel van ze verliezen. Achteraf zie je insinuaties wat je anders had moeten doen. We liepen over het veld als een kip zonder kop, en dan kun je wel proberen het ei opnieuw uit te vinden, maar we werden door die gasten met een kluitje om de tuin geleid. We zagen bij wijze van spreken door het bos de bomen niet meer en als je dan de knuppel in het hondenhok probeert te gooien dan is het schaap van de dam en de put verdronken zonder kalf. Dat is een waarheid die klopt als een koe.

‘Onze collega Valentijn Driessen van De Telegraaf was zoals gewoonlijk weer uitermate kritisch en stelde een vraag over uw houdbaarheid. Wat doet dat met u?’ In een bepaald stadion ben je zover dat je daar immunitief voor wordt, maar het was natuurlijk wel weer een steek zonder de gordel. Aan de andere kant moet ik bij zulke memorabele monumenten steeds denken aan wat mijn onze vader altijd zei: dooie honden bijten niet. En gelukkig onderbind ik ook veel steun van mijn achterband die me een riem onder het hart steekt. Je moet dus niet iedereen over één rug scheren en we blijven gewoon stinkend ons best doen. Je weet nooit waar een haas nog een konijn in de hoge hoed ziet en als je daar niet bij de pinken bent is de kat nog veel verder van huis.

‘Meneer Koeman, iedereen herinnert zich nog het historische briefje van uw assistent Dwight Lodeweges in de wedstrijd tegen Duitsland. Waar was hij dinsdag toen het echt nodig was?’ Op een gegeven moment kreeg ik wel een briefje van hem, maar daar stonden de winnende cijfers van de bingo op van de bonte avond in het spelershotel, die had hij nog in z’n zak zitten. Later zag ik pas dat hij op de achterkant allerlei aantekeningen had gemaakt, iets met Sabitzer, maar ik dacht dat er Schnitzel stond. Tja, Grüss Gott, ik zat nog vol van de Apfelstrudel en dacht van Friede, Freude, Eierkuchen, en er gaat niets boven de Groninger Eierbal. Maar wat was de vraag ook alweer?

‘Meneer Koeman, in 1988 na de overwinning op Duitsland in Hamburg haalde u alle sportpagina’s met het shirt van Olaf Thon in uw bilnaad. Hebt u nog overwogen om een dergelijke sfeeractie na de wedstrijd tegen Oostenrijk te herhalen en zo ja, met het shirt van welke speler?’ Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn geweest om het shirt van Joey Veerman daarvoor te gebruiken, maar je moet zo’n speler niet extra ridicaliseren. De gevolgen daarvan laten zich niet bagadilariseren, of hoe heet dat ook alweer, dagadebilifreren. Die jongen zit toch al met het zwaard van Damascus boven zich en als je dan ook nog eens de hele doos van Honduras over hem uitstort, dan zeg ik: schoonmaker, blijf bij je bezem. Ik heb ook liever dat ze over m’n fiets lullen dan dat ze over m’n lul fietsen. Maar dat zei ik in mijn vorige functie, toen ik me soms misschien iets te fel uitdrukte. Dat kwam omdat ik me ernstige zorgen baarde over de demagogische samenstelling van mijn selectie. Het ontbrak er nog maar aan dat ze hun eigen Tikkie-Tokkie gingen organiseren, of hoe heet dat gedoe met die slavendrijvers, waar die gast van de VPP niet mocht komen spreken. Maar ik zal die woorden als uw bondscoach voortaan niet meer gebruiken, daar kunt u van op aan. Het verleden laat ik achter me, het gaat vanaf nu alleen nog maar om de toekomst, te beginnen met die van de Roemeniërs. We moeten samen verder.

‘Dat laatste valt nog maar te bezien, meneer Koeman. Over de toekomst gesproken: weet u al wat u na vanavond gaat doen als we verliezen? En, in het belang van het Nederlandse voetbal: kunnen we u daar aan houden?’

Pensioen kaart Geraniums

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.